Станишев подкрепи Истанбулската конвенция, дебатът – изкривен

Четвърт от жените у нас са подлагани на насилие, подчерта шефът на ПЕС
13 яну 2018 13:31, Боряна Павлова
122

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Това е много сериозен въпрос и за съжаление в България дебатът по Истанбулската конвенция абсолютно се изкриви. Това коментира пред журналисти председателят на Партията на европейските социалисти  и евродепутат Сергей Станишев преди заседанието на Националният съвет на БСП.

Още по темата

Социалистите обсъждат на пленум днес позицията на партията по Истанбулската конвенция, съобщава БТА. Преди десет дни от Изпълнителното бюро на БСП се обявиха против ратификацията на конвенцията.

"Измислени или силно преувеличени страхове или интерпретации на конвенцията, на които има ясен отговор от Съвета на Европа, изместват истинския проблем за насилието над жените", коментира Станишев.

Той посочи, че само през последната година три жени са били убити от техните партньори след многократни оплаквания за насилие. Статистиката и проучванията говорят ясно, че една четвърт от жените в България под една или друга форма са подлагани на насилие, добави Станишев.

"Разбирам загрижеността, която изразява Изпълнителното бюро, малко бях учуден от тази спешна реакция непосредствено след празниците и толкова категорична", коментира той.

Станишев посочи, че само преди месец на съвета на ПЕС и БСП е подкрепила резолюцията, в която има изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. По думите му тези неща, които се казват за конвенцията, просто ги няма.

Станишев посочи, че в конвенцията се въвежда понятието "социален пол", но това е превод на понятието gender, с което се обясняват социално, културно определените роли на двата пола мъже и жени. Това е концепция, развита преди десетилетия и е в голяма степен общоприета, коментира той.

Има стереотипи и разбирания, различни в различните общества, за това какво трябва да бъде поведението на една жена и на един мъж, тяхната йерархия в обществото, това се трупа от хилядолетия, но има динамика - в крайна сметка до преди един век жените не са можели да гласуват и това е било традиционното разбиране за ролята на женския пол, обясни Сергей Станишев. И досега съществуват стереотипи, които казват, че жената трябва да си стои вкъщи и да готви и мъжът й едва ли не да бъде неин собственик, добави той.

Попитан дали има друга страна в Европа, в която да има такъв спор по конвенцията, Станишев отговори, че не е чул и затова е изразил пред ръководството на БСП своята тревога и загриженост и ще я споделя и пред Националния съвет на партията.
 


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
27
 
! Отговори
BP преди 10 месеца
СТАНИШЕВ Е СКАПАН УКРАЙНСКИ ГЕЙ, как да има друго становище . Мислители, че руснаците не са го отпрали в московските общежития . Както е Остап Бендер ,така е и този украйнски лайнарник .
77
2
 
17
 
! Отговори
аве фюрер преди 10 месеца
Що му викате на Станишев ,че е гей , той просто си е долен ляв *** от БСП - таратайката . Но пък комунист - хомосексуалист си е перфектната комбинация да станеш еврогей у Брюксел .
76
4
 
17
 
! Отговори
СЕР-ГЕЙ преди 10 месеца
НАЙ-ОБИЧАМ НА ДОГАН РЕЗАНИЯ
75
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ОТДАВНА ВСИЧКИ ЗНАЕМ ...

НА СТАНИШКАТА МУ Е МЕКА ***
74
3
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 10 месеца
В БЪЛГАРИЯ НЯМЯ ЧОВЕК ,КОЙТО БИ ГЛАСУВАЛ /ЗА КАКВОТО И ДА Е / В ПОЛЗА НА КГБ САР ГЕЙ !!! ИЗКЛЮЧВАМ БРАТ МУ -ЕДИНСТВЕН ОСТАНАЛ ! ОРИЕНТИРАЙТЕ СЕ КГБ !!!- ЗАЛОГЪТ Е ГОЛЯМ !!! УСРАН ОБРАТЕН НЕ Е ПРИОРИТЕТ!!! ВЕРНО-ПОДЪЛ- ГАДЕН -МАНИПУЛАТОР И ОТ БСП/БУРЖОАЗНА ПАРЛАПУЧИНА/,НО В БГ Е ХЛЕБАРКА ,ПЛЕСЕН,ПОВРЪЩАНО НА РУСКАТА -УКРАИНЩИНА И ВАС КГБ !!!
73
1
 
16
 
! Отговори
Владислав преди 10 месеца
Кое е възприета концепция за джендър - меките китки и лесбийки на запад или мъже с брада, държащи оръжие и до тях стои забулена жена? Ако една такава конвенция предполага широко тълкуване, как ще я приемем като закон. А глупостите като дефиниция на пола, промяна в конституцията и обучение на децата от ЛГБТ движения, кой ще ни защити от това идеологическо насилие над децата ни?
72
3
 
13
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 10 месеца
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
71
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Боко, Винкела, Станишев и Доган подкрепят третия пол - ФАКТ!
70
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гадно мазно и лицемерно к*пеле.
69
0
 
6
 
! Отговори
До неа преди 10 месеца
То го доказва веднага!!!!!!
68
2
 
5
 
! Отговори
DEATH FOR ALL DJUDAS преди 10 месеца
ДАЛИ КАТО ТОЯ СТАНИШЕВ ЩЕ СЕ ПРАВИ НА ЛЯВ ЦОЦИАЛИСТ ,ИЛИ НА ДЕСЕН ДЕМИКРАТИТН КАТО РАДАНЧО КЪНЕВ И ПОДОБНИТЕ ИМ ,Ч*ФУТА ВИНАГИ СИ ОСТАВА Ч*ФУТ ,КОЙТО ЩЕ РАБОТИ ВСЯЧЕСКИ ДА ИЗПЪЛНЯВА ЦИОНИСТКИЯ ИМ ПЪКЛЕН ПЛАН ЗА УНИЩОЖЕНИЕ И ЗАЛИЧАВАНЕ НА БЯЛАТА ХРИСТИЯНСКА РАСА И КУЛТУРА.АКО НЕ ВЯРВАТЕ ПОТЪРСЕТЕ И ПРОЧЕТЕТЕ ЦИОНИСТКИЯ ПЛАН КАЛЕРГИ ПИСАН ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 100 Г И ЩЕ ВИДИТЕ КАК ВСИЧКОТО ТОВА ЗЛО ИЗПИСАНО ТАМ СЕ СЛУЧВА ДНЕС НА НАС И ОСТАНАЛИТЕ БЕЛИ НАРОДИ НА ЕВРОПА.
67
1
 
5
 
! Отговори
До неа преди 10 месеца
Няма смисъл.................
То не е добре!!!!!!!
66
3
 
9
 
! Отговори
Некъф преди 10 месеца
Мръсен, червен, кирлив, отвратителен долен предател си ти Станишко. Син да ти се роди, зет да ти доведе и свещи да си купиш с парите които си откраднал с оная твоята миризлива потомственна комунистка жена ти
65
1
 
12
 
! Отговори
опааа преди 10 месеца
Станишко ........ податливата еврогескопредседателска анадолска булка Тиквоч Борисов,манафите се подкрепят в името на еврейско гейските третополови ценности
64
4
 
21
 
! Отговори
Гробокопач преди 10 месеца
Станишев е най-яркият представител на Третият пол. Корнелия трябв арадикално д аотхвърли Конвенцията, иначе Бойко ще управлява вечно. Станишев,. докара на власт Бойко.
63
3
 
4
 
! Отговори
Неа преди 10 месеца
До *** до неа

Ако се отърсиш от злобата ще се почувстваш по добре.
62
2
 
17
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 10 месеца
Едва ли някой е очаквал нещо друго от Сер-Гея....
61
2
 
19
 
! Отговори
Знаещ преди 10 месеца
конвенция щяла да защити жените от насилие ,като че не съществуват закони .Нещо намирисва щом навлизат конвенции и производните им
60
2
 
27
 
! Отговори
масонска уловка преди 10 месеца
"Истанбулската конвенция" е подмолен капан! Под маската да защитим жените от насилие влизат клаузи, които институционализират процеса на разрушаване на семейството, семейните и народните ценности! Стратегическата цел е разгром на християнството и християнските народи!
59
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За Станишев и Вигенин знаем , че ще подкрепят Истанбулската конвенция, това не е новина!