Ще има ли нова световна война, има ли опасност за България?

Експерт: Страната да демонстрира единство срещу външни опасности
13 апр 2018 10:50, Елка Василева
85

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) идната седмица. Основната тема ще бъдат евентуалните рискове и заплахи за България, състоянието на въоръжените сили и необходимите мерки. Срещата идва на фона на изострените отношения между Съединените щати и Русия, след като войната на думи между Москва и Вашингтон навлезе в нова фаза.

Преди ден американският президент Доналд Тръмп предупреди в социалните мрежи Русия и нейните съюзници в Сирия да се приготвят за американските ракети, които ще дойдат "хубави, нови и умни". Какви рискове обаче се крият зад тези думи и има ли опасност за България?

Според политическия анализатор проф. Михаил Константинов в момента състоянието на българската армия е такова, че не може от нас да се иска участие във военни действия в Близкия изток.

Още по темата

"От нас ще се иска декларирана подкрепа, която винаги сме давали. Това обаче не е най-важното в момента. България трябва да демонстрира единство - това иска обществото при тези конфликти. Да покажем, че сме единни срещу външните опасности", категоричен е математикът в "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че в този момент трябва да се спази здравият разум, защото една изстреляна ракета може да предизвика трета световна война, "а на никой не му се мре".

Журналистът Асен Агов смята, че свикването на КСНС има смисъл дотолкова, доколкото да се превърне в стимул за развитие на военните сили.

"Не бих препоръчал да се бърза с изводи в една ситуация, която е взривоопасна. Москва си дава сметката, че не може да се изправи срещу силите на Вашингтон в Сирия. В същото време има натиск срещу ролята на Иран в цялата ситуация - става въпрос за оцеляването и интересите на Израел", отбеляза журналистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му засега няма вероятност от избухване на 3-та световна война, но има твърде много фактори, които трябва да се вземат под внимание и да не се правят прибързани действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
1
 
! Отговори
боби преди 6 години
До от ЮАРЛЕЛЕ КОЛКО СИ НАЗАД С МАТЕРИАЛАКарай подред. Когато Русия си стъпи малко или много на краката финансово 2006-2008 или когато на власт дойде "ДЕМОНА" Русия реши да се подмаже на запада. Да се Асоциализира - Лиценз Дронове от Израел(Херон станал руския Форпост), Джипове Италия ИВЕКО които след като излезнат в руската КАЛ затъват сега ги пратиха в Сирия като Военна полиция(второстепенни служби), Мистралите от Франция, Учебни комплекси от Германия, Снайперово оръжие от цял свят...
38
4
 
5
 
! Отговори
ЕЛАТЕ ДА ПЛАЧЕМ преди 6 години
Време е на практика да видим кой какво може, кой е изостанал и кой напреднал.
37
3
 
15
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
88 % - РУСОФИЛИ11 % ЕВРОАТЛАНТИЦИ
36
17
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 6 години
Русия има поне 50 години изоставане в авиация, още по-голямо в електроника и комуникации, флотът им е след тези на САЩ, Британия, Франция и си е гола вода, както винаги е било, дори при царете. За авиация да не говорим. С Америка нямат база за сравнение. Купуваха броневици ИВЕКО, понеже не могат да направят нито двигатели като хората, нито скоростни кутии като АЛИСОН да речем. Елементна база за електроника - нямат производство на никакви елементи с висока точност и малки толеранси МИЛ СТД.
35
19
 
10
 
! Отговори
от ЮАР преди 6 години
Аман от руска пропаганда. Докато бях малък постоянно ни надуваха главите със страх от война - пак заради руснаците. Е, не искам България да страда заради измислените руски интереси. Да се махат от Балканите и Сирия. Нямаме нужда от Русия за нищо. Освен мизерия и страх друго не носят. Няма нито една просперираща страна близка с Русия. Нормалните хора искаме да сме част от Запада. Хората са построили нормални общества с нормален живот. Руснаците освен военщина и кочини друго не могат.
34
5
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
До Анонимен Ти слабоумен ли си ве-протестанството и Израел са продукт на юдеизма.Унищожението и лъжата са превърнати в култ от тези цивилизации.
33
19
 
7
 
! Отговори
сън преди 6 години
На БГ-болшевикът му казваш, че няма да се стигне до мащабна война, но той си мечтае за края на САЩ.Все го чакахме този край плюс съветското светло бъдеще , а то не идва и не идва.
32
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен да мажат дръжките на хората с новичок, руснаците друго не могат. Ще гледат как летят ракети над главите им и ще се питат защо са толкова жалки.
31
0
 
6
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен-10: Всички големи войни се водят със съюзници!
30
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ - ТЕРОРИСТИЧНА КОЧИИНА
29
2
 
22
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен9: А техниката на САЩ -- може ли да работи в условия на Радиоелектронна борба??? Впрочем те вече бяха заглушени и обезсилени и затова --- ще се откажат от нападението ! Следи ситуацията !
28
1
 
28
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен-7: Светът изобщо не се е обединил! Пример - само Франция и евентуално Англия се съгласиха да участват частично в нападение срещу Сирия! Къде са другите обединители, къде е солидарността на НАТО ? Това са внушения или незнание ?!
27
4
 
33
 
! Отговори
някой преди 6 години
ей тея балъци запада не се научиха, притисната Русия в ъгъла не е на добре, спомнете си къде свършиха и наполеон и оня откачения хитлер, войните срещу Русия завършват в столицата на нападащите я. Историята има склонността да се повтаря, със 7000 ядрени ракети няма да има столици в които да завърши. Не знам какво толкова се дръвчат на Русия, но Китай няма да са със САЩ, а ще са против всички и ще стане страшно. *** американци
26
6
 
29
 
! Отговори
чукча преди 6 години
Уж коалицията на краварите беше 60+ държави а сега не могат и за цвят да съберат повече от 1-2.Всичко друго се изпокри като плъхоци да не ядат лобута.
25
2
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Остъкляане на цяла Северна Америка и Израел в Близкият изток и проблемът на човечеството е решен!
24
8
 
33
 
! Отговори
usa = на джудже преди 6 години
Дано това да е края на най големият терорист на земята - сащ барабар с англия. Унищожете ги братушки мразя ги от сърце и с цялата си душа. Подпалете ядрения апокалипсис на сатанинската земя - сащ и англия.
23
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българската армия е в състояние да защити сигурността на българските граждани.
22
0
 
28
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
Ние и безвойна сме като на война.Тотална мизерия срината индустрия ,сринато селскостопанство ,никакво здравеопазване ,никаква социална политика ,корупция сред високите и всякакъв друг вид етажи на властта , а като допълнителна екстра безнаказана ромска престъпност.Когато попитали Чърчил, кой ще победи във ВСВ , той се подсмихнал и казал."Господа нека видим към кого ще се присъедини България".Нас и използуват като лакмус за загуба при военен конфликт
21
4
 
19
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен-4: 1.Наполеон не е ЗАВЛАДЯЛ Русия! А е влязъл без бой в Москва! Всичко ценно е изнесено, както и хората са били евакуирани! Това е военна тактика! И като не е имало какво да плячкоса и вече не е имал сили да преследва оттеглилата се руска армия -- той се завръща! Нооо е застигнат и победен! 2. А в теориите за революциите пише какви да са условията, как да се завземе властта и КАК ДА СЕ ЗАДЪРЖИ ! Та така !
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази телевизия яко се засили към дъното с подобни "политически анализатори" спамещи опорки всекидневно..