Теменужка на изчакване! Борисов звънна на Бабиш, чака чешки доклад

Викат в парламента всички институции, отговорни за сделката с ЧЕЗ
Обновена: 27 фев 2018 17:54 | 27 фев 2018 14:03, Камелия Цветанова
324
Теменужка на изчакване! Борисов звънна на Бабиш, чака чешки доклад
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов се е обадил по телефона на чешкия си колега Андрей Бабиш, за да поиска информация за сделката на активите на ЧЕЗ.

Още по темата

Това заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след приключването на политическия консултативен съвет, който се проведе в Министерския съвет.

Цветанов каза още, че чешките институции са проверявали сделката и е имало доклад от финансовия министър на Чехия. Борисов е поискал тази информация да стигне и до българските власти.

"Приет е ангажимент, документите, които ще получим да бъдат използвани в дискусията, която ще се проведе в българския парламент, за да отпаднат абсолютно всички спекулации относно тази сделка, която е извършена на територията на Чехия", добави той.

По думите му има и решение по време на обсъждането в парламента да бъде поканен и представител от президентската институция.

"Смятаме, че когато се дискутира такава важна тема и виждаме ангажимента и на президента с вчерашното провеждане на няколко работни срещи с представители на дадените институции, които имат пряко отношение към проверките, които трябва да бъдат осъществени, да може и неговият представител да бъде информиран от съответните органи, за да можем действително да намалим напрежението и да няма интерпретации в публичното пространство", каза още Цветанов.

В четвъртък на съвместно заседание на енергийната комисия и на Комисията за контрол на службите за сигурност ще бъдат изслушани всички институции, които трябва да проверят сделката за бизнеса на ЧЕЗ.

Дотогава е възможно да пристигне информация от чешката държава.

Коалиционните партньори ГЕРБ и Обединени патриоти са решили да се изчака да приключи изслушването в парламента и едва след това да бъде разглеждана подадената от енергийния министър Теменужка Петкова оставка.

Това се депозира отказа си от поста в петък, а още същия ден от Брюксел Борисов съобщи, че ще приеме оставката й. Сега обаче е възможно той да преразгледа решението си.

Очаква се след заседанието на комисиите в четвъртък да бъде взето окончателното становище дали оставката на Петкова да бъде приета, или не и ако бъде приета, да се търси нов министър.

Засега на консултативния съвет не е обсъждано име на нов министър, като Цветанов уточни, че ако се стигне дотам, това вероятно ще стане следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиква - Оставка, брат
133
2
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Тихо се сипе новия сняг,днес колко милиона откраднаха пак ?!Колко избягаха от Бойко Гербак ?Къде е промяната, чакам знак !
132
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как няма да бягат компаниите в енергетиката, като там всичко е до поискване от топ мафиота, а не пазарна икономика? Преди избори и след избори - дай пари! Смъкнаха доста милиарди, които плаща целия народ. Може би сте си погледнали в сметките - плащаме скъпия микс от зелени енергии (фотоволтаици, вятърни и т.н.), а изнасяме за комшиите евтиният ток от АЕЦ!Така се постига то герберастката мечта!
131
15
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
ДрОгарко Нинова, още ли твърдите, че приватизацията е разбойническа...
130
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-тъжното е, че Радка руската дори няма акъл да говори без да срича речите на сулфльорката Христов, син на ченге от РУМНО, не случайно не му дават достъп до секретна инфо, това е СКАНДАЛ с националната сигурност!
129
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджук нали ти ги ръководиш тия институции , голям смях ще падне
128
2
 
21
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Оставката на Теменужка трябва да се приеме, защото ако не е знаела - лошо, ако е знаела и нищо не е направила - пак е лошо.
127
21
 
2
 
! Отговори
нова анкета преди 6 години
1.Харесвам Борисов-един достоен и честен българин(+)2.За мен Радка руската е номер1!Има кинти и плюскаме на корем(-)
126
21
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Анкета: Борисов ще си довърши мандата /плюсче/Борисов ще изкара още два мандата /минусче/...
125
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички големи компании в енергетиката се изнесоха от България заради постоянните политически заигравки в сектора. Когато ви вдигнат цената на тока не се чудете защо, когато една система се управлява политикани получаваш неработеща система генериращи постоянни дефиците и така докато балона се спука.
124
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм чул руският президент Радев да е дарил и 1 лев от тлъстата си заплата за болни български деца, а вие?
123
6
 
16
 
! Отговори
Хубаво ама преди 6 години
Като "изметем" герб, КОЙ ще дойде на власт? БСП ли? Не мерси!"Патриотите" ли? Не мерси!*** ли? Не мерси!ВСИЧКИТЕ ДО ЕДИН са от едно котило!Нормален човек не може да влезе във властта. А дори и да влезе, във момента във който реши да прави драстични промени на статуквото - веднага ще бъде отстранен от мафията. Или чрез нагласени компромати, или направо физически.България е КОЛОНИАЛНА територия САЩ! Това вече е ясно.
122
18
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Радев е изнервен от изолацията, в която са го поставили от управляващата партия... - на практика той си кукува в президентството сам и от него нищо не зависи... - дори новините ги научава от пресата... - все пак трябва да е доволен - не плаща парно и телефон, а и ще си вдигне малко пенсията...
121
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато руският президент Радев пие коняк, народа яде сняг!
120
3
 
22
 
! Отговори
До Странджата преди 6 години
Престани ти непрекъснато да бълваш небивалици и лъжи за президента Радев. Гнусотиите са в гербаджийската групировка, която действа на общинско, държавно ниво и също в частния сектор.
119
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И откога руският президент Радев взима 11 хилки в лева, вместо в деноминирани рубли?
118
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ви ли писна да чакате Бойко и Теменужка?
117
18
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Пипи зеленото чорапче вместо да обединява нацията се е впрегнал да плюе правителството... - чудя се зящо Борисов е толкова толерантен с него... - все пак нека да стане ясно дали е президент на България или руски генерал - губернатор...
116
2
 
6
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Ни лук ял, ни лук помирисал!П.П.Разправят, че измамят ли те, твое право е да си защитиш честта!Например ВЪЖЕна вратовръзка за измамника или да използваш нещо оборудвано с оптика?
115
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 137Точно обратното - откакто Герб са на власт и вършат ежедневно безобразия и остават безнаказани, проблемите на българите стават повече и по - страшни. Най - много убийства и самоубийства се случиха през последните девет - десет години. Дори му го казаха няколко пъти, че под тяхното управление корупцията е в ужасни размери.