Папата, Борисов, 103 стъпала и романтика. Има ли вендета срещу Велева?

А тя – притеснена за средата, в която живеем
29 май 2018 10:15, Боряна Павлова
111

12675 гледания   |  Още видео

Журналистът Валерия Велева предизвика вълна от гневни реакции, описвайки по поетичен начин визитата на премиера Бойко Борисов при папа Франциск във Ватикана.

В "творбата" си тя говори за греещите очи на папата и убедителния в постигането на целите си Борисов.

"Нима е грях да бъде описана една среща малко по-емоционално, отколкото в телеграфния стил. Така съм усетила срещата между папата и Борисов. В това няма нищо, което да е укоримо, така че да взриви социалните мрежи. В момента се води вендета срещу обесването на словото", настоя Велева пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът посочи още, че не дава оценка на премиера Борисов като ръководител на изпълнителната власт. Велева отбеляза, че на срещата никой не е забелязал, че по думите ѝ за пръв път не сме се скарали с македонците и двете делегации не са се "ръчкали" пред вратите на Ватикана.

"Реакцията бе за това, че е написан емоционален текст, в който няма критика срещу Борисов. Не мога да бъда обесена за това, че съм изразила моята гледна точка! Защо трябва да имам праведници, които да ме съдят?! В момента има морална полиция, която се изправи срещу мен", настоя още Велева.

Тя подчерта, че е притеснена за средата, в която живеем и добави, че стихията, която ни е завладяла, няма да ни доведе до нищо ново.

Публикуваме и целия текст на Валерия Велева, появил се в epicenter.bg:

103 стъпала, които отделят от светския живот. Вървиш нагоре... Тишина. 13 тежки резбовани врати, след всяка от които салоните стават все по-пищни, но по-малки. Дузина дълги коридори и бляскави зали с изографисани стени и тавани, едни след други остават зад гърба.
 
Швейцарски гвардейци в синьо-оранжеви униформи на всеки ъгъл отдават почит. Шапки с червени пера... Доказателство за времето, което тук е спряло. Апостолическият дворец във Ватикана.Официалната резиденция на папата. 1400 стаи с обща площ от 55 000 кв. м.
 
Величието е грабващо.
 
Стъпките отекват по мраморния под...

Малка приемна и изведнъж се изправяш пред врата, тапицирана с бледозелена копринена дамаска. Странно невзрачна на общия пищен фон. Когато я отворят обаче, влизаш в огромна зала и изведнъж се изправяш пред бялата фигура на Светия отец.

Библиотеката за аудиенции – мястото, където главата на Римо-католическата църква приема държавници, политици, известни личности от цял свят.
Една велика мощ, събрана в тази зала, постлана с пъстър червен килим, с бели столове, наредени в две редици, с библиотека в дъното, а срещу нея – огромното бюро на папата.

Сядаш там и заставаш очи в очи със Светия отец. Всичко под погледа на Исус Христос от стената. Долу са останали ежедневието и суетата.
 
А погледът е фокусиран само в Него. В бялата фигура, която изпълва тази огромна зала. Искаш да хванеш всеки жест, всяка мимика на лицето, всеки звук. Тук се говори тихо, движенията са бавни, всеки поглед е знак.

За първи път влязох в тази зала през 2004-а - година преди да напусне този свят папа Йоан Павел Втори. Вече много болен и прегърбен папата излъчваше добротата и смирението пред Съдбата. Когато се наведох да докосна ръката му, вдигнах поглед и потънах в дълбоки сини очи, в които бяха събрани Мъката, Страданието и Примирението.
 
14 години по-късно отново съм в тази зала. Нищо не се е променило. Само папата е друг.
 
Франциск е висок, изправен, енергичен с ведро лице и усмихващи се очи. Излъчва спокойствие и увереност. И благост. За втори път приема Борисов. Премиерът е напрегнат, но сякаш между тях бариерите поне наполовина са свалени. Разговарят на четири очи близо 30 минути. Отвън служителите казват: „Това е необичайно, папата рядко говори с някого повече от 20 минути“. Но Борисов успява да му задържи интереса. Учудващо - със Западните Балкани. „Ти вярваш ли в това, което правиш за Западните Балкани“, скептично го попитал ребром папата. „Много! Ако имаме Вашия благослов за мир, Западните Балкани ще се оправят“, не отстъпвал от позицията си премиерът.
 
В началото на разговора папата изненадващо извадил „българска връзка“ в своя живот. И какво мислите че е? Киселото мляко! „Като бях малък баба ми купуваше от аптеката квас на прах и ми квасеше кисело мляко - българско кисело мляко“, разказал историята си Франциск. А, сега кажете, че Съдбата няма пръст в тази среща!
 
И Борисов бавно следва своята цел - кани папата да дойде в България. И за да е сигурен, че това ще стане, в неподражаемия си стил премиерът го моли да поеме обещание и пред журналисте.

Папата се навел, дръпнал едно чекмедже от бюрото, извадил листче и саморъчно написал: „България“, после добавил Румъния, защото вече е обещал на румънския премиер Виорика Дънчила да посети страната в началото на 2019-а. Борисов му предложил да избере и още една, трета балканска страна. Франциск старателно сложил листчето в джоба си. Това не успокоило Борисов. Минути по-късно пред медиите той не само повтори, но и потрети поканата си, на което папата, учуден от тази упоритост в преследване на целта, усмихвайки се, направо му рече: „Много сте твърдоглав!“
 
Но му даде и още една оценка: „Много сте се подготвил“, след като Борисов му разказа за ситуацията в региона, за живота тук, за уникалността на Лондонското четвероевангелие, копие от което му подари, за Свети Йоан Рилски, за Светите братя и тяхната азбука.
 
Наблюдавайки ги отстрани двамата изглеждаха като баща и син – видимо доволни един от друг, с някаква химия помежду им, с прямота.
 
Като ученик пред дъската Борисов искаше да си каже всичко бързо и достатъчно убедително, подчертано уважително - смирението и настойчивостта се редуваха в изказа му. Гонеше целта си – да ангажира папата по темата за Западните Балкани, за да се „поддържа световното внимание“. „Искаме просто да има мир на Балканите“, заяви Борисов и три пъти настоя пред Франциск“: „Молете се за България и за мир на Балканите!“
 
Взирах се в очите на папата. Грееха.
 
С мек, благ поглед – ту възторжен, ту снизходителен, ту учуден, ту разбиращ, ту любопитен.Цялата гама на положителната емоция мина през очите на Франциск за отредените минути на тази аудиенция... От спомена за българското кисело мляко, през делата на Ватикана и световните събития, до Западните Балкани. Странна смесица, която забъркаха двамата с премиера, основата на което може да бъде само едно – доверието.

Двудневното посещение на Борисов в Рим носеше премислена градация, беше добре подготвено с ясна цел и послания, които бяха постигнати. В първия ден - след 20 години на вражди общ поклон пред гроба на Свети Кирил в „Сан Клементе“. И прагматичната мотивация на Борисов за общо бъдеще – щом двата венеца на България и на Македония могат да стоят заедно под паметника на Светите братя Кирил и Методий и не си пречат, значи и двата народа могат да живеят заедно, без да си пречат.
 
Във втория ден дойде изненадващата покана папата да дойде у нас, добре подбраните подаръци, които включваха и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък. Всеки дар имаше послание – връзката с Бога, с историята, с природата. Разцъфнат ли казанлъшките рози в папската градина, дори и след нас, ще носят уханието на българската земя. А в очите на папата имаше искрица от български спомени... И благослов за България.


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Андрей преди 6 месеца
До Цецо

Атаката е най-добрата защита.
95
0
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 7 месеца
"В момента се води вендета срещу обесването на словото" - да разбирам ли, че тази женичка е "обесила" словото и има вендета срещу нея?!? Според мен, щом толкова много хора се изказват негативно по повод творбата й, трябва да се позамисли за причината, и да я потърси най-вече в себе си, преди да се прави на жертва!
94
3
 
7
 
! Отговори
СТАР ВИЦ преди 7 месеца
КАК СЕ НАРИЧА ПОГАЛЕНИЯ ОТ 4 ПАПИ? ПАПАГАЛ!
БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ МУТРА ПАПАГАЛ. ХА!
93
3
 
9
 
! Отговори
ЖАЛКА, ЖАЛКА МАДАМ преди 7 месеца
ЕДИН УМЕН ПОЛИТИК Я НАРЕЧЕ "МАДАМ В". ТЯ ДОРИ НЕ Е "МАДАМ В", А ПРОСТО МАДАМ. ТАКА СЕ НАРИЧАТ ДЪРЖАТЕЛКАТА НА БАРДАК. ВЕЛЕВА Е МАДАМ НА ЖУРНАЛИСТКИТЕ, ЗАЩОТО Е НАЙ-ДЪРТАТА ЧАНТА, ОТ ОБСЛУЖВАЩИТЕ БАНКЯНСКОТО ГО ВЕДО. АХ, "ЖУРНАЛИСТКИ" ДА ИСКАТЕ, КАТО ПОЧНЕТЕ ОТ БЕНОВСКА ХЛЕВОУСТА, ПРЕЗ МИРОЛЮБА БЕНАТОВА И ПР, ТА СТИГНЕШ ДО МАДАМ В. ПРОДАЖНИ ДЖУРНАЛЯ. ДА ПОВЪРНЕШ ОТ ГАДНИТЕ ИМ ПИСАНИЯ И ПСУВНИ ПО АДРЕС НА ПРЕЗИДЕНТА И ОБОЖЕСТВЯВАНЕТО НА МУТРАГЕНА. ЩО ЗА ДЪРЖАВА, ЩО ЗА НАРОД
92
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Падението на журналистиката в България е пълно. Дори тези на магистралата си изкарват хляба по-почтенно.
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В.ВЕЛЕВА БЕШЕ МНОГО БЛИЗКА С АХМЕД ДОГАН.
ТОЙ Я НАРИЧАШЕ МАДАМ В.
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
МИ ТОЙ ПАПАТА ТАКА И НЕ ПОКАНИЛ БОКО ДА СЕДНЕ. ДЪРЖАЛ ГО ПРАВ И КАТО МУ ОМРЪЗНАЛО ДА МУ ПОВТАРЯТ ЗАУЧЕНИТЕ ФРАЗИ ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ, ЗАПОЧНАЛ ЛЕКО ДА ПРИТИКВА БОКО КЪМ ВРАТАТА.
89
6
 
14
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Един уважаван от мен бивш прокурор беше написал във ФБ: в_като вендета, в_като банца. Бих добавила_баница, ама дрипава. То бива славославяне, но когато прекрачиш границата става комично. Просто, защото познаваме ограничените интелектуални възможности на хваления.
88
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По принцип мадам е специалистка в точенето и поднасянето на баници, така че този й материал за звездите в очите не е за чудо. Но пък - поканена там да отразява - вие какво очаквате?
87
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не разбирам, докога ще ни занимават с папата. Боко трябваше да е уведомен, че за нас лично, в православна България, папата не ни е никакъв. Абослютно беззнакова фигура за православните християни. Е, малко да почетат книжки тези хора.
86
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мда, Тиквата продължава да работи против България. Досега просто избягваше да празнува българските празници, сега започна да кани католическото духовенство у нас - т.е. като не можа да се справи от раз с българския народ, започва опити да подкопава вярата му... Е, и досега се правеше това, но не и от държавните органи.
85
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе, къде беше Велева, да опише поетично нахлуването на Патриарха на КГБ с Макаров
в българското Президенство и
ДА ВИЛНЕЕ НАД БАЩИНО НИ ОГНИЩЕ, КАТО ТУРЧИН НЕ Е ВИЛНЯЛ, а Радев го гледаше като изтукан !
84
8
 
18
 
! Отговори
Валентин преди 7 месеца
Как се е преклонил пак робски наш тиквоник; у дома се прави на бабаит, а пред света е пълно нищо жество. Изглежда пак е чакал да го погали по главицата или да го шляпне по тлъстата задница.
83
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 80

Твоя балкански ПЕС, да не е оня „тъмен балкански субект” дето лежа 40 години в мавзолея на пл. „9'ти септември” !?
...дето го отровиха „братушките” или умря от сифилис !
82
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Борисов трябва да номиниран за Нобелова награда за мир !
Велик !
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Do"0shte Edna prikazka" Komunistite ot BSP, myasto ne mogat da si nameryat ot zavist I mnogo- zloslovyat v neta sreshtu Borisov. Ne se habi, skoro nyama da se doberete do vlasta, zashtoto sled vas ostrava haos, oste po-golyamo bezparicie I izolaziya.
80
8
 
2
 
! Отговори
Още една приказка: преди 7 месеца
И така нататък......
Човекът с акцента довел няколко черно-кафяви чакали, които го разкъсали,
после изяли храната на кутретата, а към края на деня започнали да ги
давят и ръфат. Те пищели, и скимтели, но нямало кой да им помогне. Балканският пес бил умрял.
Тъжно, много тъжно!!!!
79
7
 
13
 
! Отговори
*/*/*/*/* преди 7 месеца
И още една.Сиво и мрачно небе.На хоризонта като странни призрачни видения се плъзгат корабите на испанските конквистадори.Огромните платна с извезаните по тях кръстове оглушават с пляскането си виковете на чайките и грохота на вълните...Какво разграбване на един цял континент и колко избит народ в името на папата и католицизма.И така 400 години.Но тихо.Сега сме заедно в борбата срещу ....забравих срещу какво ,ама сме заедно.Важното е очите да греят,"майната му на православието"-тънко мина Пасито
78
5
 
2
 
! Отговори
Още една приказка: преди 7 месеца
Един ден човекът с британски акцент отново дошъл при кучето, и му казал:Дойде време да те заведа в този елитен клуб. Сега ще те представя на песовете от клуба. Много е важно там да си признаеш, че когато си живял със стария ти стопанин, целият ти живот е бил едно непрекъснато страдание, и загуба на време. Всички несгоди, които понасяш сега, са само защото старият ти стопанин е бил дивак и те биеше.
77
5
 
3
 
! Отговори
Още една приказка: преди 7 месеца
Ти нали няма никога да правиш като тях, и да не слушаш? Нали? - попита господарят отново, посягайки към последната избрана от кучето цепеница от рафтчето с тояги.
Аз от пале съм закърмен с ценностите на този кучешки елитен клуб! - издекламирал, треперейки балканският пес.