След 9-ти или след 10-ти? Ако можехме да избираме кога да живеем...

Българите са напълно раздвоени кои са най-добрите години на страната
15 ное 2017 16:00,
687
След 9-ти или след 10-ти? Ако можехме да избираме кога да живеем...
Снимка: архив "Булфото"

Кога са били най-хубавите години в България – преди или след 9 септември 1944 година, или след 10 ноември 1989 година?

Българите са раздвоени по въпроса, сочи проучване на изследователския център "Тренд". То е проведено между 18 и 26 октомври сред 1005 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице". Изследването е осъществено по поръчка на евродепутата от ЕНП Анрей Ковачев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%.

Още по темата

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

Мнозинството от най-младите се въздържа да отговори с какво най-общо свързва комунистическия режим, поради факта, че не са живели в този период, уточняват от "Тренд". Дяловете на отказ да отговорят на въпроса сред най-възрастните са минимални и това до голяма степен формира обществената картина по този въпрос, допълват социолозите.

Хората са напълно раздвоени по въпроса дали биха искали да живеят днес, веднага след 1989 година или преди промените, по време на комунизма. Всяка от опциите събира по 41% от отговорите.

В резултатите по възраст обаче има сериозни различия. Само под една пета от хората между 18 и 39 г. искат да живеят в периода преди 10 ноември, докато над две трети от хората над 60 години биха предпочели комунизма.

Проучването тества и отвошението към различните исторически личности. Андрей Луканов и Петър Младенов събират най-много отрицателни оценки, а положителното отношение към Желю Желев пък се споделя във всички възрастови групи.

Изследването е проучило и отношението на българите към следосвобожденска България. Позитивните и негативните асоциации за този период също са разделени сравнително поравно. От една страна се отчитат натрупвания около подема и развитието (15%), исторически събития като Независимостта (5%), Освобождението (4%), Съединението (3%), но от друга страна споменът за националните катастрофи (8%), двете световни войни (6%) също са част от националния ни спомен за периода.

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Хората са разделени и в оценката си за дали това са били добри или лоши години за България. 31% смятат, че са били добри години, докато 30% са на обратното мнение. Въпреки това 41% са на мнение, че в периода от Освобождението до 1944 г. България е вървяла във вярната посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


687
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
507
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Па то времето извън клетката скоро ще стане повече десетилетия отколкото в клетката, обаче овцете, сър, не могат да свикнат с тая свобода и не се радват на мафията, беззаконието, корупциято, престъпността, банковите фалити, безработицата, бедността, наркоманията, проституцията, чалгаризацията, просяците, бездомниците....
506
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Попитах Гугъл какво е ребрандиране и се оказа, че означава преименуване. Патриотите предложиха летище София да се казва Васил Левски, Герб искат да го дават на турци на концесия,ако го ребрандираме ще се казва летище Джин Гиби. Младежи, как трябва да ребрандираме България.
505
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко село имаше лекар, линейка и шофьор, зъболекар, аптека, детска градина и училище пълни с деца, кино в което всяка седмица сменяха по 2 филма, читалище и библиотека а хората четяха, не само Тихия Дон. А днешените 80процентови ако чуят Стайнбек или Фолкнър (не че ще чуят, няма къде да чуят днес това) ще си мислят че това са вид хамбургери или някакви енергийни напитки.
504
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И при хората, както и при животните, живели дълго време (още от раждането си) в затвор/покрита клетка се наблюдава феноменът при отварянето на клетката/падането на оградите, след време, тези същества доброволно да желаят пак да се върнат в затвора/клетката.просто те нямат развит инстинкт за оцеляване в природата/конкуренцията и си искат някой да ги пои и храни....па ако ще и да ги води в кланицата после.Овце сър!
503
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато всеки български гражданин не разбере, че сега трябва да се направи един ребраднинг и да се разбият старите комунистически стеротипи никога няма да се оправим. Прибалтийсктите направиха един ребрандинг и разбиха старите стереотипи на бивши страни от съветския блок и дръпнаха, а ние още не сме направили ребрандинг да разбиеме старите стереотипи на бивша страна от съветския блок и затова не можеме да дръпнеме.
502
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 4 хилки заплата съм.
501
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След и преди.
500
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Получавам нелоша заплата, но изобщо не е впечатляваща, особено на фона на тези в София. Парите са ми достатъчни да си плащам сметките, в магазините има голямо разнообразие и мога да си позволя да си купя повечето неща, ако искам мога да взема нова кола от по-нисък клас, или 2-3 на старо, мога да отида на почивка където си поискам наоколо и дори по-далечни дестинации - и вие ми говорите колко хубаво било при комунизма???
499
6
 
5
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
докато всеки един бг гражданин не живей в чужбина.и не работи зад пределите на бг .няма да разбере какво означава за него род и родина.всички българи работещи в чужбина казват закакво мие такава демокрация.когато неможем да живеем в родината си и да работим станахме бели роби на запада.по хубаво беше в соца всичко имахме ..да вярно че бяхме затворени в златна клетка но имахме повече плюсове .а сега имаме 90% минуси.имахме качествен котрол сега тази дума е забравена.болните са без лекарства
498
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меровингий си е баш прав!Коз анд ифект!Причина и следствие!След светлия социализъм - остана неука тълпа квалифицирана да бере ягоди!Всички скандинавци...холандци....и прочие...владеят от малки почти перфектен английски. а вие "образованите през соца" владеете на Марко ге гата!
497
8
 
8
 
! Отговори
СОЦ ПРИДОБИВКИ преди 6 години
Като младо семейство държавана ни даде възможност с кредит от ДСК да закупим държ жилище.При раждането на 2-рото ни дете ни намалиха от кредита 3 хил лева . Общата стойност на жилището беше около 13 хил лева. СЕГА КАКВО Е ..... НЯМА ДЕЦА НЯМА ЖИЛИЩА , НЯМА ЗДРАВЕ ....... МИЗЕРИЯ
496
7
 
8
 
! Отговори
Ало другарите преди 6 години
До факти.Всичко това го имаше,но тоя горе забраняваше да се съобщават такива новини,по единствената национална телевизия.по онова време работех в Балкан турист,и съм видял с очите си комунистите на какво са способни.Те и техните деца бяха недосегаеми.Водеха момичета от сиропиталищата и се гавреха с тях по най грозния начин.По тяхно време дойдоха геноцид,убийства на невинни хора,затрити семейства,фалити,ограбиха народа, наркотрафик,измами с валута. Не случайно тоя режим е наречен терористичен!
495
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е с този Мировингий от Матрицата ме разби. С тази тестова система хептен са ви идиотизирали.
494
5
 
6
 
! Отговори
до 523 преди 6 години
На село не съм живял...и когато аз "излязох от ***" посткомунистическа - ти сигурно си търчал под масата!Милионите не "бягаха" щото на браздата ги стреляха!Ако през ( примерно 85 ) бяха отворили границата - нямаше да са 3 000 000 избягалите аа 7!Разбра ли другарю!
493
5
 
5
 
! Отговори
до "ф" преди 6 години
"стандартът на Запада беше много висок." и сега е висок, защото от векове не са спирали да крадат от по света и у нас. За радост на зомбитата, по света и у нас.
492
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брато при над 400 милиарда дълг Гърция не обяви фалит, а само се повтаря.че 1992 г. при 1.5 милиарда падеж към парижкия клуб и 1996 при отпуснат заем от 5 милиарда от МВФ България е била във фалит. Всичко е политика, а към България тя от над 100 години е доста лицемерна. ако
491
4
 
9
 
! Отговори
до 514 преди 6 години
Елементарно Уотсън ! Същите червени мундари ( дето ги хвалиш ) си присвоиха цялата ти Родина за грошове!Същите червени мундари те карат да им работиш за 300 евро, и си купуват Бентлита и Мерцедеси!Докато тези факти не проникнат в зелените ви кухи кр ат уни...нищо няма да ви е ясно!Както казваше Мировингий от Матрицата:"Коз анд ифект" Причина и следствие!Прехваленото ви образование от онова време - ви остави "подготвени" само за едно - да сте нискоквалифицирани роби!
490
5
 
3
 
! Отговори
До 509 преди 6 години
За това, че ти не си излизал от село не ти е Кри "комунизма"! Имаше няколко стотин хиляди българи работещи зад граница. Отделно тираджии, моряци, летци и т.н. и никой не е имал зор да бяга.... да живее в картон под наем и на помощи в "богатия" запад!
489
0
 
7
 
! Отговори
каквото посееш преди 6 години
Когато сееш глупост,жънеш катастрофа!
488
3
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До АНОНИМЕН 501 Прав си.Как демокрацията почти навсякъде успя , а у нас не? Защо допуснахме комунистите да ограбят държавата ?Лош човешки матрял.Не ни е виновен нито Сорос , нито Путин.