Напрежението премиер - президент: На Олимп място за двама няма

Този конфликт не е в полза на България, коментира проф. Михаил Константинов
19 фев 2018 12:50,
161

Няма място за лични нападки в политиката и преди всичко трябва да стои националният интерес. Това коментира анализаторът проф. Михаил Константинов по повод напрежението между президента и министър-председателя от изминалата седмица.
Още по темата

"Има едно старо правило, че на Олимп място за двама няма. Очаквах такъв сблъсък с приближаването на президентските избори. Този конфликт не е в полза на България. Трябва да се мисли за националния интерес, а не за личните нападки. Крайно време е да се говори с факти – ако има каквото и да е съмнение в институциите, то доказателствата за това трябва да преминат през контролните органи", поясни анализаторът проф. Михаил Константинов.

В студиото на "България сутрин" той подчерта, че ако политиците помнят, че България е над всичко, то нещата ще потръгнат в добра посока. Страната е стабилна във всяко отношение. Има връщане на българите от чужбина. Преди губихме по 40-50 хиляди сънародници на година, а сега по 5 хиляди. Нека тази тенденция да се задържи, отбеляза Константинов.

"Премиерът атакува служителите на президента. Той отправи обвинение, което се оказа невярно. Последвалата реакция е просто отговор, защото ако такава нямаше, това щеше да значи, че обвинението е вярно. Такова напрежение има и ще има. Радев и Борисов са представители на различен манталитет. Не виждам драма в това, а напротив – заздравяване на демокрацията", посочи социологът Кънчо Стойчев.

"Трябва да престанем да гледаме на критиката като нещо, което само руши. Или трябва чрез нея да стабилизираме демокрацията, или трябва да вярваме, че има съвършено управление и да заспим отново Брежневския сън. Конфликтът президент-премиер трябва да се гледа спокойно", категоричен беше Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Темата на разговора обхвана и Истанбулската конвенция. Според проф. Константинов отказът на България да ратифицира документа е символ за отстояване на националните идеали. Процентът на държавите, които не са ратифицирали конвенцията в рамките на ЕС, е 40%, в рамките на Съвета на Европа – отново над 40%, а 40% от тези, които са създали Конвенцията, отново не са я ратифицирали, изтъкна анализаторът.

Към темата Стойчев добави, че подкрепянето на Конвенцията е действие в посока разрушаване на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
13
 
5
 
! Отговори
до 73 преди 6 години
Какво разделение на властите те гони с президенството?Каква власт има президент в парламентарна република-НИКАКВА.Само да се надувакато пуяк при визити.И не защото в момента е Радев,а защото при всички предишни е така,излишна институция.
71
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно,как някои чак сега се сещат да питат имаме ли нужда от презиодентска институция.Години наред мухи ли лапахте,та едва сега тази институция ви вади очите.То като погледнеш и от премиер нямаме нужда,защото докато ББ се разхожда по света да се снима с тоя и оня,държавата е на автопилот.Значи си можем и без него.А иначе основната му роля е да нарежда на подопечните си кой как да се държи и какво да говори.
70
1
 
14
 
! Отговори
България на Тиквата преди 6 години
"Наплив от мераклии да стават прокурори"Прокурори, чантаджии, далавераджии, данъчни............това са мечтаните "професии"на *** при Оправлението на Тиквата.
69
5
 
13
 
! Отговори
по-интересно преди 6 години
По - интересно е нашите контакти с Кабо Верде/ Зелени нос/ офшорка. След като Люксембург явно каза на наш Боко , че няма как да му скрие честните пари, веднага имаме посещение от министър-председателя на офшорката Кабо Верде. Най-вероято става въпрос за пари, за много , много, честни пари, които трябва да се скрият. Моля, който не е съгласен, сложете ми минус-броя троловете.
68
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71Абсолютно не ни трябват разделение на властите, само трябва да провъзгласим Бойко за Цезар с еднолична власт и ще просперираме както никога до сега.
67
4
 
8
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Ами точно за това обедняхме,защото Бочко има имение в САЩ,а не в Русия.
66
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ще е като има излишни институции.Защо ни е президент след като сме парламентарна република? Само представителни функции и излишни разходи за данъкоплатеца.Раздута бюрократщина.
65
8
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До Бож.Боко беше комунист, но остана от крадливите комунисти до днес.
64
1
 
18
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Какъв Олимп, какви глупости? Има си Конституция и там е разписано кой къде седи и с какво се занимава. Ocpаха държавата с невежеството си!
63
5
 
26
 
! Отговори
Проф.Михаил Близалко преди 6 години
Константинов,защо постоянно си адвокат на човек с манталитет на мутра!Защото той те е сложил на много високо платена служба!!?? Та нали ти като шеф на Информационно обслужване подаваш захаросани и напудрени данни за състоянието на страната ни ,с които после ни засипва твоят БОГ-СЛЪНЦЕ! Ти си 70 годишен,но те търпят,защото си им необходим с ..!!
62
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бочко като има имение в САЩ, а не в Русия защо обедняхме за 10 години негово управление?
61
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ееее,знаем кой според проф.Константинов трябва да остане на Олимп,нали и професора е на хранилката.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще вземат олимпийски медал от олимпиадата в Пьонгчанг.
59
3
 
20
 
! Отговори
аха преди 6 години
Добре че на тоя сина му е на храника на ГЕРБ...да ни разсмее...че българите се завръщали....ей тва е "fake news"...иначе и той щеше да избяга от "рая на Мутрофона"...добре е да се знаят и да се припомнят причинно следствените връзки и зависимостите когато се говори алангро.
58
8
 
23
 
! Отговори
Ха,ха преди 6 години
Е,как ще има място,като Боцо е налапал цялата държава. Дано му приседне!!!!
57
3
 
28
 
! Отговори
има полза преди 6 години
Някой трябва да поведе хорото , иначе края му се не види на новото р о б с т в о . - народеца плаща данъци,осигуровки, такси и Всичко се краде! и още искат всеки ден.
56
10
 
32
 
! Отговори
ами преди 6 години
Пред Радев Бойко няма шанс!За първия гласуваха милиони българи,а за втория шведите и то платени!
55
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев, не те ли е срам Бойко има високо кръвно, а ти му го вдигаш?
54
1
 
8
 
! Отговори
Ех преди 6 години
Това само нападки ли са? А аз си мислех, че е война. Добре, че професора ни успокои. Значи жертви, няма да има! Юнаци!!!
53
3
 
1
 
! Отговори
тонката преди 6 години
Споко бе другарю,идва Канада.нали знаеш.(:(:(:(