ГЕРБ и БСП в спор: Депутат ли е Делян Добрев?

Статусът му се крепи на "свободно изразената му воля"
69
ГЕРБ и БСП в спор: Депутат ли е Делян Добрев?
Снимка: Bulfoto, архив

Депутат ли е Делян Добрев или не? Този въпрос скара ГЕРБ и БСП, след като преди два дни Конституционният съд реши, че отказът на Народното събрание да прекрати мандата на Делян Добрев, след като той е подал оставката си като депутат, е противоконституционен.

Същевременно КС изрично посочи, че неговото решение е по принцип и не решава въпроса за статуса на Делян Добрев като народен представител. Това може да бъде решено само от Народното събрание, каза съдът, и даде ясна индикация, че бъдещо решение на парламента обаче зависи от "неговата последна свободно изразена воля".

Още по темата

След решението на КС обаче Добрев отказа да подаде отново оставката си и отсече, че е длъжен да остане в парламента по волята на избирателите си. От БСП обаче днес призоваха председателя на парламента Цвета Караянчева да отстрани Делян Добрев от зала, защото такова било решението на КС.

"Изпълнете решението на Конституционния съд, защото според това решение Делян Добрев не е народен представител", настоя левият Георги Гьоков. Това пък ядоса шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, който заяви, че левите нямат морал, но пък трябвало да имат поне малко памет.

"Недопустимо е отделни народни представители на базата на тяхната интерпретация да оспорват статута на действащ народен представител. Иначе аз ще питам на какво основание беше възстановен мандата на Иван Иванов, който ходи на туризъм като зам.- министър, после се върна и мандатът в НС му беше възстановен", обвини той.

Иван Иванов, настоящ депутат от БСП, беше назначен от експремиера Пламен Орешарски за зам.-министър в МВР, но светкавично бе уволнен, след като по медиите се появи информация, че е бил служител в СИК. После обаче се върна като депутат в НС.

Заради критиките на Данаил Кирилов Иванов го заплаши със съд, а пък Кирилов му отговори, че трябва да чете решенията на КС. Накрая и Тома Биков от ГЕРБ се намеси в спора и поиска на депутатите от БСП "да се дават определи медикаменти, за да работим по спокойно, защото иначе настава една невротична среда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значение има дали е или не е депутат? Ми той е от Хасково...
37
2
 
43
 
! Отговори
Кум Гейт преди 6 години
Делян Добрев-първият заложник на Парламента на Република България!Делян Добрев-първият незаконен депутат в историята на България!Д.Д.- човек с тотален селски манталитет или как Бай *** стана миловиден истерик!Д.Д. върни парите от саниране!
36
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема такъв *** като Джукестия.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой ще плаща разноските
34
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Делото отива в съда на ЕС.
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше само той...А те всичките до един такива...
32
3
 
41
 
! Отговори
Цветан преди 6 години
Това джукестото момче да си събира партакешите, че ми писна вече
31
4
 
38
 
! Отговори
българин преди 6 години
Виновен , невиновен - да се маха тоя бузанчо ! След като се вихри скандал около него , вече няма авторитет !
30
14
 
9
 
! Отговори
аз преди 6 години
До алоо В статията си пише Иван Иванов. Аз ще ти кажа и друго Делян Пеевски. Човека се закле, настани се в кабинета си в ДАНС, проведе среща с Цацаров като шеф на ДАНС и после се върна, като депутат, въпреки че според конституцията мястото му не се пазеше. Излязоха с твърдението, че не бил стъпил в длъжност. Алооо, а като какъв е чел доклади в ДАНС и е правил работни срещи с гл. прокурор?
29
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кумгейт , суджукгейт герберастката наглост няма край
28
3
 
33
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Не пипайте момчето. То завалията ако го изгоните от НС, какво ще яде. Дръпнахте му копанката. Забравяте, че цялото ГЕРБ застанаха като Матросов на амбразурата да го защитават. Това си го спомнят от временета когато всички са били от БСП.
27
4
 
22
 
! Отговори
алоо преди 6 години
Страничният наблюдател,кажи само едно име за подобни врътки на БСП,само едно, иначе излиза че просто влизаш,пишеш си, ядосан си,защото излиза че твоите не са чували за морал......
26
13
 
3
 
! Отговори
Джендър преди 6 години
Най харесвам нашите добри партийни другари Телян Беевски,Труман Радев и Азисчо от Младежката организация.
25
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бузанчо.
24
3
 
43
 
! Отговори
бля бляяяяяя преди 6 години
Този е един млад нагъл зу.льо, докопал се до кокала! Сега му се рИве, че повече няма от къде да гепи!Покрай него ще изгори и цялата му рода!
23
12
 
9
 
! Отговори
ГЕРБАДЖИЯ УМЕН преди 6 години
ОСТАВЕТЕ НАШЕТО МОМЧЕ ДА СИ ПРАВИ ПАЧКИТЕ..ВАЖНОТО ЧЕ Е УБАВЕЦ И КОМБИНАТИВЕН--ГОТИН Е
22
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че Йончева е в парламента
21
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ли нещо за депутатите от ГЕРБ решението на КС. Ако не -какво правят в НС?
20
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Депутат ли е Корнишона Ниновская?
19
5
 
8
 
! Отговори
дедоВиЯ преди 6 години
Ще стои в парламента,до не си отвори устата.