Роми към Дончев заради Дончева: Осъдете я или си ходете!

ДРОМ, "Ларго" и БХК искат от вицето да се разграничи от съпругата си
7 юни 2018 15:30,
342
Роми към Дончев заради Дончева: Осъдете я или си ходете!
Снимка: Facebook

Няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав Дончев заради изявленията на съпругата му Светлана Дончева във Facebook.

Сдруженията ДРОМ във Видин, "Ларго" в Кюстендил и Български хелзински комитет определиха думите на Светлана като дискриминационни и антиромски и поискаха съпругът й да се разграничи от тях.

"В случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", обръщат се организациите към вицепремиера.

Съпругата на вицепремиера разбуни духовете вчера с поста: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!". Думите й бяха свалени от администраторите на Facebook след като бяха докладвани като расистки, а Дончева публикува ново изявление. В него тя обясни, че няма дискриминация в изказването й, защото с него всъщност иска равенство както в стимулите, така и в задълженията и наказанията както за ромската, така и за българската общност.

Още по темата

"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда", се казва в писмото на ромските формации и БХК до вицепремиера Дончев.

Според тях подобни изказвания вредят на образа на България като правова и демократична държава.

"Изявления, които използват метафори за наказване на цяла етническа общност, и особено за наказване чрез физическо насилие, несъмнено подбуждат към омраза към етническото малцинство и проповядват приемливостта на подобно насилие. Такива метафори имат и много по-голяма плътност, когато са в контекста на широко разпространено расисткото насилие – и битово, и институционално", се казва още в писмото.

Авторите му смятат, че думите на Дончева не са случайни.

"Макар те да не са лично Ваши, считаме, че предвид че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България", пишат организациите и дават за пример антиромските политики на Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
31
 
6
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
Много харесвам този вицепремиер, но е прекалено високомерен, май се взе много насериозно и това ще му изиграе лоша шега. А съпругата му - и тя като президентшата, решила, че може да си говори в пространството каквото си иска...
206
1
 
4
 
! Отговори
До 202 преди 5 години
Като си говориш така, вярваш ли си? А документално имаш ли представа как стоят нещата. Препоръчвам ти да отвориш данните от гласуването в ромските махали и да си направиш извод. Защото като говориш, трябва да стъпваш на документ.
205
12
 
4
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Грозните явления трябва да се осъждат. Госпожата се опитва да не поставя цяла общност под един знаменател, това е похвално. Но, ако е загрижена за страната, трябва да е изключително обезпокоена от това, че администрацията не работи. Просто не работи. Не се възпитава национално чувство с омраза, а с любов и мисъл за бъдещето. Девизът "Ден да мине, друг да дойде" не прави държава. Най-голямата ми болка е заради негативното отношение към институциите, липса на връзка с държавата.
204
1
 
48
 
! Отговори
мухахах преди 5 години
Всичко е пълен абсурд. Партийката "ДРОМ" винаги е била основен участник в купуването на ромски гласове. Гнусна история в общи линии. Впрочем от страни се вижда по-добре. Отдавна живея в ЕС/на запад от БГ/ но се прибирам често.Минах да напазаря в една от големите вериги. Бях втрещен!! Милите "безработни и бедни роми" бутаха препълнени колички пред жалните погледи на бледолики "работещи" и пенсионери. Чак ми се драйфа.
203
0
 
29
 
! Отговори
До мухахах преди 5 години
Прав си. Разликата е че политиците могат да го кажат, а на нас ни трият коментарите! Интересно защо един народ подложен на геноцид и тероризиран , няма право даже и да се оплаче от това! Защо се плаща на някой който да заглушава гласа на народа?
202
1
 
31
 
! Отговори
мухахах преди 5 години
Нищо ново под небето. Казана на глас една истина която всички знаем.
201
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много роми заработващи с труд парите си - основно в строителния бранш и почистващите фирми.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ СПРАТ ПОМОЩИТЕ ЗА ТАЗИ ЧАСТ ОТ ЕТНОСА,КОЯТО Е САМО НА ДЪРЖАВНИ ДОТАЦИИ,РАЗБИРАЙ ПАРИ НА РАБОТЕЩАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО!А т.н. Български хелзински комитет да се забрани със закон като расистка организация,при това срещу собствения си народ!!!
200
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
largo drom i bxk nqma li syd za tiq plazmodiii
199
30
 
4
 
! Отговори
ик преди 5 години
Ромите крадат жълти стотинки, а българите милиони!
198
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАВО НА СВЕТЛАНА !!!!!!!!
197
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жената е права,никой не може да я обори и опровергае,затова платените кучета пазачи на тея(дето вече не зная как да ги наричам,щото само звездички излизат)само могат да лаят срещу нея но не и да представят довод.
196
16
 
1
 
! Отговори
Дарвин философ преди 5 години
Госпожата евродепутатин иска да става догодина....
195
19
 
3
 
! Отговори
2134 преди 5 години
Българите са свикнали на службa, a малцинствата да им чистят и слугуват.
194
3
 
14
 
! Отговори
За всички, преди 5 години
които пишат, че *** са електорат на Герб, уточнение; гласуват за БСП и ДПС.А ДРОМ, ЛАРГО, БХК обясняват ли на ***, че ЩОМ са български граждани да погледнат как учат, работят, не крадат другите етноси и раждат деца, за да ги ОБРАЗОВАТ, ВЪЗПИТАВАТ.Какво ще кажете, ДРОМ,ЛАРГО, БХК.*** НЕ МОГАТ да имат само ПРАВА, а да се държат БЕЗОБРАЗНО и да не спазват законите, да получават само социални, детски.Издържаме ги, ЗАЩО??? Какво допринасят за РБългария? Кажете, ДРОМ,ЛАРГО,БХК.
193
0
 
13
 
! Отговори
Социолог преди 5 години
Морковите и на корумпираните политици да се спрат.
192
11
 
4
 
! Отговори
ROM преди 5 години
Да живее Ромистaн!
191
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия станах като*** в Америка. Имат повече права от всички останали. Затова тоягата яко!
190
1
 
39
 
! Отговори
Сдруженията ДРОМ във преди 5 години
Абсолютно е права г-жа Дончева, защото ромите не плащат ел.енергия, вода,не работят, крадат, изнасилват по селата,разрушават инфраструктурата, но РАЖДАТ деца, получават социални, детски, които плащаме НИЕ.КАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ изпълняват? ВИЕ, осъждате ли поведението им? ПОследно- когато онзи с каруцата преби шофьора- обадихте ли се- ДРОМ, ЛАРГО, БХК?*** трябва да спазват законите както всички БЪЛГАРСКИ граждани.Абсолютно е права г-жа Дончева: и никаква оставка на успешния вицепремиер Дончев!
189
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че някакви неправителствени организици били казали нещо няма абсолютно никакво значени за който и да е. Те нямат никаква тежест. Така, че могат да си лалат колкото искат.
188
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите ни са свикнали да имат само права. Крайно време е да разберат, че имат и задължения.