220 000 българи искат референдум за еврото! Ще го има ли?

Само 8 депутати подкрепили идеята на партия "Възраждане"
19 юли 2018 16:00,
378

Снимка: "Възраждане"

221 122 души са се подписали под искане за провеждане на референдум "за" и "против" въвеждането на еврото като официална валута в България.

Инициативата за допитването е на партия "Възраждане", а срокът за събиране на подписите изтича на 23 юли.

Според Закона за допитването до народа най-малко 200 000 подписа могат да предложат на депутатите референдум по дадена тема, но парламентът има крайното решение дали той да се проведе или не. Ако подписите са над 400 000 Народното събрание е длъжно да насрочи дата.

"Заради влезлия в сила на 25 май нов регламент за защита на личните данни, така наречения GDPR, имаме много хора, които са попълнили данните си, но без да въвеждат ЕГН", обясни шефът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Още по темата

Той обясни, че партията продължава да събира подписи.

"Смятахме, че до вчера ще имаме повече от 200 000, които да са с валидни ЕГН-та, но засега са 190 000. В следващите дни ще продължим да обработваме данните, защото получаваме всеки ден стотици пратки от доброволци, каквито сме и самите ние. Имам повече от 35 000 подписа от чужбина – хора от ЕС, САЩ, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия", разясни лидерът.

Според него въвеждането на еврото цели средствата, с които в момента България поддържа стабилността си, да бъдат използвани не по предназначение.

Във "Възраждане" смятат, че парите, които са във валутния борд - 44,5 млрд. лв., след влизане в еврозоната ще бъдат на пряко разположение на българското правителство.

"Така Бойко Борисов ще може да разполага с тях", каза Костадинов.

В партията са категорични, че въвеждането на еврото не може да стане без национален референдум.

"Обикаляйки виждаме, че нагласите са срещу въвеждането на европейската валута. Хората са учудени, защо никой не ги пита. Всички смятат, че трябва да има масово обществено обсъждане, което в момента липсва", смятат още от "Възраждане".

В партията са убедени, че в момента българският лев е последният елемент от българския национален суверенитет и не бива да бъде жертван.

"Много хора си мислят, че като имаш 10 000 лв. в банката автоматично ще получиш 5 000 евро, но никой не знае какъв ще бъде курсът, към който ще се изчисли лев към еврото", каза още Костадинов.

Той припомни, че в момента курсът е 2 към едно, но той е от февруари 1997 година, когато се въведе Валутният борд.

"Към настоящия момент левът е силно надценен и може би ще бъде с 30-40-50% обезценен, което означава, че курсът може да падне до едно към три. Така, ако имате 10 000 лв. в банка, влоговете ви няма да станат 5 000 евро, а 2 500 евро. Със запазването на заплатите, увеличаването на цените и инфлацията, за какво говорим, за национална катастрофа", твърди председателят на "Възраждане".

Днес той и съпартийците му тестваха настроенията на депутатите, отиващи на работа в парламента. Оказа се, че едва 8 от тях се съгласиха да подкрепят подписката за референдум – шестима от БСП и по един от "Воля" и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
12
 
8
 
! Отговори
Дааа преди 5 години
И аз обичам лева затова като влезем в еврозоната ще си оставя за спомен по една банкното и железни левове.Няма нужда от референдум - Възраждане го губи дт раз.
238
4
 
6
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 246Отделно са фалшифицирали подписите на хората. Оправдания с GDPR са нелепи! Според регламента щом закона те задължава да събираш данни ( в случая закона за референдумите иска ЕГН-та) спазваш закона , който те задължава да ги събираш!
237
10
 
13
 
! Отговори
ivan преди 5 години
Не ни трябват граници , бъдете евроатлантици , пуснете бежанците да изнасилват българки.Как така няма да дадеш на бежанец на напомпи жена ти и дежата ти .*** това въобще не е евроатланрическо
236
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази партия Възраждане след като е толкова активна, защо изследванията не й дават и половин процент.
235
14
 
16
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Апел към живеещите в чужбина български граждани -Братя не пращайте пари на роднините си в България защото те харчат тези пари в България или ги внасят в български банки и така помагате на неблагодарниците които ви плюят ,че сте заминали в чужбина ! Не инвестирайте пари в имоти или в ремонти на важи жилища в България защото с тези пари правите оборот на неблагодарниците ! Вашето бъдеще и бъдещето на вашите деца е тук в западна Европа ,САЩ ,Канада или където сте се установили да живеете !
234
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За обшите работници надничари еврото ще е добре, защото сега работят за 25 кинта, а като минем на евро ще го закръглят на 15 евра, което е 29 кинта...
233
2
 
0
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До лИнтересно жената как ходи да работи там 3 месеца в командировка без производство?! Освен това не са много по-различни от българите икономически.
232
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то тогава разните Пакистан, Бангладеш и т.н. са в топ 5 на най-напредналите.Не се съди по популацията, а по качеството на популацията.
231
6
 
14
 
! Отговори
л преди 5 години
До Олегами хубаво е да идеш до Литва и Латвия за да видиш последствията от западната "демокрация" и "европейските ценности" !!!!запада сведе Литва и Латвия до държави живеещи от риболов и туризъмза 25 години "демокрация" населението на Литва и Латвия намаля с 60% !!!!за последните 2 години запада разтовари в Литва и Латвия по 500 000 "бежанци"ето това са добрините на "запада" !!!
230
1
 
6
 
! Отговори
Чумата преди 5 години
Бг офцете ги е налегнала финансовата чума ...... *** като мухи .....
229
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Словаците преди години приеха еврото и май не бяха много готови за него.Яко потънаха, даже пазаруваха в Австрия, че беше по-евтино.А сега къде са - първи в света по производство на автомобили и продължават да вдигат автофабрики. Индустрията им е на макс, стандартът на живот им е супер, очаква се до 6-7 години да настигнат западния.
228
5
 
12
 
! Отговори
150 евро заплата преди 5 години
НЕ на еврото,неееееее........
227
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
смешно е да сравнявате UK с България и аргумента че британците не приели еврото. те чрез паунда държат половината свят в джоба си , бившите им колонии са вързани с тях.
226
2
 
5
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 233Говориш глупости на английски квадрати!Великобротания не е влизала и в Шенген. Дай да вярваме по твоята логика, че да нямаш граници и митнически контрол е много лошо!Не ми фавай пример за страна, която напуска ЕС! По-скоро си мисли за обменния курс на лирата в началото на април 2019 год и през декември 2019 год!!
225
4
 
11
 
! Отговори
Въпрос? преди 5 години
Тия 5-6 души, дето сега се "надвиквате" във форума, давате ли си сметка, колко нелепо изглеждате отстрани ?!?Всички знаем какви са плюсовете и минусите от лева и борда - от 20 години го знаемОбаче никой не казва (нито искащите евро, нито противниците на еврото) - какви са плюсовете и минусите от еврото? Никой!Виждам някакви смешни приказки в стил "на маса"И тръгнали да събират подписи за рефендум?! Е как да ти се подпиша, като ако те питам за 5 плюса/ минуса на еврото- ше мълчиш като пукъл!
224
2
 
3
 
! Отговори
л преди 5 години
До Меами тогава за какво ходим да гласуваме изобщо !?щом "Ганка пенсионерката" няма право на глас за ква демокрация изобщо говорим !?
223
1
 
0
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До лНяма да ходя. Самите литовци не обичат българи особено. Не ходя по места без да имам работа там!
222
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За просперитета на една държава се съди по популацията.Ние се смъкнахме под 7 000 000, тук един *** беше написал, че България била по-богата от всякога, прозвуча като виц.Приемането на еврото ще направи България още по бедна, живея от 17 год.в Англия да уточня, да няма че съм бил комунист и тн.Самия факт че държави с най висок стандарт на живот не приеха еврото трябва да говори красноречиво за или не.
221
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, поредните кандидати за рубли - тече явно някакъв конкурс, кой ще се окаже най-голям антиевропеист, за да спечели северноазиатска благословия и някоя друга рубла.
220
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не знам за еврото , но се задава такава криза че виденовата зима ще ви изглежда като сладка приказка в сравнение с това което идва .