Заплатите ни: За едни "пиле със зеле", за други – и зелевата чорба е кът!

Всеки четвърти у нас се прехранва с под средната заплата, коментират експерти пред Bulgaria ON AIR
5 дек 2017 10:45, Петя Славова
136

Разликата във възнагражденията на работещите в различните краища на България се дължи на липсата на установена зависимост между производителността на труда в страната и темпа на изменение на средната работна заплата, обясни в студиото на "България сутрин" икономическият анализатор от КНСБ Любослав Костов.

Вчера синдикатът изнесе данни, според които 403 000 българи работят на минимална работна заплата. Минимално възнаграждение получават най-често в сектора на хотелиерството и ресторантьорството - близо 38% от всички заети, както и в сектора на строителството - около 25 на сто.

Още по темата

От данните им стана видно, че два пъти по-висока е заплатата в столицата в сравнение с тази във Видин например.

В столицата работещите се подписват за над 1000 лева, докато във Видин "от пилето със зеле" е останало само зелето, както се изрази шефът на КНСБ Пламен Димитров.

"Оказва се, че в много от секторите такава връзка липсва. Връзка, която ясно да показва, че едното изхожда от другото. Затова и заплатите растат изключително хетерогенно. Факт е, че парите в Бюджет 2018 са рекордно високи като ръст спрямо 2017, но това, което се забелязва е, че те са изключително нехомогенно разпределени, едва в няколко сектора - отбрана, сигурност, средно образование и малко в здравеопазването. Останалите остават недофинансирани", коментира още Костов.

Всеки четвърти работещ у нас получава под средната за страната ни заплата и голяма част от хората все още живеят в лишения. В същото време над 600 милиона лева са разходите за заплати в Бюджет 2018 за държавния сектор, отчете той.

Пред Bulgaria ON AIR иконимистът Славчо Маринов пък отсече, че това, което в момента се наблюдава в държавата, е нормален пазарен феномен, а икономиката ни е напът да се развива и да стане богата.

"Когато обаче една икономика тръгне да расте, не е задължително всички доходи да тръгнат да се повишат стремглаво. През последните години доходите все повече изпреварват производителността, но това е вследствие на липсващите кадри", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48Аре, аз ще ти отговоря.Няма срамна работа. От ученик още съм работил какво ли не. И чистач, и електротехник (това ми е професията от средното), и сервитьор.... И изкарвах много добри пари.Само, че винаги съм имал амбицията да работя това което правя днес. И освен, че пак изкарвам много добри пари съм и доволен от работата си.Та, независимо какво работиш, трябва да имаш амбицията да се развиваш, защото иначе е безсмислено.
53
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48Ами ето вижда се че не познаваш елементарни икономически понятия като добавената стойност на труда. Иначе нямаше да твърдиш подобни глупости как сервитьор вършил повече работа от айти. Има една много умна приказка: "ако работиш за минимална заплата е много вероятно до 10 години работата ти да се извършва от машини". Да възможно е някой да изпадне в затруднение и да започне да работи ВРЕМЕННО на минимална, но си е живо самозатриване да спре да се развива
52
1
 
30
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Пиша последно по темата и повече няма да влизам в полемики с никого.Ката ден изнасят какви ли не статистики, синдикатите се изказват, изразяват възмущение и пр. Ясно е, че бизнесът няма да започне да заплаща достойно положения труд. Обикновеният човек не може да се пребори с това ограбване на труда му.Синдикати, институции, управляващи- какво смятат да правят в тази насока?? Изобщо смятат ли да вземат някакви мерки? Или само си говорят.
51
9
 
13
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Не съм човекът, с когото спорите, но ще ти отговоря. Да си сервитьор е нещо временно- докато учиш, докато нямаш друг избор. Това не е професия. Това е обслужващ персонал, който навсякъде по света е катастрофално ниско платен. Защо? Защото това не е интелектуална работа. *** поработи като сервитьор в САЩ, в Швейцария или където искаш по света, и ще видиш, че парите ще ти стигат едвам да оцеляваш. Не се самозалъгвай- обслужващият персонал е много ниско платен навсякъде по света.
50
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В IT сектора отдавна заплата от порядъка на 7000лв. за човек с 8-9 години опит не е нещо рядко. Кадри няма. Като мениджър в сектора, водя интервюта, началната заплата е 2500лв. за човек с половин година опит- един от 200 става. Идват какви ли не. Да не говорим какви CV-та се получават- тотална трагедия, плачевни. Хората нито имат идея как да се рекламират, нито как да се продават на пазара на труда. Качествените отдавна работят за солидни суми далеч над 3000лв., както някои хора си мислят.
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗапознатТова е в София. В провинцията ще получавате 1/3 от това, което сте посочил като заплащане.
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи едни учат други играят. После първите учат - вторите ходят по дискотеки. После първите учат вторите гонят мадами. После едните учат специализирано - другите правят студентски запои. Накрая тези вторите дето цял живот са мислили само за стомаха си и репродуктивноте си органи заявяват че не било честно да работят за минимална заплата.
47
12
 
6
 
! Отговори
МРАВКА преди 6 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ДА ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД И ВСИЧКИ ЗАПЛАТИ ДА СТАНАТ ЕДНАКВИ.
46
7
 
25
 
! Отговори
не само с глава преди 6 години
До Анонимен 43Не уважавам хората със свръх самочувствие, но ще ти отговоря.Защо работата на сервитьора или общия работник е недостойна и я наричаш самозатриване?Тези хора не заслужават ли достойно заплащане на труда си?Защо омаловажаваш положения труд?Къде пише, кой закон казва, че общият работник и сервитьорът трябва да бъдат третирани като ***, незаслужаващи достойно заплащане за 10-12 часов труд? Тези хора работят и имат повече полезност, отколкото ИТ специалист в повечето случаи.
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то и по бай Тошово време едни мааха мръвката а другите зелето ама все пак оставаше нещо и за тези дето мааха зелето. Докато сега при капиталистите маате зелето и се облизвате за мръвката ама немаааа! А и да я намерите то тя е 50 годишна дълбоко замразена нали си спомняте онзи дето ви я беше докарал от една северна страна? Та откакто хан Аспарух ви е докарал на тая територия все сте едни от най бедните и мизерните които и да са на власт. Лошото е че чакате на някой да ви оправи! НЯКОГА!!
44
13
 
12
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Аз взимам 1900 като работя в областта на проектирането(знам, малко е, но съм главно в ривърс инженеринг и не е кой знае колко сложно).Един приятел работи в Софарма - 2000лв,жена му в HP 3000лв.Брат ми е от въпросните под средната заплата(официално) няма образование, но има УМЕНИЯ, а това е също толкова важно.Вярно, че работи по 200 часа месечно, но под 2500 не е падал от година като стига и до 3000.Та и да не си завършил, кадърен ли си и ти се работи, пак може да изкарваш пари.А такива има много
43
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не изготвят статистика- колко човека получават заплата-МРЗ+ 5 лв,МРЗ+ 10 лв,МРЗ+ 20 лв,МРЗ + 30 лв...?
42
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 41От кога да си използваш главата по предназначение се счита за "богопомазване"? И стига с това "оцеляване" - явно не знаеш какво значи тази дума. Оцеляването е тясно свързано с усъвършенстването и адаптирането. Да бачкаш 10-15 години сервитьор, общ работник, или каквото и да е без да се развиваш не е "оцеляване" а "самозатриване"
41
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗначи се движиш в много ограничен кръг хора или имаш интерес да представиш нещата в такава светлина. Явно партийните *** отдавна са налазили статията.Това, че ти представяш нещата в такава светлина, не значи, че е така в действителност.
40
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГеринКои са те? Кои много българи? Същите, които имат имоти на Боровец и Пампорово, на Слънчев бряг и Златни пясъци..., които почиват в чужбина, карат последен модел коли... Защо ги пишеш тях? Темата е за обикновените хора, които едва оцеляват, не е за богопомазаните.
39
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 37Ти колко безработни дето да не печелят и стотинка на черно познаваш? Аз само 2ма но те са толкова некадърни алкохолици че просто никой не иска да ги наеме.Що се отнася до минималната работна заплата единствените които познавам да получават такава са временно заети по различни програми интегриращи се
38
7
 
15
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Високо квалифициран специалист в областта на дизайна и строителството в Сф взема 1200-1500лв. чисти, бачкаторите вземат и надник от 120 до 200лв., но най-много 4-5 дни в месеца, освен това често ги завличат.Ай-Ти-тата ако са с многогодишен опит 2000-2500лв. чисти, хлапетата около 1500лв.Само във търговията с лекарства засега таван няма (сетете се защо).В прованса CNC програмист и оператор на ЦПУ може да си докарат до около 1200лв.Това са опциите, ако бачкаш на заплата.
37
21
 
1
 
! Отговори
пфф преди 6 години
Аз пък съм на мнение че заплатите за сервитьори трябва да са ниски. Това е работа за млади тийнейджъри да изкарат за първи път малко пари сами както и да видят какво ги чака ако не искат да придобият реална професия.
36
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34Напротив! От останалите извън 403 000-те работещи, много голяма част получават 10-20-30 лв над МРЗ. Друга част се водят на заплата по- голяма от МРЗ, но с измислени хватки като глоби, неплатен отпуск и пр., чорбаджията режи заплатата и накрая работниците получават МРЗ.Работещите на МРЗ са много повече от посочената цифра.Данните са взети от трудовите договори и не отчитат реалните пари, които се плащат.
35
18
 
4
 
! Отговори
Герин преди 6 години
То е ясно че тези комплекси не ги купуват работещи бедняци , но факта че се продават в такова количество означава че много българи са немирли начин да забогатеят.