Руски издания: България ще е слаб председател на ЕС

Подходът на българските власти към почетните им задължения – отговорен
Обновена: 12 яну 2018 12:35 | 12 яну 2018 12:00, Елка Василева
155
Руски издания: България ще е слаб председател на ЕС
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

"Отговорния подход на българските власти към почетните им задължения" във връзка с председателството на страната ни на Съвета на ЕС изтъква руският в. "Новая газета" по повод официалното поемане на щафетата от България.

За първи път от влизането си в ЕС през 2007 г. балканската държава ще координира през следващото полугодие дейността на основните органи и институции на европейската общност, посочва изданието.

По традиция, формирана в ЕС, всяка страна, поемаща председателски пълномощия, сама определя основните политически приоритети, на които смята да акцентира. България избра усъвършенстването на системата за европейска сигурност и активизирането на интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Освен това София се надява по възможност да допринесе за нормализация на отношенията между Брюксел и Анкара, припомня всекидневникът.

Още по темата

Той изброява пристигналите у нас за вчерашната тържествената церемония водещи европейски политици като председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и всички еврокомисари.

За днес са планирани общи заседания на Европейската комисия с българските министри, на които се предвижда да бъдат обсъдени актуалните проблеми: Brexit и промени във формирането на бюджета на ЕС, миграционната политика, мерки за укрепване на интеграцията.

Програмата на българското председателство на ЕС предполага в близките шест месеца в страната да се състоят над 400 прояви от общоевропейски мащаб, включително 25 срещи на равнище министри и държавни глави.

В навечерието на българското председателство опозицията в страната и обществени организации отправиха остри критики към управляващата коалиция - основно заради пропуски в социалната политика, липса на реална борба с корупцията и нежелание да проведе ефективна реформа на правосъдието, допълва "Новая газета".

"Многобройните проблеми пред България сочат, че страната ще е слаб председател на Евросъюза. Но не бива да забравяме, че това е изгодно за Европейската комисия, защото тя може сама да формира дневния ред и да постига оптимални решения", коментира за електронното издание "Региони онлайн" политологът Оксана Петровская.

Същевременно "Полша се страхува, че с България като председател въпросите около газопровода "Северен поток-2" ще бъдат решени в полза на руския "Газпром", защото българският президент Румен Радев неведнъж е заявявал, че е необходимо да се вдигнат санкциите срещу Русия, тъй като те пречат за нормално развитие на икономическите отношения", добавя анализаторката.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
15
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Нали това искат руските служби, да има слаб ЕС и слаб председател, да пробият единството и руските енергийни корпорации да правят какво то си искат!!!А недай се боже и това да е Троянския кон на Русия в ЕС, какво по хубаво от това!!!Агент Ървин Стюард!ЦРУ!!!
49
7
 
22
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Слаб председател,слаб -ама в Европейския съюз!!! А раССия *** в кой съюз е??? Заедно с овчестан ,маймуностан и камилостан...Мнооого велики.
48
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На българските русофили им дреме за руският народ точно толкова колкото нас ни интересува за живота на ***.Те искат да бъдат като руските олигарси ! - някой да работи а те да прибират милиардите.Това е основата за любовта им към Русия.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селянд.ури, ама с АйФони и видни демократи! Нищо че като каже две приказки и ти се приисква да ди срежеш вените...
46
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, руските медии са казали пълната истина. Юнкер и Туск проговориха на български защото няма по-големи слагачи от нас. Те направо са удивени как може да има толкова глупав народ, който не си гони ГРАМ националния интерес! Няма за какво да се сърдим, че братушките ни се подиграват :) Навремето да сме мислили! Ако сега бяхме част от Евразийския съюз щяхме да имаме най-евтиния ток и бензин, но не би! Сините другарки изпиха кръвчицата на България и още грабят с пълни шепи!И мат наглост да говорят
45
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грубо казано към 2 милиона селянд.ура живеят в София, гражданите се изнесоха на запад.
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селската маса е към 80% и 1/2 от нея е в София.
43
4
 
26
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Ако искате да е силен председател,публикувайте имената на руските агенти в България и ще станем толкова силни,колкото не сме били от над 70 години!
42
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, защо само най-отявлените прос.таци са най-изявени русофоби?
41
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се сърдим, че Руската преса пише така. Кой бръсне за слива Сикаджията, никой! Двуличниците от Брюксел знаят за корупцията и бедността у нас, за сметките на Тиквара в офшорки, за ниския стандарт, за разрухата която вече е и морална. Това, че им се слугува тук не означава нищо. Знаят, че Тиквара краде по схеми от европарите но е послушен и изпълнителен. Правят се, че нищо не виждат, докато американците му гушнаха 480 милиона в С. Арабия, а в щата Делауеър му блокираха 3 милиярда, от КТБ.
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е, че ще сме зле, щом единственото важно от месеци е състоянито на гипскартона в НДК.
39
11
 
9
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Полша се страхува, Запада се страхува, Украйна се трсахува, ане големи страхливци тези наши "партньори".
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАШИСТ, ми ти си истински геополитически гений бе мамин, 200 IQ
37
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27, как да не е важно мнението на страна заемаща 1/7 от площта на земята!? Скоро ресурсите на земята ще бъдат кът, а Русия има най-големите залежи на питейна вода, гори, газ и какво ли още не. Желателно и мъдро е България да бъде колкото се може по-близка с Русия, ако иска да оцелее в 22 век. Като за целта използва дълбоките исторически, духовни, културни и езикови връзки между двата ни народа! А полските комплексапи и подмазвачи като Туск въобще не ме касаят с тях нямаме нищо общо!
36
2
 
18
 
! Отговори
селянин с BMW преди 6 години
До Анонимен 20Ами на мен,за разлика от теб,ми дреме!Обичам си България,унизена и срината, заради безхаберници като теб!България ще я има,в това не се съмнявай!
35
11
 
27
 
! Отговори
Рукавишников преди 6 години
Е, то е ясно че от Масква така ще говорят, защото те постоянно се мъчат да рушат и пречат на ЕС. Няма да е чудно, ако се окаже, че и провокациите и убийствата от последните дни са инспирирани от там.
34
8
 
27
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Ние дадохме писменост и религия на Путистан! Пак ние вкарахме кирилицата в ЕС като официална азбука е език!Блядистанците трябва да ни се покланят!
33
24
 
7
 
! Отговори
РАШИСТ преди 6 години
Слушайте сега сценария. Скапания ЕС ще принуди Унгария и Полша да взимат емигранти. Следват хатентати и тия държави ще излязат от ЕС. И следва тотал разпад. После граждански етно- религиозни войни и това е. А тъй любимия ви Жужи ще продава Калашки на поразия и мада Раша шъ прусперира
32
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Зозохаха прави са руснаците
31
9
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Глад, лабут и санкции до дупка за Блядистан! А БГ *** си знаят :)