Роми към Дончев заради Дончева: Осъдете я или си ходете!

ДРОМ, "Ларго" и БХК искат от вицето да се разграничи от съпругата си
7 юни 2018 15:30,
342
Роми към Дончев заради Дончева: Осъдете я или си ходете!
Снимка: Facebook

Няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав Дончев заради изявленията на съпругата му Светлана Дончева във Facebook.

Сдруженията ДРОМ във Видин, "Ларго" в Кюстендил и Български хелзински комитет определиха думите на Светлана като дискриминационни и антиромски и поискаха съпругът й да се разграничи от тях.

"В случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", обръщат се организациите към вицепремиера.

Съпругата на вицепремиера разбуни духовете вчера с поста: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!". Думите й бяха свалени от администраторите на Facebook след като бяха докладвани като расистки, а Дончева публикува ново изявление. В него тя обясни, че няма дискриминация в изказването й, защото с него всъщност иска равенство както в стимулите, така и в задълженията и наказанията както за ромската, така и за българската общност.

Още по темата

"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда", се казва в писмото на ромските формации и БХК до вицепремиера Дончев.

Според тях подобни изказвания вредят на образа на България като правова и демократична държава.

"Изявления, които използват метафори за наказване на цяла етническа общност, и особено за наказване чрез физическо насилие, несъмнено подбуждат към омраза към етническото малцинство и проповядват приемливостта на подобно насилие. Такива метафори имат и много по-голяма плътност, когато са в контекста на широко разпространено расисткото насилие – и битово, и институционално", се казва още в писмото.

Авторите му смятат, че думите на Дончева не са случайни.

"Макар те да не са лично Ваши, считаме, че предвид че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България", пишат организациите и дават за пример антиромските политики на Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
23
 
! Отговори
oOo преди 5 години
Томислав Дончев мисли като жена си но не може да го каже.
186
0
 
21
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
,,Ларго,, Кюстендил !!! Прегледайте им финансовите документи !!! Ще видите страшни далавери !!!
185
4
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
"Ами, като не искате де метете улиците, станете доктори, инженери, техници, работете нещо друго? Да не би някой да не пускаше децата ви да влязат в училише, въпреки че всеки ден ги водехте там???" - Коментар на колхозник. Kолко висшисти от малцинствата имат работа? Не повече от 20%.
184
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди малко едни в градски транспорт реват като магарета,а ние всички мълчим,ама така трябва ,не бива да ги притесняваме.
183
0
 
39
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
То тоягата за ромите идва.Кадърните българи се изнасят да бачкат на Запад.Всеки кадърен трябва да се махне от Бг за да не ги храни.
182
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно къде са всички тези от БХК и защо мълчат като 100% от новините свързани с любимите им са престъпления! Защо не излязат тогава да реват!? В коя дупка се крият тогава? Враждебно утношение към етноса били тези думи! А не е ли враждебно към бабите и дядовци които тероризират по селата, кражбите, побоищата!? Електорат на корумпирани политици и огромен проблем в която и страна да се намират!
181
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не им е лесно на сем. Дончеви! Жената си има собствено мнение, но на съпругът това са му избирателите!
180
1
 
24
 
! Отговори
Е за това ни бият преди 5 години
Е за това ни бият,защото са единни! Пресен пример за българска шизофрения,Светлана Дончева прави адекватно изказване за ситуацията в България,а съпругът и Томи ли ДжОнчев веднага я контрира и не я бръсне за сл.ва! Затова българите ще страдаме,защото не сме единни! Даже в семейството е така! Хайде върви в махалата и плясни един ,веднага 50 ще те спукат от бой,без да знаят причината!
179
1
 
51
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Една жена се реши публично да каже това , което всички българи,турци, арменци и евреи, живеещи в България го знаят ,че голяма част от т.н. роми не желаят да се интегрират, не желаят да учат и да работят! ИСТИНАТА СЕ ОБЯВЯВА ЗА РАСИСТКА! Един проблем не се решава като се замита истината! Затова трябва да се спазва основния закон на всяко общество -ВСИЧКИ СА С РАВНИ ПРАВА И РАВНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ! Жалко за Томислав и браво на Светлана!
178
0
 
43
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Дончева каза че ромите освен права имат и задължения. За тези *** НПО-та това било расизъм. Ами господа от ДРОМ, БХК и др. вземете прочетете конституцията и най вече чл. 6. Там пише че всички сме равни. Вероятно за ДРОМ и БХК ромите имат само права но не и задължения. Тогава господа от НПО-та вземете вие да им давате детски и социални а не ние работещите да ги издържаме. Докато държавата България им дава социални ще спазват законите ако ли не има Пакистан, Индия, Бангладеш и да си ходят.
177
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам:Светлана Дончева да бъде избрана за министър на вътрешните работи,а нейното ,,съкровище " Томислав да бъде разжалван до секретар на жена си! Малодушника да стане отдушник на правоверната си!
176
0
 
25
 
! Отговори
айде айде преди 5 години
Ей тез организации да вземат да се видят в огледалото, че то хубаво да се засягаме лесно ама е хубаво и да се види те самите как се представят пред света. Дай да видим една статистика колко дават и колко взимат. Колко могат да четат и смятат до 20. Не може цял живот ***...
175
2
 
34
 
! Отговори
До Дончев преди 5 години
Г-н Дончев,жена Ви е напълно права в изказването си за ***.Така ,давам Ви предложение,направете закон с който да бъдат забранени тъмните организации от сорта на БХК и т.н.Ако това го приемете и спрете тъмните издевателства над българите,ще притворя очи за големите кражби извършвани от гербаджиите дори и във вашия роден град и пак ще гласувам за вас! Накажете тъмните,жена Ви е права!!!!
174
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЕВЕРОЗАПДНАЛИЯТ-ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ТИПИЧНИЯ АНДРЕШКОВЕЦ,ИСКА "КОЛА" ДА СЕ ТРОВИ ЗАЩОТО НЯМАЛ ПАРИ ЗА ,,,КОЛА!!!Освен това е ДЕЗИНФОРМАТОР,ама нали е от партията на таш..ако диверсанта какво друго да се очаква а за капак е от най-комунярския край СЕВЕРОЗАПАДНАЛИЯ!!!!!!!!!!
173
0
 
38
 
! Отговори
123 преди 5 години
След като такива изказвания вредят на имиджа на България, как влияят новини от типа "ром изнасили и уби възрастна жена в село...", или роми нападнаха млад мъж в колата му с пръти и железа"... Има двоен стандарт в определенията за добра и лоша новина...
172
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZABRANA NA BXK DROM I LARGO VRAGOVETE NA BYLGARINA PLATENI S USA PARI
171
0
 
30
 
! Отговори
Петър преди 5 години
Я да питам аз в семейство Дончеви кой е мъжът? Браво Светле,не се плаши от тъмно сините,ако твоя пухльо не те защити има кой да те опази!
170
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дончев се бил извинил,е "браво дончев'ЖЕНА ТИ ПО-МЪЖ ОТ ТЕБ!Това поведение на смешните ни политици Е ОПАСНО ЗА ЖИВОТА,ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ и не само то е опасно ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!Казвам го съвсем сериозно,когато изр..д е сигурен че няма наказание за изр..дщините му има много още да четем и гледаме за "случките"с малцинствоТО особено по селата а и не само там!Как може такова нещо,ПО-СТРАШНО Е ОТ ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА,сега вилнее либералният интернационализъм,страшно е СТРАШНО Е!
169
4
 
6
 
! Отговори
шменти капели преди 5 години
Цялата работа мирише, Мафията се опитва да прехвърли вината на едно племе.
168
1
 
28
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Проблемът не е в ромите, а в количеството им... Едно време живееха в покрайнините и не се чуваше за тях, че току виж ги приберат на топло да ги съветват... не се говореше друг език по улиците, освен български, имаше някакъв вид дисциплина... Сега е пълна ......!