Социолозите днес: Оптимизмът се връща, ГЕРБ пак води, БСП втори...

40% от българите смятат, че страната се справя с председателството на ЕС
19 мар 2018 11:15,
283
Социолозите днес: Оптимизмът се връща, ГЕРБ пак води, БСП втори...
Снимка: "24 часа"

Оптимизмът в българина се завръща, ГЕРБ продължава да е водещата политическа сила в България, следван на почти 4% разлика от БСП.

Това сочат резултатите от последното проучване на социолозите от "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Изследването е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице” между 1 и 7 март тази година.

Данните показват, че след тримесечен спад оптимизмът на българите отново се връща на нивата си от ноември. Днес 53 на сто от хората твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са песимисти.

Още по темата

Според социолозите възвръщането на оптимизма може да е свързано и със сезоните, защото през по-студените месеци нивата на песимизъм се увеличавали, а по-топлите носели усещането за песимизъм.

Хората запазват по-скоро оптимистичните си очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт.

Най-много обаче са тези, които не чакат промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%).

Най-позитивно настроени за бъдещето си и това на страната са привържениците на ГЕРБ. Симпатизантите на БСП са по-скоро оптимисти, сочи още проучването.

Електоралната подкрепа за партиите се запазва сходна с тази от последните месеци.

Ако изборите са днес за ГЕРБ биха гласували 21,1 на сто, БСП остава на втора позиция с 18,4%.

Третата позиция е на ДПС с 6,6%, като плътно зад тях са "Обединени патриоти" с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани.

Със сходен резултат са "Воля” и "Да, България".

Проучването е тествало и отношението на българина към Българското председателство на Съвета на ЕС.

Според 40% от хората България се справя с председателството, а според 17% - не. 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не ги следят, показва още проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Социологът е папагал....повтаря това, което му кажат. Ние сме като сюнгерите, попиваме това, което папагалите ни говорят.
252
1
 
17
 
! Отговори
Моля? преди 6 години
Оптимизмът? В какво? Социолози? Кои? Поръчка? КОЙ? А какво общо имат думите: оптимизъм, социолози и някакви цифри на партии, тук? Елементарен въпрос, нали? Ало, журналята- елементарни сте, да му се не види! Не ни зачитате за хора, като ни " подхвърляте" разните му там "сапунки". Това ви държание ще ви изиграе лоша шега- бъдете сигурни!
251
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже, пак поръчка, хей!! Грбарите се скъсаха да плащат на незнайни гладни псевдоДжурналя, да ни облъчват с оптимизъм. Излезте малко в провинцията и ще се гръмне те. Разруха, тумби шведи които никой не контролира, получават помощи и се чудят къде какво да откраднат. Свити и безпомощни стари българи, чакащи кога ще им дойде реда да ги пребият. Къде останаха онези китни села по времето на Бай Тошо? Помен няма! Къде видяха бъдещето, в 5-6 града, а останалата част от територията? Тиквата ни уби!
250
1
 
6
 
! Отговори
Himdas преди 6 години
O, da...vali...voda ima za cela sofia...opti mustichno mnogo daje! ... :-)
249
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
истината 95% смятат че не се справят тия крадливи б.клуци с нищо и 95% че няма да гласуват нито за г.берастите нито за червените крадци
248
4
 
18
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До ГенадиЕй Герберче, я виж днес даже по купените медии ясно ви го казаха - пътната мрежа на Република България е отвратително, плашещо, плачевно, пагубно!Как по ясно да ви каже, че магистралите дето ги сънува тиквата ви ги има само вместо гънки в мозъчето на вожда ви! Няма дори коларски пътеки останали в България.Най голямата ви гордост магистралите след зимата станаха на кални кози пътеки прокарани от козички. 200 000 държавни *** ще праща да вардят траповете. Смятай колко работят пък те
247
6
 
21
 
! Отговори
ЧЕПаев преди 6 години
Да, ГЕРБ пак води в разрухата и корупцията, арогантността и дебелоочието. И да, оптимизмът, че това скоро ще приключи, се връща.
246
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб- 21%Бсп- 18%Слави Трифонов 59%
245
2
 
7
 
! Отговори
Приятел преди 6 години
Това е шега.Няма как да стане.Такава злоба и омраза в парламента,акакво е навън мбого лошо.
244
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРАВИ СА ПРОДАЖНИТЕ "СОЦИОЛОЗИ"!ОПТИМИЗМЪТ СЕ ВРЪЩА!ЧЕ ОБРАТНОТО БРОЕНЕ ЗА ГЕРБ И БОЙКО ОТДАВНА ЗАПОЧНА!ОПТИМИСТИ СМЕ, ЧЕ НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ МАФИЯТА И ОТ МАФИОТИТЕ, РЕКЕТЬОРИТЕ, УБИЙЦИТЕ, КРАДЦИТЕ, НА НАШАТА ВЯРА В ДОБРОТО, В СПАСЕНИЕТО НИ!ОПТИМИЗМЪТ НИ СЕ ЗАВЪРНА!
243
3
 
25
 
! Отговори
seira преди 6 години
ГОЛЯМАТА ЛЪЖА: ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ = "СОЦИАЛИЗЪМ" ... СМЯХ!!!ИЗОБЩО, ПРИЯТЕЛИ, ИМАМЕ СИ РАБОТА С ЕДНИ ИЗМАМНИЦИ, КОИТО СА СЕ САМОПРОВЪЗГЛАСИЛИ ЗА "ЕЛИТ" И "ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА", И КОИТО СЕ "ПРЕБОЯДИСВАТ" КАКТО ИМ Е УДОБНО, САМО И САМО "ДА СА НА ВЛАСТ" ...ЦЕЛТА Е ДА СЕ ОГРАБИ ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК, КАТО МУ СЕ ВНУШАВАТ НАЙ-РАЗЛИЧНИ ПРИЧИНИ ЗА НЕГОВОТО ЖАЛКО СЪЩЕСТВУВАНЕ!НО, "ДОКАТО РОБЪТ НЕ ПОИСКА ДА БЪДЕ СВОБОДЕН, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МУ ПОМОГНЕ!"НАРОДЕ!!!!!
242
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОФцолозите пак са впрегнати в поредния етап от зомбитане на оФцостадото!ОФцостадото му "отвръща" в наложилия се отдавна стил,с победоносния боен вик -БЕ-Е!
241
2
 
7
 
! Отговори
seira преди 6 години
ДРУГИТЕ ЛЪЖИ:"ЛЕВИ" И "ДЕСНИ" ... "СОЦИАЛИЗЪМ" И "КАПИТАЛИЗЪМ" ...СПОРЕД К. МАРКС:"ЛЕВИ" - ВОДЕЩИ "ЛЯВА" ПОЛИТИКА: СОБСТВЕНОСТТА ВЪВ ФИРМИТЕ Е НА ВСИЧКИ, КОИТО РАБОТЯТ В ТЯХ (Т.Е. НЯМА НАЕМНИ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ)"ДЕСНИ" - ВОДЕЩИ "ДЯСНА" ПОЛИТИКА: СОБСТВЕНОСТТА ВЪВ ФИРМИТЕ Е НА КАПИТАЛИСТИТЕ (РАБОТОДАТЕЛИ), А ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА НАЕМНИ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ."СОЦИАЛИЗЪМ" - "КАПИТАЛИЗЪМ" БЕЗ ПАЗАР НА РАБОТНА СИЛА"КОМУНИЗЪМ" - ОБЩЕСТВО БЕЗ СТОКОВО-ПАРИЧНИ ОТНОШЕНИЯ ...
240
31
 
13
 
! Отговори
ВЯРНА НА ГЕРБ преди 6 години
До ГенадиОппаллааааа... Наскочиха те червените гномчета, като четат за положителните неща в България благодарение на единственото свестно държавничество от както съм жива!Виждам ги как се давят от плюнките си, но само с това ще си останат. Още дълги години няма да помиришат властта до която се стремят!
239
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оптимистична класация за герб: България е на първо място в ЕС по висока смъртност....
238
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Генади, откъде е този износ бе ?! Ти изкара, че 2/3 от БВП на страната се експортира! Какво сме изнесли бе ? За проститутките - всички знаем. Но друго какво ?
237
8
 
41
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До ГенадиЕто ти още една статистика: От 2009 до 2017-та населението на България е намаляло с 350000 или 4,7%. Обясни си я с прекрасните икономически показатели на ГЕРБ!
236
5
 
8
 
! Отговори
до Генади преди 6 години
Бъркаш Генади, износа беше 46 милиарда.Вече е 52 !
235
4
 
9
 
! Отговори
до Генади преди 6 години
Бъркаш Генади, износа беше 46 милиарда.Вече е 52 !
234
4
 
36
 
! Отговори
seira преди 6 години
ОТНОВО ЛЪЖИ!ИМАТ ЛИ ЛЕГИТИМНОСТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ПАРЛАМЕНТА?!% ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС:ГЕРБ: 16,85 %БСП: 14,03 %ОП: 4,68 %ДПС: 4,64 %ВОЛЯ: 2,14 %ОБЩО ПАРЛАМЕНТ: 42,34 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС!!!ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ: 21,53 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС!!!МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА НИ ОБЯСНИ:ИМАТ ЛИ ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО НУЖНАТА ЛЕГИТИМНОСТ?!ВЪОБЩЕ ИМА ЛИ "ДЕМОКРАЦИЯ" В Р БЪЛГАРИЯ???