Роми към Дончев заради Дончева: Осъдете я или си ходете!

ДРОМ, "Ларго" и БХК искат от вицето да се разграничи от съпругата си
7 юни 2018 15:30,
342
Роми към Дончев заради Дончева: Осъдете я или си ходете!
Снимка: Facebook

Няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав Дончев заради изявленията на съпругата му Светлана Дончева във Facebook.

Сдруженията ДРОМ във Видин, "Ларго" в Кюстендил и Български хелзински комитет определиха думите на Светлана като дискриминационни и антиромски и поискаха съпругът й да се разграничи от тях.

"В случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", обръщат се организациите към вицепремиера.

Съпругата на вицепремиера разбуни духовете вчера с поста: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!". Думите й бяха свалени от администраторите на Facebook след като бяха докладвани като расистки, а Дончева публикува ново изявление. В него тя обясни, че няма дискриминация в изказването й, защото с него всъщност иска равенство както в стимулите, така и в задълженията и наказанията както за ромската, така и за българската общност.

Още по темата

"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда", се казва в писмото на ромските формации и БХК до вицепремиера Дончев.

Според тях подобни изказвания вредят на образа на България като правова и демократична държава.

"Изявления, които използват метафори за наказване на цяла етническа общност, и особено за наказване чрез физическо насилие, несъмнено подбуждат към омраза към етническото малцинство и проповядват приемливостта на подобно насилие. Такива метафори имат и много по-голяма плътност, когато са в контекста на широко разпространено расисткото насилие – и битово, и институционално", се казва още в писмото.

Авторите му смятат, че думите на Дончева не са случайни.

"Макар те да не са лично Ваши, считаме, че предвид че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България", пишат организациите и дават за пример антиромските политики на Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на жената!Тя е по-мъж от цялата ни политическа класаа!
166
4
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Прах в очита Моите адмирации за поста ти, колега по форум! Защоникой не коментира предложената пенсионна възраст за мъжете 75 години, или приетия на първо четене закон за данък "стар автомобил" според който 20 годишен автомобил трябва да се обложи с 1000 лева ГОДИШЕН данък, 15 годишен с 750 , 10 годишен с 500? Приет на първо четене? А ако мислите, че са фалшиви новини-не са, за съжаление...
165
0
 
23
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
"Като не искате ***, ходете вие да събирате ***, да метете улиците, да работите в земеделието и т. н. Това че няма държава е проблемът, не ***. В западна Европа като няма *** са се принудили да си докарат ислямисти да им вършат черната работа. Да не би да е по-добре?"---Ами, като не искате де метете улиците, станете доктори, инженери, техници, работете нещо друго? Да не би някой да не пускаше децата ви да влязат в училише, въпреки че всеки ден ги водехте там???
164
0
 
9
 
! Отговори
Прах в очита преди 5 години
Истината е,че са намислили някое гадост за народа и пускат изпитаната практика с етно конфликтите,макар да се казват истини...Всеки знае кое как е с братчедите,държавата особено, но по една или друга причина положението ще си върви така и за в бъдеще,но знаят,че народа(българите и турците) се дразнят бързо и силно и лесно им се отнема вниманието от ставащото с подобни писаници..*** се толерират един път от ЕС,а и са верен гласоподавател, така ще е докато ги има тези ,а и другите на влас
163
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставят си по няколко ромчета в институциите на безплатно хранене и отглеждане - с нашите данъци, гледат си кефа и си правят нови ромчета...
162
1
 
14
 
! Отговори
Леле преди 5 години
Гледам и не вярвам на ушите си!Патриотично изявление от гербаджийка-възможно ли е????Та тия са сред главните купувачи на гласове и НИЩО не са направили досега за озаптяване на тая престъпност,нито за ограничаване на помощите на килограм!Интересен PR-ход,но не хваща място.
161
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не Томислав, а Светлана е за министър.
160
2
 
37
 
! Отговори
Хрис преди 5 години
Браво на тази жена!!! Каза това което мислят всички
159
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горките индийски семити ще задминат другите!
158
0
 
47
 
! Отговори
Добре бе, джанъм! преди 5 години
Нека да няма тояги без повод.Нека само да им спрат морковите, а тоягата да играе само когато нарушат закон и да играе тази тояга точно толкова, колкото играе по гърбовете на българите, нарушили закон или подзаконова разпоредба.Иначе няма да се разберем. Гладуващи трудови пенсионери с по 40 години трудов стаж - защото нямало пари за по-високи пенсии, но има по три и половина милиарда годишно за помощи на млади и здрави роми! Откъде накъде?
157
40
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази пък Дончева от къде се пръкна, и тя много на сериозно се взе. Писала вече и тя, да я видят колко й стига пипето.
156
41
 
2
 
! Отговори
Толерантна Европа преди 5 години
В случая не може да се оправдават с "лично мнение". Не може някой да има лично мнение, когато това мнение представлява език на омразата. Личното мнение на всеки трябва да кореспондира с евроатлатическите ценности.
155
6
 
19
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Браво на жената, сега да зареже тоя плешивия национален предател, за който гласуват ромовете!
154
1
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
които не се чувства бьлгарин и не спазва правилата и законите да напускабьлгария свят широк има място за всички
153
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 189Да имало е роми и през българското средновековие, но в много малко количество.Масово се заселват по нашите земи през османския период. Това е исторически факт.
152
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До QwertyИма роми и в Западна Европа, но там са постъпили разумно - дали са им само временно гражданство под претекст, че в миналото са били пътуващи катунари, макар че тези катуни са се движили в повечето случаи само на територията на конкретната държава. И ромите там внимават в картинката, защото знаят, че направят ли някоя по-сериозна беля, веднага ще ги изгонят от страната.Ислямистите бяха поканени със съвсем друга цел. И децата знаят, че само малка част от тях могат да вършат работа.
151
21
 
4
 
! Отговори
Qwerty преди 5 години
Като не искате ***, ходете вие да събирате ***, да метете улиците, да работите в земеделието и т. н. Това че няма държава е проблемът, не ***. В западна Европа като няма *** са се принудили да си докарат ислямисти да им вършат черната работа. Да не би да е по-добре?
150
0
 
8
 
! Отговори
Имало едно време преди 5 години
Американски филм за НКВД.Мъжът майор от НКВД, трябваше да се разграничи от жена си/враг/ иначе...Само са малко по -"хуманни" днешните - оставка.
149
1
 
38
 
! Отговори
проф. Ан преди 5 години
Да обявиш, че законът е и за ромете си е дискриминационно. Няма закон, който да се отнася за ромбовете освен един: Закон е, че няма закони! Всяко действие, което подтиска цветнокожите е дискриминационно и следва да бъде наказвано. Пенсионер не може да противодейства на влязъл РОМБ в къщата, за да си бере! Може само да чака да си свърши работата, да изяде със смирение некой тупаник, а бабата и сиренето на паламарката му и след това само да информират "ОРГАНИТЕ" и техните плоски "ЧЛЕНОВЕ".
148
0
 
13
 
! Отговори
Robot преди 5 години
До има разликаТолкова си прав, че ми се иска да ходиш в Индия да си докажеш теорията.