Президентът разтревожен: Демокрацията е в отстъпление

Имам усещането, че повечето от българите таят нуждата за нова промяна, заяви той
Обновена: 10 ное 2017 21:59 | 10 ное 2017 21:56, Красимир Ангелов
154
Президентът разтревожен: Демокрацията е в отстъпление
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Демокрацията в България днес е в отстъпление, обяви президентът Румен Радев в интервю за предаването "Панорама" по БНТ.

"Възприех с надежда промените от 10 ноември 1989 г., но днес в много направления демокрацията е в отстъпление", подчерта държавният глава, който си спомни как е разбрал за отстраняването на Тодор Живков преди 28 години.

Още по темата
"Бях лейтенант в авиобаза "Равнец", Бургаско. Имахме нощни полети и в една от паузите моят командир тогава майор Стефан Дошев, лека му пръст, дойде, дръпна ме и ми каза "Знаеш ли, че свалиха Тодор Живков". Нямах никаква възможност да осмисля тази новина, защото имахме сложни задачи, които изискваха пълна концентрация", върна се в спомените си Румен Радев.

По думите му обаче, за "съжаление след 28 години имам усещането, че повечето от българите таят нуждата за нова промяна, която да премахне недъзите на Прехода – грабителство, корупция, бедност, липса на законност, липса на усещане за справедливост".

Според държавният глава е важно не да се сочим един друг с пръст, а да открием посоката, в която да вървим заедно. "Важно е тези амбиции да работят за България. Важно е в политиката да се водим от идеи, а не от корист", подчерта Радев. Според него обаче все още има политици, за които националното помирение означава край на техния политически бизнес с омразата.

Той отново коментира проблемите с българските летци, като според него действията им не са капризи, а сигнал. "Всеки летец на изтребител с всеки полет залага живота си в името на другите. А обратното – много политици излязоха от властта богати и безнаказани", добави президентът.

На въпрос дали върхът на българската политика не е тесен за двама бивши генерали - президента и премиера, Румен Радев отговори, че амбициите нямат нищо общо с пагоните. "Важно е тези амбиции да работят за България. Важно е в политиката да се водим от идеи, а не от корист", добави той.

"Моят тон е резултат на действителността. Войната срещу президентската институция мобилизира често институциите. Цяла парламентарна комисия беше употребена, за да очерняне на моето име. Но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани. Аз следвам своето кредо, с което влязох политиката преди година – „Суверенитет, сигурност, законност, справедливост, антикорупция" и мисля, че много българи застават зад това“, каза още държавният глава и отбеляза, че никога не е започвал тази война.

По време на интервюто държавният глава за първи път коментира и идеята на управляващите да ревизират приватизацията през годините на прехода.

"С предложението на управляващите да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията, всъщност нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така - тези хора с подадени имуществени декларации от години, към тези декларации няма никакви претенции.

Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля", посочи Радев.

В заключение президентът коментира и евентуалното бъдещо посещение на руския му колега Владимир Путин у нас и фактът, че това посещение почти сигурно няма да бъде през месец март догодина, когато се навършват 140 години от Освобождението на България. Според Радев председателството ни на ЕС няма нищо общо с отлагането на посещението на руския държавен глава, а по-скоро причината е в предстоящите избори за президент в Русия, заради които програмата на Путин вероятно ще бъде доста натоварена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
"Демокрацията е в отстъпление"... И защо е разтревожен (западните лидери много обичат да се тревожат, явно това е една от отличителните черти на либераста)?Това е една чудесна новина. Аз изобщо не се трявожа. Напротив - радвам се!
49
6
 
16
 
! Отговори
Су-57 преди 6 години
Стига сте ни занимавали с тия палячовци дайте нещо за великия президент и император Путин.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До clown007Ами копай де! С поговорки също не става.
47
1
 
5
 
! Отговори
мръсник преди 6 години
така е, ще ви черним, вас честните, защото сме злобни масончета и слуги на сатаната
46
6
 
13
 
! Отговори
clown007 преди 6 години
Уважаеми господин независим президент, лозето не ще молитва (шаблонни фрази и хленчене) а мотика .
45
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много силно интервю! Благодарение на него троловете ще имат работа цяла седмица.
44
3
 
8
 
! Отговори
Су-57 преди 6 години
Днес имам свободата да си крада, ще ме хванете за оная работа и аз ще ви вдигна секс - скандала. Eто това е демокрацията. Ще доказвате че нямате сестра до второ пришествие плямпайте си скачайте слагайте минуси Ама краварника затъна в секс - скандали. Тоя нека си верва че нещо прави дума дупка не прави The talk is cheap както казват янките. айде у лево И тоя стига е говорил с езика на омразата смиреност, толерантност към крадците и евро-либерализъм.
43
2
 
17
 
! Отговори
До 999 преди 6 години
Що да го гони Корнелия... Я влез в съседната статия да видиш колко дИбили се кефят, че била отпаднала кирилицата в Казахстан и искат това да стане и в България само и само да не сме като руснаците... После Кирилов ви крив, че казва истини! Дано греши за процентите само!
42
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На българската политическа сцена в момента Президента Радев е като славей сред гарги. И само да отвори уста гарванът грачи злобно, зловещо!
41
4
 
8
 
! Отговори
Василев преди 6 години
До Един от СеверозападаНали искате да рззвивате българска икономика, с какво и кой може да се конкурирате!Светът е глобализиран, а всички свръх фирми във всяка една сфера са мултинационални!Хората правят война и ви дават поръчка за милиарди на оръжие, не сте ли благодарни???Дават ви милиарди еврофондове, а вие не ги оползотворявате ефктивно, какво повече искате???Агент Тод Бьолдорф!ЦРУ!!!
40
3
 
24
 
! Отговори
Демокрацията преди 6 години
"Свободно" можем да си изказваме мнението, но... ни слухтят и следят повече от времето на "лошия" социализъм... Има и други "предимства" - беднотия, престъпност, наркотици, безработица, обезбългаряване, разруха, чалга, пИдИрастия, третополови, ГМО отрови, корупция...
39
12
 
9
 
! Отговори
999 преди 6 години
Курнело - ако не изгониш Иво Христов от БСП и от парламента ще изпаднеш като авторитет от тази партия (ако изобщо си имала такъв)... Много от другарите бесепари имат ВЕЦ централи.......
38
4
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Василев35Василев, или си прекален оптимист, или просто не знаеш за какво говориш.Отдавна мина времето на самотните откриватели, открили и разработили нещо в гаража или мазето си, сами, през свободното си време.Нали не ми казваш, че в България, сам човек, в нашите условия, с минимум средства, подръчни материали и гол ентусиазъм може да конкурира стотиците инженери на БМВ, Ауди, Мерцедес, работещи в екипи и имащи буквално столетие опит в тая насока,обучени, пробрани и финансирани яко?
37
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Какво поддържа Корнелия е без значение, но това което поддържа Бойко има резиденция на Козяк.
36
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милиционерът си е такъв, особено с пагони. Остър, много остър.Показва, че няма файда нито от руски изтребители нито от неразположени пилотки.
35
18
 
12
 
! Отговори
Радев безличен преди 6 години
Добър пилот бе Радев, но иначе реди егати клишетата, във външната политика е напълно безличен..повече се говори за роклите на жена му, отколкото за това какво е казал. Да станеш президент, да отидеш в ООН и да избълваш поредица от общи фрази, на които всички спят. Е ако за това се е борил, да продължава така...
34
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз отдавна се чудя, защо днешната дата не е празник? Нали станахме свободни, нали победи демокрацията, защо не празнуваме?Отговорът е много *** - ако крадците и националните предатели, именуващи се политически елит, спретнат празник на тази дата, то е твърде вероятно това да се окаже капката която да прелее чашата на народното търпение и да им подпали златното килимче, дето го наричат демокрация.
33
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето президента на България излиза и казва "българите таят нуждата за нова промяна, която да премахне недъзите на Прехода грабителство, корупция, бедност, липса на законност, липса на усещане за справедливост " Премиера вика "Аз оправих България" а сегада видим коепо вярно ,че тънем в корупция , убийства и кражби измами или че всичко цъфва и връзва !Кой е по искрен ?
32
5
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен37Я кажи, кой *** е по-***? От бившата БНА, или от бившето и настоящо МВР, или ***-пожарникар?
31
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм от поколението, видяло казарма и ***. Знам що е *** и колко му е акъла...