Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!

Един докторант взима 450 лв., а парите за наука за догодина са по-малко
Обновена: 30 ное 2017 10:09 | 30 ное 2017 10:07, Камелия Цветанова
180
Черни знамена срещу прозорците на властта: На БАН й трябват пари!
Снимка: Dnes.bg

Учените отново показаха недоволството си заради недостатъчния бюджет, който им отпуска държавата за следващата година.

Малко след 8:30 ч. тази сутрин те пуснаха черни знамена от централата на БАН, точно срещу депутатски прозорци. Там се събраха и около 50 учени, за да покажат на политиците, че парите пак не им стигат.

С черни знамена осъмнаха и останалите сгради на Академията, в които се намират различните институти.

Въпреки протеста обаче нито един политик не реши да се срещне с учените.

Още по темата

А техният пореден протест отново е за пари. Вече стана и традиция в Деня на народните будители, хората отдадени на науката да не празнуват, а да шестват из софийски улици в знак на протест срещу унизителното си заплащане.

БАН ще получи за следващата година около 83 млн. лв., докато през тази година разполагаше с над 90 млн. лв.

Според Общото събрание на Академията субсидията, която парламентът гласува за научни изследвания за 2018 г., е "ликвидационна".

Заради това и протестът е с черни знамена. Академиците настояват за "спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката" и призовават обществеността за подкрепа.

Учените искат допълнителни 75 хиляди лева от държавния бюджет за 2018 г. Парите ще се използват за научни изследвания и повишаване на средната работна заплата на работещите в науката.

Заради ниското заплащане все повече млади учени напускат БАН. За това предупреди още преди време и ръководството на Академията.

Същите опасения има и докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия. Той получава стипендия от 450 лв. Като всички докторанти. Естествено парите не стигат доникъде, така че се налага да търси и други източници на доходи.

Според учените парите, които печелят с проекти за различни изследвания, не могат да компенсират липсата на достатъчно пари от бюджета.

Националната стратегия за развитие на научните изследвания е очертала "тревожна картина за състоянието на българската наука", оплака се проф. Бояджиева от БАН.

Доцент Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология и член на Общото събрание на учените на БАН предупреди, че работещите в Академията са готови за масови протести.

"Ние смятаме, че с този бюджет БАН не може да съществува. На последното общо събрание на учените на БАН се взе решение да се сложи начало на протестни действия, бюджетът  ни практически не е променен, има едно увеличение, което е за компенсация  на повишаването на минималната работна заплата и всъщност пари за наука няма", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЕЗ наука света загива. Ето да речем магистралите. цепели се всяка година. Ами така е защото инжинерите които ги правят не са на нивото на германските инижинери...а добрите български инжинери и архитехкти бягат на запад. сърдите се че няма лекари. като няма наука - и лекари няма да има. Нали някой трябва да изучи тези лекари? за толкова пари - ще имате касапи.
90
6
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Крайно време е феотдалните старци от БАН и техните наследници, да разберат че гилдията им първо трябва да се разтури, и след това на приципно нова основа, да почне да се прави наука. Тези дето пишеха дисертациите си по време на Тошо, превеждайки материали от западни разработки и получаваха научните си степени ведно със членството си в Партията майка е време да се пенсионират. Сещам се например, за един млад физик от БАН, който наскоро беше подпалил знамето на ЕС и се беше изтипосъл по форумите..
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
създавате един успешен програмист. Той завършва Университета, после става д-р в Центъра за обучение на БАН. Идва да работи за 510 лева и си плаща материалите, защото инаеч му ги бавят с месеци. Знае английски и втори език перфектно разбира от компютри. резултата - след две години информатика избягва в голяма фирма и работи за 2000 лева.
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре е да се погледен сайта на БАН. Колко много патенти има, колко програми, колко успешни проекти, дори НАСА работи с неща направени от БАН. БАн е най-напред от всички научни институции у нас. Получава безмерно малко пари от години е недостиг,а в същото време за една нищо правеща структура като МВР всяка година се изсипвата милиарди. В БАн едни хора създават наука на световно ниво буквално от нищото, сами си купуват материалите. Защо се учудвате, че младите умуве бягат на Запад?
87
3
 
5
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Нормално е да не стигат парите.Института по аеронавтика, космонавтика и нам си кво сигурно дърпа средства, а и тем подобните му.Та *** ако няма такъв институт закъде е.
86
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приди години, при протеста на учителите за по-високо заплащане слушах едни бабички, които си мислеха, че за заплатите на учителите ще отидат парите за техните пенсии. Ужилайни бабички, къде са сега вашите пенсийки? Спечелихте ли от немотията на учителите?Сега пак се спами, за старците феодали, които бяха изгонени от БАН още при Симеон Дянков. На българите в ада не им трябват дяволи, те сами се бутат във врящите казани.
85
4
 
3
 
! Отговори
До 84 преди 6 години
Циркулация си ти! Една държава без наука, образование, здравеопазване, култура в обречена на изчезване!Нали се хвалят всеки ден че икономическата обстановка е стабилна, имало ръст Нс БВП, защо тогава орязват науката? къде отива излишъка, кое е по -важно? Нито вдигат пенсии нито заплати, пълен смях, Докога да ги търпим?
84
5
 
4
 
! Отговори
До БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
До БСП=ДПС=ЕвроромаОтговаряте на въпрос с въпрос. На други въпроси въобще не отговаряте. Характерно и много героично поведение в стил "пл.ъх". Понеже поехте към проблема с възрастта на учените в БАН, как обяснявате факта, че тези негодни за наука старци генерират повече от ПОЛОВИНАТА от научния продукт на България. Изпреварвайки с огромна разлика младите си конкуренти от вдъхновени частни университети като НБУ, АУБГ и пр.? Как стават тези фактически чудеса, интелектуалецо?
83
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гербаджиите са си чисти комунисти.Каквото каже вожда го следват, без да влагат и грам мисъл.Те ги разобличават в най-долните далавери и издънки...но на тях, все някой друг им виновен.
82
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 2017 - над 90 милиона лева.За 2018 - 83 милиона лева.Следователно със 7 милиона лева по-малко, а искат само 73 хиляди лева.Какво да кажем? Наистина всички млади учени трябва да се изнесат на запад и това сигуно е целта на управляващите. След разбиването на индустрията, на здареопазването и на образованието сега целта е разрушаване на останките от наука.Хайде, уважаеми журналисти, изесете колко милиарда долара сме загубили от неподкрепа на финансиране на наши патенти от държавата.
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия старци феодални били много кални. Всяка втора клюка, превръщат в наука. Цитират един от друг и така си защитават "трудовете". Професор се става като в "комисията" задължително е съседът по бюро. Единствените хора, които работят в институтите на БАН са чистачките изхвърлящи огромни количества обелки от семки и фасове. Да не засягам темата за изпития алкохол.
80
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези от БАН се оказаха големи циркаджии с тези черни знамена. Дянков трябваше да ги закрие навремето тези изкуфели старци.
79
1
 
0
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
До ГробокопачБе то и доста "мокасини" коментират...
78
1
 
2
 
! Отговори
ДПС=ГЕРБ преди 6 години
няма пари ,няма - за наука поне няма
77
2
 
3
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
До До БСП=ДПС=ЕвроромаА на вас известен ли ви е възрастовият състав на БАН, и след колко години ще се самозакрие? Не? А би трябвало. БАН е крайно неустойчива структура в момента, нестабилно равновесие...
76
5
 
4
 
! Отговори
До БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
До БСП=ДПС=ЕвроромаТвърдите, че БАН "не прави наука". Известно ли Ви е какъв дял от научния продукт на България се пада на БАН? И какъв - на университетите? Известни ли Ви е как се съотнася финансирането на университетите към финансирането на БАН?
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма проблеми дайте на СУ и ТУ по 1милиард евро какъвто е бюджета университетите ЛМУ и ТУ-Мюнхен и образованието ще ви е без пари и наука ще имате.
74
3
 
2
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
Не е хейтене за съжаление, а е самата гола истина. БАН рано или късно ще се трансформира в университет или ще бъде обединен с другите. Останалото се доказва от самите бан-аджии: гола вода и шперплат вече близо 30 години. Символът Ø.
73
3
 
8
 
! Отговори
Риторичен ? преди 6 години
"Един докторант взима 450 лв.,..."А, знае ли се, срещу това което взима, какво дава !?
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нов Кой ги плаща тези проекти ,