Премиер и президент в сблъсък: Обвинения срещу обвинения

Радев и Борисов влязоха в задочен сблъсък чрез медиите
Обновена: 15 фев 2018 16:59 | 15 фев 2018 16:52, Екип на Dnes.bg
141
Премиер и президент в сблъсък: Обвинения срещу обвинения
Снимка: архив "Булфото"

Премиер и президент влязоха в задочен сблъсък с остри обвинение един срещу друг.

Повод стана интервюто на министър председателя от вчера, в което той обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е основен виновник за напрежението между правителството и президентската институция.

"В президентството има един човек, който пише речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от Би Би Ти – телевизията на Пеевски", каза вчера Борисов. От социалните мрежи днес Христов обвини премиера в незнание или в лъжа и обясни, че е напуснал телевизията преди тя да смени собствеността си.

Малко по-късно реагира и президентът и припомни, че Борисов е получил "коледен подарък" с пълната, безрезервна подкрепа от Ахмед Доган.

Още по темата

"Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски закон за КТБ. И ако някой наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори на въпроси. Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски. Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски. Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски", попита президентът, цитиран от БТА. 

Радев обясни, че е "изключително поласкан", че премиерът следи с такова огромно внимание хората от администрацията му.

"Не само тяхното настояще, но даже проявява и творчество по отношение на тяхното минало", каза той и допълни, че е горд, че има интелигенти съветници, секретари, началник на кабинета.

"Но в никакъв случай те не са причината за напрежението между нас, а това са много други неща", каза президентът Радев.

Той допълни, че това са "пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената, целенасочена парламентарна комисия за новия изтребител и грубите лъжи покрай нея, прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили, идеите за безкрайни концесии, липсата на прозрачност в собственост, в управленски решения, в харчене на финансови средства, бетонирането на корупцията с новия закон, внасянето на промени, и то генерални промени, в законите между първо и второ четене без обществено обсъждане и без съпътстващите становища от ресорните институции, катастрофата в чуждестранните инвестиции, липсата на ефективна политика за развитие на човешкия капитал, мизерните пенсии и заплати след дълги години на шумно прокламиране на икономически растеж и на финансова стабилност".

Борисов не закъсня и отговори на обвиненията на Радев преди да замине на Мюнхен за участие в лидерска среща.

"Не може вчера, когато държавата се разтресе от скандал, президентът да не се изкаже по темата. Както аз мога да защитя и двете страни", обвини от своя страна той.

"Аз внимателно прегледах какво съм говорил. Никъде не съм обидил нито президента, нито президентската институция. Казах само, че заедно работихме добре и разчитаме на него", заяви Борисов.

Той беше категоричен, че няма нещо, от което да се срамува. Според него поведението на Радев е "вероломно нападение към правителството".

"Напомням, всички гласове на БСП отидоха за президента Радев на президентските избори. Ако Делян Пеевски е извършил престъпление и той знае, защо и служебното правителство не назначи проверка?", попита премиерът.

"Абсолютно ми е чиста съвестта. Искам да се обърна към президента - ако има данни за мой бизнес или нещо общо, което съм направил с Пеевски, то веднага да сезира Прокуратурата. Аз заявявам, че такива няма", каза Борисов.

"Единствената партия, която не е правила коалиция с ДПС е ГЕРБ. Моля президентът да не го приема като клевета, това са факти", заяви той.

"Иначе и аз мога да задавам въпроси. Колко струва кампанията на Радев? Как така БСП бяха в коалиция с ДПС? Може и той да седне и да отговаря на въпроси", каза още Борисов.

"Колкото и да исках да избегна подобно влошаване на отношенията, знам, че ако не отговоря, някой ще каже, че ме е страх. Провел съм доста битки, с доста коварни противници. Президентът не трябва да се подвежда от социологиите. Не е честно уж неутрална президентска институция да взема страна и да се насочва срещу правителство, коалиционно избрано. Бях длъжен да отговоря. Не случайно 11 пъти сме избрани, трябва да се зачита ролята на народа", коментира Борисов.


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдясно на снимката-селски тарикат тип Тодор Живков, вижте му само лукавата усмивка
121
1
 
2
 
! Отговори
dospat преди 3 години
изстина му президенското място на борисов, той отдавна го мислеше за бащиния ама му се объркаха картите. сега пътя вече е само надолу.
120
2
 
1
 
! Отговори
Shaker преди 3 години
Neka sa blaskat, generalski boy...:-)
119
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът да прави президентска република и всички крадци и предатели от СДС, ДСБ, реформатори и подобна демократична *** в затворите.
118
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберите са една крадлива и лъжлива шайка, те са временно явление.
117
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът да прави президенткс република и всички крадци и предатели от СДС, ДСБ, реформатори и подобна демократична *** в затворите.
116
3
 
17
 
! Отговори
А Х А преди 3 години
На снимката - единият стегнат, излъчващ спокойствие, другият в поза:"е са те прецак'ах", с разхлабена вратовръзка и отпусната стойка, като всичката му работа-през куп за грош. Велик *** и селски тарикат, това е мин.председателА от герб.
115
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Б.Борисов не може да стъпи на малкия пръст на Р.Радев.
Р.Радев е мъжкар и има багаж и кураж да каже кривиците на Б.Борисов,а той завалията кипи от злоба и не знае какво да отговори.
114
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото да изглежда мъжкар в очите на кухите лейки,Б.Борисов е страхливец.
Въси си физиономията да изглежда страшен,но това минава само сред подчинените му, по страхливи и от него.
113
23
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 години
Няма по-силна и дисциплинирана паетия от нашата.
Дванадесет гидини от основаването на ГЕРБ и винаги сме на върха.
Допуснахме президент от БСП , но няма да е задълго. И да не си мисли Радев, че може да ни повлияе с каквото и да било.
Ще бъде натикан в ъгъла и ще види трибуна през крив макарон.
Докато му уври главата, че ако искя нещо добро да свърши за България трябва да ни сътрудничи.
Няма друга партия, която да му осигури това. Да пита Първанов ако ке вярва. И той се опъваше отначало.
112
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЙ БОКО И НА ДОГАН ПОДАРИ КУЧЕНЦЕ ЗА ЕДИН РОЖДЕН ДЕН, КОГАТО ХОДИ В САРАИТЕ НА ШЕРБЕТ И БАКЛАВА.
111
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антон Хекимян така и не успя да зададе въпрос на Боко.
Той си издекламира урока за краставицата и колчем Хекимян си отвореше устата, Боко засилваше децибелите и го заглушаваше.
110
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко помниш ли къмпинг Оазис ,с.Лозенец ,2005г , Ти беше главен секретар на МВР а идваше да играеш тенис на кортовете чиято собственост бяха на Брендо и съдружници..Доктора(не този който убиха а мъжът на Анета Сотирова бащата на Белослава)..Ние знаем ...и помним...!!!
Главният секретар в компанията на вече признат международен трафикант на дрога...недей много да приказваш да не дойде по- скоро страшният съд тогава няма спасение...!!!!
109
38
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Га...дта Резидент на Кремъл се държи като политически противник а не като пРезидент на уж всички българи.Какво питаш Борисов бе гламар,питай Пеевски избранникът на БКП за шеф на ДАНС и вечният ортак на БКП чрез ДПС където е член Делянчо!Злобна сел,,дурска Аскооска ти,,ва.
108
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов се заяжда и хвърля безпочвени предположения и подозрения,меко казано,а гогато му отвърнат се сърди като малко дете.Президента е мъж с достойнство и не би търпял някой да се гаври с него,както е правено в други случаи.
107
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали някога ще видим Бойко на дебат, а не с вечният му монолог за краставицата? Никога!!!Защото няма багаж и кураж за дебат!
106
2
 
32
 
! Отговори
БГ преди 3 години
КОЙ ПОДАРИ КУЧЕНЦЕ НА ПУТИН ЗА СТОИТЕЛСТВОТО НА ЮЖЕН ПОТОК,ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ ЗА МИЛИОНИ БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ ЗА ЩЕТА НАНЕСЕНА НА ДЪРЖАВАТА,БЕЛЕНЕ МИЛИОНИ КОЙ СПРЯ СТРОИТЕСТВОТОТО,КОЙ КАЗА ЧЕ Е СПРЯЛ ТРИТЕ НАЦИОНАЛНИ ОБЕКТИ,КОЙ ,КОЙ ЗНАЕ ГОЦЕЛИЯ НАРОД,САМ СИ ПРИЗНА,А ПЪК НИКОЙ НЕ СЕ САМОСЕЗИРА,ТОГАВА ЩО СМЕ БЕДНИ,ЗА ДЕСЕТ ЛВ ЩЕ ТИ СЛОЖАТ БЕЛЕЗНИЦИТЕ, А ПРОПУСНАТИ МИЛИАРДИ НЯМА ВИНОВНИ.,ЗАТОВА РАДЕВ Е МЪЖ И ИСТИНСКИ ПОЛИТИК,ГОРДЕЯ СЕ С НЕГО.
105
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внимавайте много,премиера е хипертоник!А и отдавна не е подавал оставка.
104
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е харесван от целия народ и този факт не може да бъде променен,колкото и да не им се харесва на някои.
Да се връщат военните и БСП на власт,че останахме без население,клаха народа си в несвяст,няма никакво извинение за този масов геноцид!
Никога повече ДПС,ГЕРБ!
103
9
 
48
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 3 години
БРАВО ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,ТИ СИ ИСТИНСКИ ПОЛИТИК И МЪЖ,НЯМА ДРУГ КОЙТО МОЖЕ ДА КАЖЕ ТАКА ИСТИНАТА КОЛКОТО И БОЛНА ДА Е ТЯ,ВСИЧКИ СИ ЗНАЯТ,НО НЯМА КОЙ ДА КАЖЕ НА ГЛАС ИСТИНАТА.БРАВО.