65-годишни шофьори – може! Но през 2 г. на преглед

Джипито ще издава документите, които ще струват 10 лева
30 юли 2018 07:40,
181
65-годишни шофьори – може! Но през 2 г. на преглед
Снимка: flickr

Пенсионерите, които имат шофьорски книжки и са над 65-годишни, ще се явяват през две години на медицински прегледи. Едва тогава ще могат да си презаверяват свидетелствата за правоуправление.

Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, които все още не са гласувани, но приемането им се очаква в края на годината.

Към момента законодателят е предвидил, че на всеки десет години те трябва да минават прегледи при личния лекар, а с документа, който им се издава,  ще могат да си получават новите книжки.

Заради зачестилите инциденти с възрастни хора обаче вече се обмисля нов вариант, в който пенсионерите да трябва да представят пълни изследвания, за да получат отново свидетелствата си. Те, както досега, ще струват 10 лева и ще се издават от личния лекар.

"Не може книжката да е безсрочна. С всяка изминала година след тази възраст хората получават различни заболявания, сетивата им се притъпяват, а освен това много болести се обострят", обясниха от МВР пред "Монитор".

От там подкрепиха думите си и със статистика, според която загиналите при катастрофи възрастни хора са 179, а ранените за последната отчетна година са 1297.

Като водачи смъртта си са намерили 53-ма души на 65 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
0
 
! Отговори
Еди Койси преди 4 години
Абе какво ще им "цепите басма " на тия пенсионери ?! Коли ще ми карат , пенсии ще ми получават , лекарства , туй онуй ... ! Направо като навършат 65 - до стената и куршума ...! Па и за погребение пари не заслужават - наритайте ги в канавките и бездомните *** ще се погрижат . Пенсионерите им с пенсионери не едни ...!
169
0
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Ще ви свалим и вас, както навремето свалихме комунистите, фашизоиди такива! Никой няма право, поради някакви предположения да отнема права! По тази логика всички на възраст между 18 и 25 години трябва да минават на тест за алкохол и наркотици и с полученото медицинско да се качват да шофират! Колко народ изпотрепаха пияни и дрогирани младежи на тази възраст?
168
2
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Намъчихме се при соца с трабанти и москвета , сега искат да ни отнемат и малката радост на стари години да покараме хубави коли.Дали ще им позволим? Да покажем на младите как се прави.
167
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
психопреглед за всички които се упражняват като законотворци на шест месеца.
166
0
 
10
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Пълна глупост и издевателства над пенсионерите. Да се отнемат книжките само на хора прекарали заболявания , които водят до опасност за шофиране , като прекаран мозъчен инсулт с парализа на част от тялото , психични проблеми и др. подобни.Пазнавам няколко човека с прекаран инсулт и с парализа които си караха колите. Инак възрастта не може да бъде пречка и това не бива да се допуска.Бойко да внимава какви глупави законопроекти се внасят.После да не се чуди зощо е загубил изборите.
165
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eбacи малоумната държава. Денеска ходих да си подменям паспорта за 6-ти път и за 6-ти път ме карат да попълвам декларация от какъв пол съм и какви са имената на родителите ми. Сякаш пола и родителите може да си ги менкаш. Ама нали трябва да създаваме работа на половин милион държавни чиновници...
164
0
 
10
 
! Отговори
МеВеРето да ги погне преди 5 години
от 3 милиона пенсионери на 65 годинишна възрастнека милион да имат коли, книжки и да карат.....нека прегледа е 50, нека 20, нека 5 лева да е или след като държавата приематакъв, закон, правили или наредба да плаща парите на пенсионерите за прегледите.Излиза че ауторизирани фирни за подобни прегледи ще гушат на всеки 2 години по 60, по 20 или 5 милиона, илиии че същите ща дерът същатата тази държава с ти 5, 20 или 50 милиона.ВНИМАНИЕ: тези които лобират за закон вече имат регистририрана фирма
163
0
 
14
 
! Отговори
A преди 5 години
Поредната глупост.Накрая ще гласувам за ***, защото това е чудесен повод за атака срещу малоумнието на ГЕРБ.Да., стария шофьор може да допусне катастрофа, но съчетано с опита и манталитета му шанса тя да е тежка е минимален, спрямо здрав и прав млад ***.Ще сезираме Конституционня съд, ББ и БСП.Трябва да се изритат тия, които бълват глупави закони.
162
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност би могло да има такива прегледи за хората след 90 годишна възраст, но след 65 е безумие. То ако нямаш достатъчно стаж за пенсиониране се пенсионираш на 67 години, но за ГЕРБ за шофьор не ставаш още на 65 години.
161
1
 
27
 
! Отговори
така е колега преди 5 години
До АндрейТова си е чиста проба дискриминация по признак "възраст"! При едно обжалване ще друсне/падне като зряла круша, още на първа инстанция.А в същото време - вдигат възрастта за пенсиониране?!?Да се смее ли, да плаче ли човек?
160
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Психопреглед трябва на всеки два месеца за младите шофьори и на всеки два месеца нова шофьорска книжка да си вадят. Възрастните шофьори не са проблем.
159
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са само старците, ами и младите са едни шофьори - немам думи. Ами не са само те ами и тези на средна възраст 90% карат все едно за тях правила не важат. Като се почне трябва радикално да се пипа и всички на камерите да се гледат какви са убавци. Щото самочувстието на българския шофьор е голямо и все той е най-можещ и най-стриктен.
158
1
 
15
 
! Отговори
Андрей преди 5 години
Това е предпоставака за коупция ...
157
12
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 156Проблема на твоята мисъл е, че никои не признава дори пред себе си, че вече нестава! Колко хора трябва първо да стане някоя глупост преди да отидат да си прегледат очите и да установят, че са практически слепи.Много малко хора осъзнават, че са зле с очите, че са зле с главата и тн.Да не говорим за факта, че на много дядовци им липса дори елементарната мисъл да погледнат в страничните огледала дали идва кола или не.Те са още в 50-те и в целия град има 3 коли на целия път и затова не гледат
156
2
 
14
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 160Възрастта няма никаква връзка с мозъчния капацитет на човека и възпитанието му. Дали си на 18 или на 65г. ако си мозъчен инвалид то ти си такъв до гроб. За опита той важи и за 65г. + които карат първата си лада още и тя на 40г с пробег от 20 000 км. Ти може да имаш книжка от 100г., но ако през повечето време си бил пеша или с автобус това не те прави шофьор! За алкохола - повечето хванати с големи промили са 40+, да не говорим по селата какво е.
155
0
 
18
 
! Отговори
дядо Пенс преди 5 години
Гледайте сега,% катастрофите ги предизвикват млади Джендювци ! Тех ги пращайте на проверка...
154
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега на две години за шофьорите над 65 години, утре за всички шофьори на два месеца - гарантирао от ГЕРБ.
153
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко 18 годишни получават книжка и се блъскат в първото дърво?1-во - нямат опит и не могат да карат, защото са си купили книжката2-ро - младите шофьори са много по-често дрогирани или пиани - значи трябва да ходят на тестове дали приемат дрога или са алкохолно зависими?3-то - карат много по-безрасъдно - в допълнение на горната статистика да сложат и колко са проишествията с шофьори до 25 г.?
152
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Годни за трудова служба в името на Вожда и Партията, но негодни за шофьори. Оставка и да си заминават у село Гербово.
151
1
 
19
 
! Отговори
Анастас Илиев преди 5 години
Пълни глупости,аз сьм професионален,шофьор от 40 години и повече километри сьм изминал тоест космите на главата ми са по малко от километрите които сьм изминал.Но не е правилно на 2години да минаваш преглед.Всеки да отговаря пред закона ако направи ПТП.Дали като мине преглед по на две 2 години и направи ПТП ще му се размине наказанието?