Кастингът на Слави: Три дни раздумка за модерна България

На препитването се явиха военни, полицаи, адвокати, дори действащи политици
5 фев 2018 07:09,
116
Кастингът на Слави: Три дни раздумка за модерна България
Кадър: Facebook

10-15 минути раздумка с въпроси и коментари, гостът си отива, идва следващият.

Така протече прословутото, чакано от месеци изслушване на българите, измежду които Слави Трифонов обеща да подбере "политиците, които заслужава една модерна и цивилизована държава", пише вестник "Сега" в репортаж от събитието.

Инициативата на Слави доби публичност като кастинг за политици и набра скорост в продължение на почти половин година. През това време около 3000 души поискаха да станат част от проекта на шоумена.

Още по темата

На 2-4 февруари Трифонов се срещна с част от тях. Препитва ги по около 7-8 часа на ден, без "Ку-ку бенд" и балет "Магаданс", дори и без сценаристите си. Те бяха заместени от трима българи, живеещи в чужбина, които му помагаха с претендентите за политическата сцена: Иван Нинов - декан на холандския университет в Доха, Катар; Атанас Раденски - професор по компютърни науки в университета Чапман, САЩ; Йордан Бъчваров - биолог в университета Дюк, САЩ.

На различни възрасти и с различни професии бяха и кандидатите. От 20- до 70-годишни, бизнесмени, адвокати, военни, икономисти, IT специалисти, лекари, дори и оператор на ядрен блок в АЕЦ "Козлодуй", пише още "Сега".

Те трябваше да обсъдят три основни теми - образование, здравеопазване и правосъдие.

"Събеседването обаче куцаше, най-вече заради рефлекса на Трифонов да води разговора по начина, по който го прави в неговото шоу. Сякаш беше подхванал ново издание на състезанието за таланти "Танцувай с мен". "Не ти ли е мъчно за басейна", обърна се шоуменът към един от първите участници - хирург, зарязал работа и къща с басейн в Щатите, за да живее и да се труди в Ботевград", разказва още изданието и допълва:

"Макар и хората да изглеждаха компетентни и подготвени, те не говореха конкретно, а се задоволяваха с пределно общи приказки - за необходимостта да се изкорени корупцията, да се спре обезлюдяването на страната и да се развива човешкият капитал".

Военните и "технократите" се радвали най-много на вниманието на Слави.

Румен Попов, ексвоенен разузнавач и бивш аташе в Анкара и Техеран, държал в мълчание шоумена близо половин час, докато обяснявал, че при липсата на армия, България трябва да сключи договори за военно съюзничество с други държави.

"Ние в никой случай няма да можем да се защитим сами. Ако някой ни нападне, даже няма да разберем кога се е случило. Ако се страхуваме от Турция, слагаме една база на Ново село, разполага се една американска бригада и Турция никога няма да влезе в България", посъветвал разведчикът.

Явил се и бившият командир на военноморската авиация Виктор Ценов. 68-годишният авиатор настоял за боеспособна армия, с която "поне 3 дни да се защитим, докато дойдат съюзниците". "Харесвам военните. Ясно, точно, безапелационно", възхитил се Трифонов на гостите си.

Претендентите за сектор "Сигурност" се допълнили и със Светлин Стоянов, капитан от НСО, който разкрил, че през последните 10 години службата е била раздута до 1300 души.

"НСО се е превърнала в хранилка на политическите партии, както и всички служби. ДАНС, дори баретите. Имаме наше момче, дай да го направим барета, че играе добре физическо", описал Стоянов ситуацията.

Виктор Янев, избран за полицай на годината през 2008 г., след като спаси момиче от самоубийство, разказал с горчивина за огромното недоверие към МВР и за проблема със съдебната система.

"Хващали сме хора по 10 пъти, които след месец пак са на улицата. Ако получават ефективно наказание, нещата ще стоят много по-добре. Не да изкарваме по един полицай на 10 човека", изтъкнал Янев. Бранимир Бранков, също работил за вътрешното министерство, пък предложил да се създаде специален извънсъдебен орган, подчинен на президента, който да контролира и преглежда приключилите дела.

Съдебната система била взета на прицел и участващите в кастинга юристи. 26-годишният адвокат Александър Рашев се усъмнил, че единствената цел на правосъдната реформа е да се уреди разпределението на позиции в съдебните органи. Колежката му Искра Костадинова настояла да се премахне статутът на несменяемост на магистратите, който добиват след 5-годишен стаж. "Отгоре трябва да се започне", обобщил Трифонов.

Повечето кандидати предпочели да говорят за образование. Пламен Николов, управител на местния филиал на американска компания, се обявил за незабавно изготвяне на стратегия срещу изтичането на мозъци, изравняване на бюджета на образователното министерство с този на МВР и утрояване на преподавателските заплати.

"Синергия от хуманитарно възпитание и технологичен елемент - по израелския модел", описал Николов визията си за образованието. Работещият в чужбина Ивайло Ибрахимов препоръчал да се премине към по-слабо субсидирана форма на обучение, като спестените пари се инвестират в специалностите, които са важни за икономиката.

Покрай разговорите за образованието Трифонов разкрил възхищението си от Сингапур, "финансовата врата към Азия", който се развивал на основата на три принципа - "образование, безусловно върховенство на закона и морал".

Не липсвали и действащи политици. Мариета Георгиева, общински съветник във Видин от гражданско обединение "Единни за промяна", му се оплакала от разочароващия си опит с ГЕРБ.

"Бях един от учредителите на ГЕРБ и в първия миг, когато нещата започнаха да се усещат като власт, се оказа, че хората, които искат да мислят, не са желани, тъй като не са послушните хора", разказа общинарката.

Даниела Давидкова, неуспял независим кандидат-депутат, обясни, че мотивът й да навлезе в политиката е, че "започва да вреди на бизнеса заради лобистките закони, които се приемат".

Появил се и политически лидер – на партия "Движение демократично действие". Стефан Иванов директно предложил на Трифонов да си партнират в политиката. "Промените трябва да се правят от колкото се може по-големи общности от хора. Дойдох да изкажа нашето желание да се работи съвместно. Има други общности, които са готови", казал Иванов.

Изненадан, шоуменът отвърнал, че "тепърва трябва да се срещнем с вас, но в една друга ситуация". "В момента смисълът на това е съвсем различен. Целта е личности, а не групи от хора, които са се организирали вече с политическа регистрация", изтъкна Трифонов. И след като Иванов си тръгнал, порицал екипа си: "Защо ми пускате човек от политическа партия?"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО BIT ГО ДАВАХА .ПОВЕЧЕТО ОТ КАНДИДАТИТЕ ВИЖДАХА В ТОЗИ ПРОЕКТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯ.ЕДИН БЕЗРАБОТЕН,НА ДРУГ ЖЕНА МУ ТУК ТОЙ В ИТАЛИЯ- ПОВЕЧЕТО БЯХА НЕУСПЯЛИ И В ЧУЖБИНА БЪЛГАРИ.
69
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кастингът на Слави - новото име на българската Перестройка за инфилтриране на руски шпиони в управлението на България, под прикритие - декан на холандски университет в Катар, оператор на ядрен блок в АЕЦ, ексвоенен разузнавач и аташе в Анкара и Техеран...!виж: Радев - Нинова - Решетников - Кремъл !
68
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А как Слави реши че той е човека който разбира най правилно как трябва да са нещата та тръгнал да изпитва и другите
67
5
 
22
 
! Отговори
Аватар преди 6 години
Нагледахме се на кандидати за слава. Ако някой мисли, че господата които управляват не знаят какво трябва да се направи и са толкова ***, че дори като слаби ученици не могат да препишат от отличниците е много наивен. Кой от управляващите е луд да спре корупцията и да въдвори ред в правосъдието? Това директно бърка в джоба му или го вкарва в затвора. За да започне да се оправя ситуацията трябва да стигнем абсолютното дъно.
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 57 важно Е как се работи , но е важно и къде отиват парите.Както е важно да ли ИМАМ ОГРАБВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ.
65
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слави ми е ясен, той си прави пиар и ако стане нещо стане , ако ли не майната му . Не ми е ясно що за човек трябва да си да се явяваш на изпит при Славчо и компания. Ами това е пълен позор и унижение. Той какъв е академик по политика или какво .
64
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На България трябва да и се даде нов цар, по-подобие на Симеон I, или хан Крум, а не шоумени и политици ...
63
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 61Ти представяш ли си да те питат , - ти на Славуца ли си от политиците. Това е срам и позор за човека, но явно тези хора нямат морал. Не може чалгаджия да провежда изпит на хора кандидат -политици. Да отиде в музикалната консерватория да провежда изпити , нали е музикант.
62
10
 
20
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Избирал е интервюиращите по дължината на косата явно .. ***.
61
30
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Явно хората коментиращи тук,са много доволни от сегашното управление и не искат никаква промяна
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сПАСИТЕЛЯТ не в ръжта, ами в студиото.
59
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички противници на това което прави Слави, защо не си зададат въпроса сегашните министри на какъв принцип са подбирани.
58
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 52 - Предаването му изкарва по 135 000 хиляди лева на ден (а как се делят средствата телевизията, не се знае) , а по празници и концерти, сумите са много по-добри. И е така от почти 20 години. Ако някои се съмнява, дали има пари, да помисли пак.
57
33
 
10
 
! Отговори
Трябва отново преди 6 години
да влезе в политиката Иван Костов.Има ясни идеи, уважаван от световните политици демократ.Ако беше поремиер или президент и след 2000г., досега да сме като Португалия или Испания.
56
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славиту мени пак му кефи ! Ша гластувам за него!
55
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не започнете да работите като германците, японците, китайците, а не само да спрягате глагола чакаме и Господ няма да ви помогне !...а още по-малко Трифон'зарезанов.
54
8
 
24
 
! Отговори
Божидар преди 6 години
с това фиаско, слави сам си съсипа проекта за политическа партия.
53
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление "Да, България" не са в политиката. Хората си искат мутрите, а осле реват, че мутри ни управляват. Други пък дори не се интересуват от това какво предлага някой, а само сменят каналите на телевизора, където гости са едни и същи лица, за които после гласуват. Не може цял живот да гласувате за Герб, БСП и да чакате промяна. Каракачанката е винаги на телевизора и той, нима останаха *** да вярват, че Волен наистина сам си вярва на глупостите, с които излъга избирателите си...
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 49 И 50 Е ми подкрепете ни, който сме от северозапада. За нас като е добре и за вас ще е добре. Какво лошо има в това да има магистрала Видин - София. Сега ходиме в Букурещ да ползваме летището.
51
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен и зад Слави стоят мръсни пари. Олигарсите винаги си намират някой, който да пробутват на масите. Въпросите на референдума не бяха в интерес на хората, а точно обратното и всеки поне средно грамотен човек го разбираше. За съжаление неговите зрители не са всички в тази категория. Проблемът са хората, манталитета им. Те гласуват за който им пуснат по телевизията. А по телевизията и вестниците са тези, от които най-ревем, понеже у тях са парите, а телевизионното време е скъпо.