Царя: Гледайте тол система, мислете за ползите от АЕЦ "Белене"!

Саксобургготски за изпуснатите пари от таксите по пътищата
205
Царя: Гледайте тол система, мислете за ползите от АЕЦ "Белене"!
Снимка: Булфото, архив

Симеон Саксобурготски поздрави кабинета за въвеждането на тол системата, но и предупреди, че както е имало пропуснати ползи заради забавянето на таксите за пътищата, така има и загуби от замразяването на проекта АЕЦ "Белене".

Още по темата

"Тези дни, пътувайки в самолета от Мадрид за София, попаднах на интервю на министъра на регионалното развитие и благоустройството за бордното списание "Bulgaria ON AIR". Държа да поздравя министър Николай Нанков, че след толкова години успя да задвижи идеята за въвеждане на т.нар. тол система и в България и да му пожелая успех", коментира експремиерът, цитиран от пресофиса му.

Той припомня, че през 2003 г., когато беше премиер се е срещнал с представители на най-големите португалски компании, които се интересуваха от строителството на магистрала "Тракия" и проектът за договор с тях предвиждаше използването на тол система.

"Тогава, познавайки добре Португалия, която разполага с едни от най-хубавите пътища в Европа, които се поддържат в изключително добро състояние, именно чрез събираните тол такси, ми се видя изгодно за България да привлечем такъв голям чуждестранен инвеститор. След това бях остро критикуван, незаслужено обвиняван в какви ли не "далавери” и поради големият отпор на различни кръгове у нас, идеята беше провалена", допълва Сакскобургготски.

Заради това забавяне той отправи остри критика към управленците.

"Питам се колко ли пари изгуби държавата от това отлагане, колко пътища щяха вече да бъдат ремонтирани със събраните средства и как по-различно би изглеждала транспортната ни мрежа днес. Трябваше ли да изминат близо 15 години, преди да стигнем до извода, който много други по-развити европейски държави бяха направили, че събирането на тол такси е икономически по-изгодно за държавата от продажбата на винетки", отбелязва експремиерът.

Според него и България трябва да се възползва от големия транзитен трафик от и за Турция и Близкия Изток и да събира от него средства, както правят нашите съседи.

"Разчетите, направени от експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които цитира министър Нанков, говорят сами по себе си. От винетни стикери годишно приходите са 300-350 млн. лв. срещу очакваните три пъти повече след като бъде въведена тол системата. Жалко за пропуснатите възможности! Сега вече щяха да бъдат реализирани някои важни пътни проекти и ремонтирани други трасета, които поради липса на пари са си останали така, както са били построени преди 50 години", коментира още той.

Сакскобургготски смята, че подобна е ситуацията с проекта за атомната централа "Белене".

"Моето правителство размрази проекта, за да може да се осъществи този стратегически важен обект за националната ни сигурност, но популизма взе надмощие над здравия разум. Знаем какво последва. А днес – години по-късно, и то години на пропуснати ползи, отново започваме да говорим за нуждата от тази централа. За тези загубени години колко ли по-добре щеше да се е развила икономически България, ако разполагаше с нужната за това пътна и ядрена инфраструктура", обобщава той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
2
 
! Отговори
гяур преди 5 години
До предателиКрали Марко е загинал на турското бойно поле и царИв.Шишман с тежката кавалерия!
155
3
 
2
 
! Отговори
истината преди 5 години
До за сведениеСултана воюваше за благоденствието на раята а русия за окупацията на балканите!Защо изостаналата днешна турция бележи само ръст а ние упадък навсякъде.По време на войната притежаваха най-модерното оръжие на Круп и Уинчестер
154
3
 
4
 
! Отговори
предатели преди 5 години
До МнениеА къде изчезнаха българските царе? Вероятно в служба на турската империя!
153
0
 
8
 
! Отговори
за сведение преди 5 години
До БАГДАТСКИЯ КРАДЕЦ- поне не лъжеше а само крадеше да се нахрани!
152
3
 
12
 
! Отговори
БАГДАТСКИЯ КРАДЕЦ преди 5 години
До МАДРИТСКИЯ КРАДЕЦПотеклото им е едно и също - дело на БКП-КОМИНТЕРНА-ДС-КГБ
151
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пътищата, построени с обществени средства - за частно обогатяване. Тол системата ще се въведе. За радост на една шепа хора и за беда на обществото оцеляващи."Белене" обаче е загубена кауза. Атомните централи в Румъния и Турция обезсмислят строежа й. Същата работа е и с "Южен поток". Нашите нови приятели и покровители нямат нужда от богата България...
150
2
 
11
 
! Отговори
666 преди 5 години
Като започне строежа на АЕЦ Белене на комарджията от Мадрит ще му осигуря кариран или оранжев костюм по мярка,ръчна количка и лопата 9 номер
149
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако АЕЦ Белене беше построен, днес щяхме да плащаме огромни лихви по заемите и тока щеше да е два пъти по-скъп. Този е за старчески дом, да играе табла и да гледа сериали
148
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм един голям мишок.
147
5
 
11
 
! Отговори
далаверата Белене преди 5 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров, бившия червен министър Петър Димитров и Явор Куюмджиев плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
146
1
 
1
 
! Отговори
До 147 преди 5 години
Сакс-Кобург и Готае старагерманскакняжескадинастияпотомци на легендарния саксонски родВетини. Наследници на княжествотоСаксония-Кобург и Гота, те са владели големи части отЕвропаи останалия свят, в това число иБългария През втората половина на19 векСакс-Кобург и Гота владеятБританската империя,Белгия,Бразилия,България,Португалия,Саксонияи др.БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ВЛАДЯНА ОТ КОБУРГИТЕ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО....
145
6
 
6
 
! Отговори
МАДРИТСКИЯ КРАДЕЦ преди 5 години
МАДРИТСКИЯ КРАДЕЦ ДЪРПА КОНЦИТЕ НА ОНИЯ С ЧУТОРА КАТО ДАМАДЖАНА .ДЕТО ГО НАРИЧАТЕ ТИКВА.ГЕРБА Е НДСВ В СЯНКА ....САМО НА БЪЛГАРИТЕ НЕ ИМ СТАНА ЯСНО КОЙ ДИКТУВА НА ОНИЯ БОЙКОТО КОЙТО СЪСТАВЯ ТРУДНО ИЗРЕЧЕНИЯ.ТОЛ ШЕ СЛАГАТЕ НО ПЪТНАТА НАСТИЛКА КЪДЕ Е ОТ ЕДИНИЯ КРАЙ НА БЪЛГАРИЯ ДО ДРУГИЯ 9 ЧАСА ЗАРАДИ ОГРАНИЧЕНИЯ ОТ 60КМ.КОИТО СА БЕЗМИСЛЕНИ НА ПЪРВОКЛАСЕН ПЪТ 500КМ -9 ЧАСА АКО СПАЗВАТЕ ОГРАНИЧЕНИЯТА ПСИХИЧНО БОЛНИ!
144
5
 
7
 
! Отговори
До 144 "Не на Б преди 5 години
Кой си ти, че да говориш от името на целия български народ?! Още повече, че най-нагло лъжеш! На референдума за Белене народът се произнесе "ЗА" развитието на атомната енергетика и "ДА" за Белене. Който не е гласувал си е за негова сметка. А за "Южен поток" да отговарят американските ***, които го спряха и сега се хапем по ...!
143
1
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Някой може ли да ми обясни, след турското робство откъде се появиха "българските царе"?Благодаря!
142
0
 
7
 
! Отговори
присъдата преди 5 години
До Не на БЕЛЕНЕЧиста загуба за народа! Народен съд за виновниците и в Белене и Ловеч!
141
2
 
10
 
! Отговори
царско нищожество преди 5 години
До неделчоАБЕ, КОЙ ГО ПИТА СЛЕД КАТО ТОЛКОВА ЗУЛУМИ НИ НАПРАВИ?
140
4
 
9
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 5 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 4 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
139
1
 
10
 
! Отговори
АТОМНАТА БОМБА преди 5 години
Пореден шанс да си отмъсти на българския народ!- това е АЕЦ Белене
138
0
 
6
 
! Отговори
българче! преди 5 години
До АнонименС лява ръка обещава а с дясна взема от народа! Къде са милионерите и султаните с пари?
137
1
 
7
 
! Отговори
харамия преди 5 години
До БУНТАРАко не беше комунист отдавна да са го ликвидирали от Коминтерна!