Кастингът на Слави: Три дни раздумка за модерна България

На препитването се явиха военни, полицаи, адвокати, дори действащи политици
5 фев 2018 07:09,
116
Кастингът на Слави: Три дни раздумка за модерна България
Кадър: Facebook

10-15 минути раздумка с въпроси и коментари, гостът си отива, идва следващият.

Така протече прословутото, чакано от месеци изслушване на българите, измежду които Слави Трифонов обеща да подбере "политиците, които заслужава една модерна и цивилизована държава", пише вестник "Сега" в репортаж от събитието.

Инициативата на Слави доби публичност като кастинг за политици и набра скорост в продължение на почти половин година. През това време около 3000 души поискаха да станат част от проекта на шоумена.

Още по темата

На 2-4 февруари Трифонов се срещна с част от тях. Препитва ги по около 7-8 часа на ден, без "Ку-ку бенд" и балет "Магаданс", дори и без сценаристите си. Те бяха заместени от трима българи, живеещи в чужбина, които му помагаха с претендентите за политическата сцена: Иван Нинов - декан на холандския университет в Доха, Катар; Атанас Раденски - професор по компютърни науки в университета Чапман, САЩ; Йордан Бъчваров - биолог в университета Дюк, САЩ.

На различни възрасти и с различни професии бяха и кандидатите. От 20- до 70-годишни, бизнесмени, адвокати, военни, икономисти, IT специалисти, лекари, дори и оператор на ядрен блок в АЕЦ "Козлодуй", пише още "Сега".

Те трябваше да обсъдят три основни теми - образование, здравеопазване и правосъдие.

"Събеседването обаче куцаше, най-вече заради рефлекса на Трифонов да води разговора по начина, по който го прави в неговото шоу. Сякаш беше подхванал ново издание на състезанието за таланти "Танцувай с мен". "Не ти ли е мъчно за басейна", обърна се шоуменът към един от първите участници - хирург, зарязал работа и къща с басейн в Щатите, за да живее и да се труди в Ботевград", разказва още изданието и допълва:

"Макар и хората да изглеждаха компетентни и подготвени, те не говореха конкретно, а се задоволяваха с пределно общи приказки - за необходимостта да се изкорени корупцията, да се спре обезлюдяването на страната и да се развива човешкият капитал".

Военните и "технократите" се радвали най-много на вниманието на Слави.

Румен Попов, ексвоенен разузнавач и бивш аташе в Анкара и Техеран, държал в мълчание шоумена близо половин час, докато обяснявал, че при липсата на армия, България трябва да сключи договори за военно съюзничество с други държави.

"Ние в никой случай няма да можем да се защитим сами. Ако някой ни нападне, даже няма да разберем кога се е случило. Ако се страхуваме от Турция, слагаме една база на Ново село, разполага се една американска бригада и Турция никога няма да влезе в България", посъветвал разведчикът.

Явил се и бившият командир на военноморската авиация Виктор Ценов. 68-годишният авиатор настоял за боеспособна армия, с която "поне 3 дни да се защитим, докато дойдат съюзниците". "Харесвам военните. Ясно, точно, безапелационно", възхитил се Трифонов на гостите си.

Претендентите за сектор "Сигурност" се допълнили и със Светлин Стоянов, капитан от НСО, който разкрил, че през последните 10 години службата е била раздута до 1300 души.

"НСО се е превърнала в хранилка на политическите партии, както и всички служби. ДАНС, дори баретите. Имаме наше момче, дай да го направим барета, че играе добре физическо", описал Стоянов ситуацията.

Виктор Янев, избран за полицай на годината през 2008 г., след като спаси момиче от самоубийство, разказал с горчивина за огромното недоверие към МВР и за проблема със съдебната система.

"Хващали сме хора по 10 пъти, които след месец пак са на улицата. Ако получават ефективно наказание, нещата ще стоят много по-добре. Не да изкарваме по един полицай на 10 човека", изтъкнал Янев. Бранимир Бранков, също работил за вътрешното министерство, пък предложил да се създаде специален извънсъдебен орган, подчинен на президента, който да контролира и преглежда приключилите дела.

Съдебната система била взета на прицел и участващите в кастинга юристи. 26-годишният адвокат Александър Рашев се усъмнил, че единствената цел на правосъдната реформа е да се уреди разпределението на позиции в съдебните органи. Колежката му Искра Костадинова настояла да се премахне статутът на несменяемост на магистратите, който добиват след 5-годишен стаж. "Отгоре трябва да се започне", обобщил Трифонов.

Повечето кандидати предпочели да говорят за образование. Пламен Николов, управител на местния филиал на американска компания, се обявил за незабавно изготвяне на стратегия срещу изтичането на мозъци, изравняване на бюджета на образователното министерство с този на МВР и утрояване на преподавателските заплати.

"Синергия от хуманитарно възпитание и технологичен елемент - по израелския модел", описал Николов визията си за образованието. Работещият в чужбина Ивайло Ибрахимов препоръчал да се премине към по-слабо субсидирана форма на обучение, като спестените пари се инвестират в специалностите, които са важни за икономиката.

Покрай разговорите за образованието Трифонов разкрил възхищението си от Сингапур, "финансовата врата към Азия", който се развивал на основата на три принципа - "образование, безусловно върховенство на закона и морал".

Не липсвали и действащи политици. Мариета Георгиева, общински съветник във Видин от гражданско обединение "Единни за промяна", му се оплакала от разочароващия си опит с ГЕРБ.

"Бях един от учредителите на ГЕРБ и в първия миг, когато нещата започнаха да се усещат като власт, се оказа, че хората, които искат да мислят, не са желани, тъй като не са послушните хора", разказа общинарката.

Даниела Давидкова, неуспял независим кандидат-депутат, обясни, че мотивът й да навлезе в политиката е, че "започва да вреди на бизнеса заради лобистките закони, които се приемат".

Появил се и политически лидер – на партия "Движение демократично действие". Стефан Иванов директно предложил на Трифонов да си партнират в политиката. "Промените трябва да се правят от колкото се може по-големи общности от хора. Дойдох да изкажа нашето желание да се работи съвместно. Има други общности, които са готови", казал Иванов.

Изненадан, шоуменът отвърнал, че "тепърва трябва да се срещнем с вас, но в една друга ситуация". "В момента смисълът на това е съвсем различен. Целта е личности, а не групи от хора, които са се организирали вече с политическа регистрация", изтъкна Трифонов. И след като Иванов си тръгнал, порицал екипа си: "Защо ми пускате човек от политическа партия?"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
5
 
15
 
! Отговори
Обективно преди 6 години
Имам добро мнение за Слави като работохолик и шоумен, но този кастинг е отчайващ. А и Слави вече се е взел ужасно насериозно. не му отива.
89
2
 
22
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До Надежда 84Вие глава на раменете си нямате ли, че Трифонов трябва да ви избира, кой да ви управлява ? Друг е въпросът, че Трифонов доказано няма интелектуалния ресурс да прецени правилно кой става, защото вече лично е пропагандирал Кобург Готски, Първанов и Кунева.Програмите за управление на партиите и сега ги има черно на бяло, потърсили ли сте сметка някому ?До сега чели ли сте изобщо предизборните програми ? За кого сте гласували, за хора показвани по медиите или за принципи и програма?
88
4
 
7
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
Слави откъде доби самочувствие че става за баш-политик? Явно отдето и баш-форумците тук че разбират от всичко: по дефиниция неясно откъде.
87
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" пожарникар-мутра стана министър прецедател ""а слави какъв е ? фин интелектуалец ??
86
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
82 Е какво се възмущаваш, пожарникар-мутра стана министър прецедател, аз очаквам утре най-силната опозиция да е на Волф или Титан с партия обединени боклукчий ОБ. И това няма да ме изненада.
85
2
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
И тук пълно с ченгета - нямат ли край тези?
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво обсъждат? От планов социализъм скочихме на див капитализъм. При положение, че не сме имали колонии от които да сме и продължаваме да крадем (работят за без пари), няма как да се сравняваме със запада. Дори и да дойдат кадърни хора, то трябва да бъдат избити или вкарани в затвора поне няколко хиляди. И с *** и бежанци ли ще реформират държавата. То вече потенциала на тези които могат нещо се похаби за скотско оцеляване.
83
13
 
20
 
! Отговори
Надежда преди 6 години
Слави, очаквай 80% *** коментари и 20% позитивни-защо е така е ясно:нивото на интелигентност на населението на нашата територия! Твоята задача с това,което правиш е поне до някъде да се опиташ чрез добри примери и анализи да вкараш в тъпите мозъци на *** нещичко,което да ги размърда!Направи нещо тези интервюта да се дават и по телевизите и да се повтарят периодично за да стигнат до по-вече хора.Запази всички записи,защото като изберем тези хора,после ще им търсим сметка дума по дума!
82
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление, всички изказващи са предубедени. На мен не ми харесва Слави, но гледах голяма част от "интервюираните" и над 90% от тях са на светлинни години от маймуните в парламента и за съжаление от пишещите коментари...
81
19
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чалгар избира политици!?Това само у нас може да стане.
80
9
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОСЧЕ : преди 6 години
Славчо пак ни дава втръснал филм : вкарани некви юпита, които някой за дкулисите ще контролира. А той ще бъде поченският гълъб....
79
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предвид кои са моментните играчи на политсцената - ГЕРБ/ДПС/БС/Псевдопатриотите...България има остра нужда от нови политически формации.Изброените от мен са тотално мафиотизирани и те не искат и не могат да променят нищо.Слави, какъвто и да е...дано да внесе, дори и малка промяна в настоящото положение.Ако искате го плюйте...и си гласувайте за една неука мутра, прочела една книга в живота си. Въпрос на избор.А, избора на народа си личи и по държавата, в която живеем- мръсотия, безхаберие..
78
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мисля, че хора, които живеят в чужбина и не са наясно с всички проблеми на живота тук, ще могат да направят нещо. Разни юпита идваха, уредиха се и сега не се чува вече за тях. Да не стане същото и сега? Иначе идеята е добра, ама ми се струва, че славчо по-скоро ще иска да оглави партия или да дърпа конците в нея...
77
5
 
7
 
! Отговори
Спиро Киров преди 6 години
Не могане мога бе
76
2
 
22
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Слави да даде възможност на читави хора да влязат в политиката, но самият той да се оттегли и да не се меси в действията им. Това е достатъчно за да го запомни нацията с добро, като човекът дал шанс на нормалността!
75
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами поне нещо опитва Слави,какво лошо има?Кандидатите му са хора с интересни и впечатляващи биографии.Ама вие си искате калинките.Искате си хора прости,с купени дипломи,алчни,наду-пени на вожда,готови на всичко за пари.Такива управленци вие обичате.И мечтаете да сте като тях
74
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До многознаеца на Иван Костов- ами брат, те Португалия или Испания са я вързали и цъфнали с огромните си дългове. Ние даже и със заемите на Бойко сме по-платежоспособни като държава, политиците ни обаче са особено неграмотни и особено недосегаеми и това което Слави се опитва да направи не е лошо, само, че със самопредлагане не знам колко ще е успешен проекта. Познавам българи, които наистина биха се борили за промяна, а не за лична облага, ама нито един от тях не ще в политиката...
73
16
 
36
 
! Отговори
. преди 6 години
Поредния разбирач, как се управлява държава и води политика,а бе пальочо, ти дори не си никакъв музикант, а един клоун, на който номерата му толкова се изтъркаха, че вече никой не ти гледа чалгаджийското предаване, и за това ли реши да влизаш в политиката, че е по - лесно, да се налапаш с още, Чалгар.
72
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тея чалга кастинги?! Искаме си политиците, които не познаваме, за които не сме гласували, които са си купили дипломите и които имат съмнително минало с много "успешни" роднини, закачени за тях! Един политик, няма ли поне едно - две дела за милиони, от които е излезнал невинен - не ми го хвали!
71
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слави е воден от лични, болни амбиции ... ама ние още *** гладни за народна кръв не искаме.ИМАМЕ СИ ДОСТАТЪЧНО !