Борисови мисли от МС: Мръсен въздух? По един са в кола в София!

"Има чисто нови трамваи, чисто нови автобуси, чисто нови тролеи"
12 яну 2018 16:45, Анисия Иванова
399
Борисови мисли от МС: Мръсен въздух? По един са в кола в София!
Снимка: БТА

Темата за мръсния въздух и санкциите от ЕС за него са били сред основните по време на Министерския съвет в сряда. По думите на премиера Бойко Борисов въздухът в столицата ще е мръсен, "докато по един човек се вози в автомобил в София, при положение, че има чисто нови трамваи, чисто нови автобуси, чисто нови тролеи, два лъча на метрото, живот и здраве след година ще пуснем и третия лъч...".

Ние нали затова предприехме и санирането, за да може да се намали необходимостта от енергия за отопление зимата и за климатизация лятно време, допълва Борисов според стенограмата.

Още по темата

На заседанието на МС в сряда става ясно, че България ще подкрепи Полша в делото ѝ срещу Европейската комисия, с което се определят нивата на вредни емисии в атмосферата. Министрите одобриха българската позиция, която е за отмяна на решението на ЕК, което е от август 2017 г.

"Посоченото решение включва емисионни нива на вредни вещества в атмосферата, които са прекалено амбициозни и икономически нереалистични за постигане от съществуващите в България големи горивни инсталации, работещи с местни лигнитни въглища. Решението има най-голямо утежнение върху топлоцентралите от Маришкия басейн. Неговото прилагане налага инвестиране на значителни финансови средства за постигане на изискванията от операторите на въглищните централи в България", обяснява министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Според него решението на ЕК не отчита в достатъчна степен спецификите на целия отрасъл на българската енергетика – производството на електроенергия чрез изгаряне на местни лигнитни въглища.

Тези електроцентрали произвеждат около 40% от електричеството в страната, ако те спрат и цената на тока се повиши, много повече хора ще минат на отопление на твърдо гориво, което е един от основните източници на замърсяване на въздуха в населените места, допълва министърът и признава, че ние сме единствената държава, която надвишава серните окиси в района на Маришкия басейн и там трябва да бъдат предприети мерки, твърди екоминистърът.

Позиция по темата изразява и вицепремиерът Валери Симеонов. Според него въпросът е изключително важен за бъдещето не само на енергетиката, а и на държавата - при евентуално затваряне на тези централи възниква въпросът откъде ще се осигурява необходимото количество електроенергия след 5, 10, 15 години.

"За мен това дело е буквално въпрос на живот и на смърт за близкото бъдеще на нашата енергетика", отсича Симеонов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петрова обяснява, че с решение, което сега се взема, България се присъединява към жалбата на Полша и други държави членки, които също са подкрепили документа да не бъде приет и да не влезе в сила.

"С днешното решение на практика изпълняваме един ангажимент, който поехме като правителство пред бранша, пред българската енергетика, за да можем на практика да гарантираме енергийната сигурност на страната и възможността нашите въглищни централи и българската минна индустрия да работи сигурно и спокойно в следващите години" казва Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурна съм,че голяма част от вас могат да се комбинират с някой колега и да пътуват заедно.Най-малкото ще се облекчи трафика. Толкова ли е сложно? Но не,друго си е всеки да си покаже 10-годишната трошка и да псува задръстванията. Аз съм от хората,които не биха заменили градския с кола за нищо на света. Чета книга,слушам музика и не ми дреме дали някой ме засича и как изпреварва. И като почнете с тия билети...няма човек,който да пътува ежедневно с градския и да няма карта. Айде стегнете се малко
319
2
 
42
 
! Отговори
хах преди 6 години
Седи си ББ във МС и мисли.Седи и мисли....седи и мисли......по едно време осъзнава че само си седи.
318
1
 
38
 
! Отговори
САМО ГЛУПОСТИ преди 6 години
ТА НАЛИ ПРЕДИ ВРЕМЕ ИСКАХТЕ ДА СПРЕТЕ СПОДЕЛЕНОТО ПЪТУВАНИЕ И ГО ОБЯВИХТЕ ЗА НЕЗАКОННО, А СЕГА?
317
2
 
22
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
В белите европейски страни когато видиш по един(a) в кола, значи ca меeeстни, но когато са повече от двама, гастарбайтери!
316
8
 
11
 
! Отговори
Кака Корни преди 6 години
Ето на Видин,Враца и Монтана искат в Русия.То и аз искам,но след няколко години ще отида в мизерията САЩ при сина ми е така за да не го оставя само момчето при тези гадни капиталисти.Ще ви пращам картички от Маями колкото и да ми е неловко.
315
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като не ти харесва емигрирай бе тикво.
314
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
забранете печките на твърдо гориво и всичко ще ок
313
0
 
2
 
! Отговори
дОКТОРа преди 6 години
Ей службите . Леко . Това , че може да проверите ай - пи - то не означава , че вече имате компромати :) Вие имате , ние имаме . :) Тази игра е такава :) Обаче след като ние ви подаваме инфо за нас самите вие към какво се стремите ;)
312
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямо е замърсяването на въздуха от лошото гориво за колите в бензиностанциите, ползването на *** и дърва, мръсните и не измити улици, лошите улици с дупки и неравности, лошата организация на движението и чак тогава щото колите са стари.
311
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замърсяване с фини прахови частици 1600 мкг/м3, в него колите 12 мкг/м3, горенето на гуми, въглища, дърва и т.н. - около 1550-1560 мкг/м3.Тези дни замърсяването беше около 250 мкг/м3, частта на колите беше 12 мкг/м3, а на горенето на гуми, дърва, въглища и т.н. беше около 200-210 мкг/м3.За по-чист въздух, какво трябва д анаправим - да се качим в миризливите автобуси ли, или да спрем електората на ГЕРБ да гори гуми, пластмаси, найлони, стари дрехи и т.н.Колите в София масово са на газ ....
310
7
 
4
 
! Отговори
Кака Корни преди 6 години
Я не ме кипазете бе.какво като синът ми и синът на Десито Радева съпруга на президента учат и работят в САЩ.Това си е лично наша работа.Важното е ние тук да ви убедиме,че Русия е наш брат и те така другари.
309
0
 
23
 
! Отговори
chivars pantev преди 6 години
Бойко, Бойко, тебе с още петнайсет ли те возят?
308
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце, излез вечер на двора и вземи да дишаш дълбоко!
307
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 315 и филиятя с маста
306
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди няколко дни фъндъчката ни съветваше да се топлим с ток,а днес падишаха ни съветва да сме се качили на "новите" трамваи.Всъщност новото в тях е само боята,но там където са пропуснали да цапнат се вижда ръждата.Тези хора се правят,че не разбират истинските проблеми и ни баламосват с техните си виждания и внушения.
305
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната изцепка на едно шимп*анзе в стил "Садете картофи" и "Станете чобани".А бг телетата блеят ли блеят.Гнусно проста нация.
304
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой не му харесва при нас на село място колкото щеш
303
0
 
31
 
! Отговори
Ванг Бин преди 6 години
Съвсем сериозно... някой може ли да каже поне едно нещо, което свърши това същество - като хората и за хората.... Наглостта им край няма ейй... В ада да горят - с катализатори!
302
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко Борисов е голям патриот и държавник.Да е жив и здрав.
301
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този пък що реши, че трябва да се возим по двама в кола? То не всички имат шофьор и охрана, като него... Аз пък предлагам такива като тоя да пътуват в една кола барабар с охраната си, а не с ескорт от 2-3 автомобила още.