ГЕРБ и БСП в спор: Депутат ли е Делян Добрев?

Статусът му се крепи на "свободно изразената му воля"
69
ГЕРБ и БСП в спор: Депутат ли е Делян Добрев?
Снимка: Bulfoto, архив

Депутат ли е Делян Добрев или не? Този въпрос скара ГЕРБ и БСП, след като преди два дни Конституционният съд реши, че отказът на Народното събрание да прекрати мандата на Делян Добрев, след като той е подал оставката си като депутат, е противоконституционен.

Същевременно КС изрично посочи, че неговото решение е по принцип и не решава въпроса за статуса на Делян Добрев като народен представител. Това може да бъде решено само от Народното събрание, каза съдът, и даде ясна индикация, че бъдещо решение на парламента обаче зависи от "неговата последна свободно изразена воля".

Още по темата

След решението на КС обаче Добрев отказа да подаде отново оставката си и отсече, че е длъжен да остане в парламента по волята на избирателите си. От БСП обаче днес призоваха председателя на парламента Цвета Караянчева да отстрани Делян Добрев от зала, защото такова било решението на КС.

"Изпълнете решението на Конституционния съд, защото според това решение Делян Добрев не е народен представител", настоя левият Георги Гьоков. Това пък ядоса шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, който заяви, че левите нямат морал, но пък трябвало да имат поне малко памет.

"Недопустимо е отделни народни представители на базата на тяхната интерпретация да оспорват статута на действащ народен представител. Иначе аз ще питам на какво основание беше възстановен мандата на Иван Иванов, който ходи на туризъм като зам.- министър, после се върна и мандатът в НС му беше възстановен", обвини той.

Иван Иванов, настоящ депутат от БСП, беше назначен от експремиера Пламен Орешарски за зам.-министър в МВР, но светкавично бе уволнен, след като по медиите се появи информация, че е бил служител в СИК. После обаче се върна като депутат в НС.

Заради критиките на Данаил Кирилов Иванов го заплаши със съд, а пък Кирилов му отговори, че трябва да чете решенията на КС. Накрая и Тома Биков от ГЕРБ се намеси в спора и поиска на депутатите от БСП "да се дават определи медикаменти, за да работим по спокойно, защото иначе настава една невротична среда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
6
 
! Отговори
Наглият Делянчо преди 6 години
Делянчо благодарение на чичо си Цвъки изтъргува оставане като депутат в НС срещу обиди и лъжи по адрес на Ел.Йончева. Бацето сега е в съдебен процес по жалба на Елена и нещата му не вървят добре. Ще го осъдят да даде на червената депутатка поне 30-40 хил.лв. Не може да си намери място, че съдиите не са "за прaвата вяра".
57
6
 
2
 
! Отговори
Бай Курти преди 6 години
Много и се иска на мис Приватизация ама няма да стане, колкото и да се напъват разните там жабляновци и станишевата.
56
3
 
8
 
! Отговори
nekoj преди 6 години
недейте така - 'родата' в Хасково гладна ли да стои? поразминаха се облаците, смени си пооцапаното бельо, и апетита се възвърна! а съдът в Бългатия е за тези които от глад крадат банички или ровят в кофите - другите няма за какво да го мислят.
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
депут не знам дали, но определено е *** и страхливец, разбира се
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обикновен човек осъден ли е отива в затвора, но щом е дупетат на ГЕРП и господ и КС не може да го пипа..
53
2
 
12
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
СВОБОДНО ИЗРАЗЕНАТА ВОЛЯ НА ДЕЛЯН ДОБРЕВ МУ ДАВА ПРАВО ДА КРАДЕ ПО СЪЩИЯ НАЧИН, ПО КОЙТО ГО ПРАВЯТ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ ГЕРБАДЖИИ !!!
52
13
 
4
 
! Отговори
АЗЗЗЗ преди 6 години
Елена Йончева е крала от КТБ и стои като гьон-сурат в парламента! БСП са престъпници.... защо още ги търпим да дърпат държавата на долу?????
51
12
 
2
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Няма такъв спор! Спори само "ЧЕРВЕНАТА ЖАБЛЯНКА", защото те са обратни!
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки влезнал в парламента е тръгнал по пътя на корупцията. Друг път там няма.Правят го защото народа е бу.дала
49
9
 
4
 
! Отговори
ист преди 6 години
Всеки влязал в Парланента и настъпил котето, трябва да си ходи ако е корупция.Всички депутати от БСП трябва да напуснат парламента, защото са влезли с купени гласове от роми и затво рници. Това е престъпление.
48
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да се натягат Mypзилкитe все едно, факта че Решетников се подигра така жестоко с *** си остава исторически факт.Те ясно ви казаха че не ви уважават. Това е положението.
47
2
 
21
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Нарушения на Конституцията се правят,защото в нея няма предвидени санкции. Ако имаше санкции за Председателя на НС,едва ли Делян до сега щеше да е в НС.
46
2
 
22
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Каквато ни държавата такива са ни и съдиите. Коституцията в чл.72ал.1т.1 много точно ни казва,че освобождаването на Народен представител става по негово съгласие с молба и няма приемане на оставката нито оттегляне на оставката,това са измошльотини на Герб. От момента на завеждането на ставката в деловодството на НС,той вече не е депутат...
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dobrev e nahalen nagada4 s komunisti4eski roditeli i fam. vaspitanieto mu e nula proverka na milionersksta mu rada i nego samijat kak moje da si deputat korompiran dokasan i da sedisch v nc mnogo nahalno saachtestvo kato isjadch sadi jon4eva no se mahai ot nc i boiko ti go kasa zezo naro4no te darji v nc no schte se mahne6 milionersko selsko detenze ot bkp sega gerb
44
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има съвест Добрев няма да се излага повече и сам ще поеме към Хасково. Бива излагация, но да не се съобразиш с решението на КС е недопустимо.
43
17
 
1
 
! Отговори
аз преди 6 години
Какви казуси? Има конституция, която казва недвусмислено кога мястото на депутат се пази и кога не. Освен за заемане на министерски постове в изпълнителната власт, почти няма други изключения.Подаването на оставка е личен акт и щом някой я подава, има и пълното право да я оттегли. Решението на КС показва само и единствено, че не е от компетенцията на парламента да решава въпроси относно оставката на депутат. Ако оставката на гербера още беше на масата, да тя трябваше да бъде приета. Но щом не е
42
19
 
4
 
! Отговори
глас народен преди 6 години
Делян го е избрал народа и не са *** или Ленчето дето ще решават.
41
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КС не е никакъв съд и точно затова е нужен народен съд. Уж Добрев е осъден ама сам трябва да реши какво ще направи.
40
1
 
22
 
! Отговори
do 33 преди 6 години
И за Иван Иванов и за Делян Пеевски нещата са корено различни от ситуцията с вашият "мамин". ГОВОРИМ ЗА ОСТАВКИ драги/а мой/я, инициирани от САМИТЕ ДУПЕТАТИ, а не казуси за КС. Казуси през прехода има десетки от много парламентарни групи,тка говотим за "морална" постъпка на един да си депозира оставката и останалите от неговата шайка да не я приемат и по този начин да остане дупетат,въпреки неговото "неистово желание" да следва морал и да напусне НС. Анадунбу??????
39
4
 
29
 
! Отговори
Сиртаки преди 6 години
Герберски кърлеж