Царя: Гледайте тол система, мислете за ползите от АЕЦ "Белене"!

Саксобургготски за изпуснатите пари от таксите по пътищата
205
Царя: Гледайте тол система, мислете за ползите от АЕЦ "Белене"!
Снимка: Булфото, архив

Симеон Саксобурготски поздрави кабинета за въвеждането на тол системата, но и предупреди, че както е имало пропуснати ползи заради забавянето на таксите за пътищата, така има и загуби от замразяването на проекта АЕЦ "Белене".

Още по темата

"Тези дни, пътувайки в самолета от Мадрид за София, попаднах на интервю на министъра на регионалното развитие и благоустройството за бордното списание "Bulgaria ON AIR". Държа да поздравя министър Николай Нанков, че след толкова години успя да задвижи идеята за въвеждане на т.нар. тол система и в България и да му пожелая успех", коментира експремиерът, цитиран от пресофиса му.

Той припомня, че през 2003 г., когато беше премиер се е срещнал с представители на най-големите португалски компании, които се интересуваха от строителството на магистрала "Тракия" и проектът за договор с тях предвиждаше използването на тол система.

"Тогава, познавайки добре Португалия, която разполага с едни от най-хубавите пътища в Европа, които се поддържат в изключително добро състояние, именно чрез събираните тол такси, ми се видя изгодно за България да привлечем такъв голям чуждестранен инвеститор. След това бях остро критикуван, незаслужено обвиняван в какви ли не "далавери” и поради големият отпор на различни кръгове у нас, идеята беше провалена", допълва Сакскобургготски.

Заради това забавяне той отправи остри критика към управленците.

"Питам се колко ли пари изгуби държавата от това отлагане, колко пътища щяха вече да бъдат ремонтирани със събраните средства и как по-различно би изглеждала транспортната ни мрежа днес. Трябваше ли да изминат близо 15 години, преди да стигнем до извода, който много други по-развити европейски държави бяха направили, че събирането на тол такси е икономически по-изгодно за държавата от продажбата на винетки", отбелязва експремиерът.

Според него и България трябва да се възползва от големия транзитен трафик от и за Турция и Близкия Изток и да събира от него средства, както правят нашите съседи.

"Разчетите, направени от експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които цитира министър Нанков, говорят сами по себе си. От винетни стикери годишно приходите са 300-350 млн. лв. срещу очакваните три пъти повече след като бъде въведена тол системата. Жалко за пропуснатите възможности! Сега вече щяха да бъдат реализирани някои важни пътни проекти и ремонтирани други трасета, които поради липса на пари са си останали така, както са били построени преди 50 години", коментира още той.

Сакскобургготски смята, че подобна е ситуацията с проекта за атомната централа "Белене".

"Моето правителство размрази проекта, за да може да се осъществи този стратегически важен обект за националната ни сигурност, но популизма взе надмощие над здравия разум. Знаем какво последва. А днес – години по-късно, и то години на пропуснати ползи, отново започваме да говорим за нуждата от тази централа. За тези загубени години колко ли по-добре щеше да се е развила икономически България, ако разполагаше с нужната за това пътна и ядрена инфраструктура", обобщава той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
10
 
! Отговори
за норода преди 5 години
До extremistБелене е новата измама за народа! Всичко за износ в джоба на царя и покровителите му!
135
1
 
7
 
! Отговори
БОКЛУК преди 5 години
До ПроСоТоКакъв цар е да царува за пари? Народа му повери да управлява цялата държава!Само това ни говори какъв българин е той.........................
134
2
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРОУБИЕЦ преди 5 години
БКП-ДС-КГБ го обсебиха и превърнаха в предател и враг на Родината!
133
4
 
7
 
! Отговори
СТАМБОЛОВ преди 5 години
Непростима грешка да доведа фамилията му за царе без да има връзка с цар Симеон!НЯМА НИКАКВА РОДНИНСКА ЛИНИЯ С БЪЛГАРСКИТЕ ЦАРЕ......................Защо за всичко обвиняваме само Турция без да си виждаме царя и руските окупатори!
132
0
 
3
 
! Отговори
монархист преди 5 години
До БУНТАРНа първо място на ....... и по-далече от Левски!
131
2
 
12
 
! Отговори
Проклятието от Бог! преди 5 години
До АнонименИзлъга цял народ!
130
2
 
19
 
! Отговори
777 преди 5 години
Пропаднал комарджия кой му обръща внимание.давам му 800 дни живот на него и неговата фамилия.излишни *** за света
129
2
 
33
 
! Отговори
Крадец N:1 преди 5 години
Само забравя , че при неговата оферта щяхме да плащаме 50лв до морето.Най-големия и хитър крадец на България.Няма друго правителство през прехода , което успя да гепи над 20млр. долара и да прехвърли вината на предишните.
128
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пи/клъото от Враня който си мисли че е цар !
127
6
 
27
 
! Отговори
неделчо преди 5 години
тебе кой те пита ваше царско нищожество не искаме акъл от пропаднал човек
126
3
 
25
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
А парите за близките нему и на зет му фирми,за строеж на разни магистрали?Нещо по въпроса?Загрижил се.
125
3
 
31
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Тоя масон не може да е никакъв цар!
124
19
 
15
 
! Отговори
Истината преди 5 години
България няма нужда нито от Козлодуй , нито от Белене90% от електричеството на Козлодуй се изнася от фирми на червените ***!
123
4
 
20
 
! Отговори
Spy преди 5 години
Дано умирате бавно и мъчително кърлежи
122
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е получи се нещо към което си се стремил в ,,изгнание,,Видя ли ,стачките,лицемерието алчността.Мазоли ти излязоха на очите да видиш страдащи българи в помията.
121
2
 
20
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Царят е гол!
120
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
които поради липса на пари са си останали така, както са били построени преди 50 години", коментира още тойА да питам аз, как са били построени преди като не е имало толкова система????
119
8
 
9
 
! Отговори
Лудият Макс преди 5 години
А как ще се защитава тази атомна бомба със закъснител??? Продажниците дават акъл, но не мислят за бъдните поколения. Във все по-враждебния свят Бог да ни пази от всичко, което се получава от разпадането на атома.
118
3
 
25
 
! Отговори
БУНТАР преди 5 години
До Анонимен този е направо за--БЕСИЛОТО КАКТО И ОСТАНАЛАТА ШАЙКА УПРАВЛЯВАЛА БЪЛГАРИЯ ОТ 1989 ДО СЕГА
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пият се само като го видя ...и при всякото си появяване..да се чете.117