Борисов посъветва Заев "да си мери приказките", че иде ред за ЕС

Според премиера всички трябва да бъдат "обрани" на исторически теми
147
Борисов посъветва Заев "да си мери приказките", че иде ред за ЕС
Съвместно отбелязване на годишнината в Благоевград. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов призова за "по-обрани" приказки по исторически теми. Повод за коментара му са думи на премиера на Македония Зоран Заев, чe Илинденско-Преображенското въстание e македонско.

Борисов напомни, че със Заев съвместно отбелязаха 115-годишнината от въстанието в Благоевград.

"Оставям всеки да си мери приказките, то си е за негова сметка. Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани", каза още премиерът.

Още по темата

"Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества. Аз съм горд, че съм първият премиер, който чества Илинден, като се поклони на гроба на Гоце Делчев", заявява Заев в интервю пред 1ТВ, цитирано от "Поглед".

Вчера лидерката на социалистите Корнелия Нинова разкритикува задочно Заев и призова Борисов да реагира на думите му.

"Личното ми приятелство с г-н Заев, общите идеи и съвместната работа между БСП и СДСМ, общото бъдеще на двете страни като част от Европейския съюз и НАТО са много важни и ние държим на тях, но историческата истина е една и не може да бъде пренебрегвана и преиначавана", написа соцлидерката в профила си във Facebook.

Външният министър Екатерина Захариева пък контрира, че интересите на страната ни са добре защитени и правителството не приема "поучения от партия, която предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше ли Нинова да го подсеща, че Заев му/ни се подиграва? Кога щеше да реагира сам? И кога ще разкара онова Външно недоразумение? А къде се спотаи Правосъдния срам? Пранги има, пранги няма! Преди да плаши Заев да разчисти кокошарника!!!
41
4
 
8
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
До до историк 3Тъй тъй турците изселват 500 000 ама 30 000 оотават и тия 30 000 правят въстанието, после макетата наготово сядат в освободените територии и прогонват последните 30 000 тракийски българи, които не са се дали на турците да ги прогонят ама македонизираните сърбо-византийци са ги прогононили и са се нарекли македонци.
40
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не трябва да се вярва на който и да е бивш югословен, фиромец или северномакедонец. Тия типове за закърмени с лъжа и лъжата е единственото, което знаят и владеят. Нямам разумно обяснение защо БГ се натиска да вкарва страните от бившето югопространство в ЕС - те биха ли го направили за нас??? Трябва да поддържаме гърците - след 1200 години войни с тех и изтребление, те бяха най-големият ни поддръжник към НАТО и ЕС ...
39
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самият Гоце Делчев е БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР а преди това Е УЧИТЕЛ В БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ В ЩИП откъдето са родум последният и предпоследният председатели на организацията създадена с първо име БМОРК и завършила след Балканските войни като ВМРО-именно ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ И ИВАН МИХАЙЛОВ!!Абе всичко е ясно бе,ама Заев трябвало така да говори за да спечели референдума ЗНАЧИ ПАК С АНТИБЪЛГАРСКО ГОВОРЕНЕ СЕ ПЕЧЕЛИ В БЮРМ!?Джамбаски пак да обясни как югомакедонизма е мъртъв,мъртви сте ви пу..ки заспали!!
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Заев каже, че Илинденското въстание е българско, хората веднага ще го изритат от поста. Той да не е самоубиец.
37
4
 
3
 
! Отговори
До Вал 32 преди 5 години
Ами България...
36
0
 
13
 
! Отговори
до историк 3 преди 5 години
Вземи историята и чети, ако можеш. ТУРЦИТЕ гонят от Тракия 500 000 българи. И на тяхно място заселват анадолци. Нищо общо нямат македонците с прогонването на българите от Тракия.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
още при подписване на т.н. "договор" с нас, бях казал, че макетата само ще ни използват за "портал към ес", и веднъж влязат ли в нато, че се окежа пу "прав", че азбуката е дошла от "македонските земи".
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, накратко каза да не го тормозите с такива въпроси! А това за влизането на Северна Македония в ЕС са му го диктували пиарте!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, накратко каза да не го тормозите с такива въпроси! А това за влизането на Северна Македония в ЕС са му го диктували пиарте!
32
2
 
21
 
! Отговори
Вал преди 5 години
Малка селска нацийка с галактически претенции.Коя е тя?
31
0
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Бе не знаех ,че по времето на балканските войни е имало НАТО *** щом казваш, не че не е късно да "блеснеш" със знания из форумите. 😋
30
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов ти ако си български премиер с топки а не пудел изпълняващ чужди нареждания не за ЕС в което фиромите евентуално ще влязат след 15 години най-рано ами още ДОГОДИНА ЗА НАТО ако продължават в същия дух ТРЯБВА ДА ИМ СЕ УДАРИ СЕКИРАТА.ОЩЕ ДОГОДИНА ДРУГАРЧЕ.Тогава ще са минали 2 години от "историческия договор"за "добросъседство"между българи и йеничерите от БЮРМ и предполагам резултатът от съвместната комисия ще е какъвто е и към днешна дата НУЛЕВ!Захариева я уволни а не я цитирай ***.
29
1
 
10
 
! Отговори
Историк3 преди 5 години
Македонците каквото и да значи това, според мен е някакво измислено понятие, което не съществува прогонват 30 000 тракийски българи от тия земи и точно тия тракийски българи са осномвни участници във всътанието Макетата ги е страх да не си потърсим правата и затуй пренаписват историята щото ръцете им са изцапани.
28
21
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Въстанието е много спорно дали е българско. Това, което е сигурно е, че е било македонско. Тогава на мода е била идеята за автономия. Заев е прав.
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бате Ви Боко е мозъчно "обран" откъм всякакви теми и му е много лесно! Нали!
26
3
 
22
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
Македонските жители тогава не са се оправяли сами. Има огромна дакументация как е станало, как е било подготвено и проведено въстанието. Всичките ръководители са били български офицери. Почти цялостното въоръжаване е било прехвърлено в Македония от българските казарми. В Кюстендил са създадени три работилници за производство на бомби. Десетки чети са минали границата и са отишли да се бият.И ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ. Да се помни и да се отдава почит към загиналите за свободата на Македония.
25
0
 
19
 
! Отговори
Историк2 преди 5 години
До ИсторикЕдва след появата на новата гръцка държава около 1850 г. гръцките националисти възкресяват като географско понятие името "Македония" по асоциация с античната си история. Историческите реалности през последните столетия , обаче, са съвсем различни. Както в област "Македония", така и в област "Тракия" доминиращ е българският етнос. До Балканските войни самосъзнанието и духовната и езиково-книжовна културата на това население са чисто българска. Неоспорим факт ! Несериозно и безсмислено е да търсиш обосновка на един социално инженерингов проект, като се опитваш "да променяш историята
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки може да пише във Фейсбук всичко, което реши. Но Премиера на държавата е длъжен да спазва Протокола. Но откъде толкова знания от еднокнижника? Няма ли в цялото външно министерство някой, който ги знае тези неща??
23
1
 
18
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Всеки Скопски премиер, в т.ч. и Заев, за да се задържи на власт, е принуден да се съобразява с насажданото в течение на 3 поколения "югославско-македонистко" обществено мнение. Трудно можеш да накараш хора с тежки комплекси за идентичност и с носталгия към време, в което политически и материално са им напомпвали самочувствието, да слезат на земята ! А иначе историята е повече от ясна. Нито във Византия, нито в Първото и във Второто Българско царство, нито в Османската империя някой някога е чувал за "македонски" народ. Едва след появата на новата гръцка държава около 1850 г. гръцките национали