Първанов за посещението в Москва: Не е хеттрик, но се върнахме в мача

"Не е добре нашите двама първи мъже - и двамата генерали, да се надскачат"
3 юни 2018 14:41,
233
Първанов за посещението в Москва: Не е хеттрик, но се върнахме в мача
Снимка: Архив, Булфото

Тезата за това, че стратегическата ни ориентация предполага отказ от големите енергийни проекти - това е нелепо и национално безотговорно, каза Георги Първанов, президент на България 2002-2012 г., пред БНР.

Още по темата

"И едното, и другото е възможно. Казвал съм го и в Москва, и във Вашингтон – България печели от руските енергийни проекти, които са български по своето изпълнение и характер, и от присъствието на американски военни части в България. И в двете столици тази стратегическа ориентация се приемаше добронамерено и с разбиране. След това може би дойдоха комплексите и започнахме да се доказваме евроатлантически, като късат с тези енергийни проекти, които са, за мен, най-доброто като инвестиция, намерение, можеха да бъдат и като реализация – в годините на българския преход", каза Първанов.

"Що се отнася до вината – тя е много тежка, но още от времето на тройната коалиция се получи едно тежко забавяне, а това беше времето в което тези проекти трябваше да бъдат направени необратими", посочи той.

Относно т. нар. хеттрик на премиера Бойко Борисов при скорошното му посещение в Москва Първанов отбеляза.

"Няма хеттрик, разбира се. Аз също играя футбол. Добрата новина е, че с тази визита се върнахме в мача. Дотук с метафорите. Ясно е, че газов хъб, разпределителен център в обозримо бъдеще в България не може да има. Защото просто няма откъде да се вземе този газ. Даже по времето на "Южен поток" ние бяхме елемент от един голям, богат транзит, от който можехме да печели не 30 млн., както подхвърли някой, а десет пъти повече. Но идеята да търгуваме – това няма как да стане. Това право си го е завоювала Турция. Турция прави така: купува на едната граница, продава на другата на цени, каквито иска. В България това, което може да се случи, е наистина едни 15 милиарда - не 63, да бъдат транзитирани, да печелим от такси, защото този газ вече е обещан, да не кажа, че изтъргуван от руската страна - на Сърбия на Вучич, на Унгария на Орбан и за нас просто трябва да остане - надявам се да бъде договорено количество, което ние да потребяваме за нашата израстваща икономика".

Според президента "нашият късмет е, че имаме стратегически разположение, а не защото сме много ценни".

"По друг начин стои Сърбия. Вучич беше на парада на победата и тези неща се ценят в  Москва. А ние искаме от днес за утре, от днес за днес да получим някаква революционна промяна в отношението към България… Не може след 8-9 години отсъствие на контакти, след тежки реплики, след атаки от най-високо равнище от българската страна - разбира се и руската не е оставала длъжна, след това, което се нагнети като напрежение, не можем да очакваме, че ще се случи нещо революционно ново. Но прагматичното е част от "Турски поток" да мине през България", изтъкна той.

"Не е добре нашите двама първи мъже - и двамата генерали, да се надскачат, когато става дума за външна политика, особено когато става дума за отношенията с Русия. Има място и за двамата и елементарна координация трябва да се получи. Сега тя не е факт. Има толкова широко поле за взаимодействие с руската страна, че тази конкуренция и ревност за мен е необяснима", смята Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 80Затова ли имат среща Путин и Ким ?!Такова изказване може да направи човек който не чете пресата не Българската !
78
3
 
3
 
! Отговори
авджия преди 5 години
Гоце е вехто руско мюре !
77
8
 
4
 
! Отговори
Ерол Ибрахимов преди 5 години
До АнонименПриятел , не се обиждай ,но историята си е история и не се променя въпреки опитите на някои хора да я променят ! Дойде демокрацията и смели български историци изкараха истината на бял свят ,истина ,която 45 г. толкова стриктно се укриваше ! така ,че няма значение дали съм турчин или не , просто казвам истината и това не означава ,че отричам османското робство и зверствата над българският народ ! Но и руските зверства не трябва да се крият съзнателно !
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък най-жалко е да си един обикновен български предател. Да закопаеш държавата, но да си напълниш офшорките, да откажеш енергийни проекти за милиарди и даже да се хвалиш с това и да рониш сълзи как си най-послушния в ЕС, а те ти взели и газовия поток, и атомната централа и ти запорирали два от козлодуйските реактори. Цъфтиме от всекъде заради продажника Борисов.
75
3
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Питам се, защо всички успешни български президенти имат някаква връзка с Русия, а тези които са пълни нули са все почитатели на ЕС и САЩ ?Странно нали ?
74
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно им признавам на *** - царе са на рафинираното нощоговорене. Ако си пълен безкнижник, каквито са всички, които им гласуват се впечатляваш от завързаните нищо не значешти фрази.
73
9
 
6
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Колко жалко е да си цял живот един обикновен *** доносник! И президент го направиха и пак беше жалък. Олицитворение на чуждопоклонничеството е Гоце ПРъванов.
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ибрахимов, що не ходиш да пишеш на турски в някой турски сайт?Само турчин липсва да дава акъл.
71
8
 
5
 
! Отговори
Русия е сама преди 5 години
И северно корейците напускат съюза с Русия. Остава им само Куба, засега...
70
8
 
7
 
! Отговори
Ерол Ибрахимов преди 5 години
До АнонименПриятел , за взимането на решения за настоящето и бъдещето трябва да се погледне и в историята ! Дори турчин не ви е ограбвал и мъчил толкова колкото руснака ви е ограбвал и мъчил ! Тук някой попита - защо руснаците ни продават петрол на по-скъпи цени отколкото го продават на други ?! Това не ти ли е достатъчно за да разбереш какво представляват руснаците ? Също така и да разбереш какво представляват българските русофили ,които при всички тези факти продължават да русофилстват
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой има най-много противоречия с Русия в миналото това са унгарци и турци. Унгарците чак до 1956-та година. Но това не пречи на Орбан да увеличи търговията с Русия два пъти за сметка на нас.Турция води много войни с Русия, повечето губещи.Обаче сега имат Турски поток и не им дреме.
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върнахме се в мача, ама кой ни вкара гола др. Първанов ?
67
2
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Аз не виждам някой от изброените да унижава Русия. САЩ се изпона-акаха на Доналд Кук от един невъоръжен стар Руски самолят, Великобритания се оплете в собствените си лъжи в опитите да дискредитира Русия, ЕС се моли на Русия за газ и започва по-леко да излиза от васалното положение на САЩ... а нас, че ни унижават не е учудващо като се има предвид, че във властта са и бяха "големите" "евро-атлантици" или по-скоро слуги ББ и ЦЦ и Плювналиев.
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ходиш чак в Куба. Гледай Орбан колко спечели от търговията с Русия. Когато си орязахме търговските връзки с Русия кой набързо се намести на наше място? Унгария и Турция.Но както казва Борисов за сметка на това ние сме най-послушните членове на ЕС.Да ни е честито.
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До неоспорими фактиАми така са ни промивали мозъците от десетилетия ! Все ни е внушавано и втълпявано за добрите братушки ,които ни освободиха от османските турци ! Но никога не са ни казвали как братушките са ни ограбвали и убивали заради желанието ни да живеем обединено ! Никой не ни е казвал как през 1916 г . братушките вероломно нападат България и сриват със земята Балчик , Каварна и Варна ! Затова сме готови да им бъдем вечно благодарни и да им купуваме скъпия нефт !
64
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този предател на снимката,някога ще бъде изучаван като един неудачен президент ,както и сегашния...България имаше двама не лоши президенти П.СтояновР.Плевнелиев....Това е...
63
7
 
6
 
! Отговори
Единен подход преди 5 години
САЩ, Великобритания, ЕС и Япония унижават Русия, защото е нагла и бедна, а тя нас, защото сме братя..
62
5
 
11
 
! Отговори
неоспорими факти преди 5 години
Колкото спечели куба от търговията си с Русия , толкова ще спечелим и ние от търговия с Русия ! Куба все още не може да се съвземе ! Русия ни пробутва нефт и газ на по-скъпи цени отколкото ги продава на други страни ! Юнака балкански няма намерение да се събуди и да види реалността ! В съзнанието му е вечната благодарност към братушката и готовността да робува на братушката !
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква газ от Румъния? Те откриха газово находище колкото да задоволява нуждите им.Каква азерска газ, като няма мрежа и е на майната си. По-лесно е да ни вържат с Марс нема да има толкова чупки.
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иванова, ходи направи справка кой ни взе Македония, като след Санстефанския мирен договор беше включена в рамките на България. Северна Добруджа чак до устието на Дунав също беше включена. Само за два месеца. Лятото на 1878-*** година Западът не можа да се примири с голямата държава, която се образува на Балканите и набързо свика Берлинския конгрес. Който ни оряза отвсякъде. Ама сега джендърите се скъсват да хвалят Берлинския конгрес. Нали целта е да се затрие България.