Премиерът се хвали: Контрабандните цигари – под 5%!

Така ставаме с най-ниско ниво контрабанда в целия ЕС
Обновена: 19 сеп 2018 15:27 | 19 сеп 2018 14:15,
94

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Употребата на котрабандни цигари в България стремглаво пада, показва ново изследване. Делът на контрабандните цигари е паднал до 4,7% през второто тримесечие на 2018 г. За сравнение през 2010 г. същия дял е бил 34,5%.

Това съобщиха от инициативата "Срещу незаконната търговия", която обединява големите тютюнопроизводители и вносители на цигари в България. Това е на практика рекордно нисък процент, който се постига за първи път.

В края на 2017 година делът на контрабандните цигари на пазара е бил 6,6 на сто, а преди една година - 7%, сочат данните на организацията. През 2010 година контрабанднните цигари са заемали 34,5 на сто от пазара, посочва БТА.

България е на практика с най-ниско ниво на контрабанда на цигари в целия ЕС за второто тримесичие на 2018 г., показват данни от изследването.

Още по темата

"Очаквам през следващите месеци този нисък процент на цигарената контрабнада да се задържи. Не мога да не поздравя колегите от МВР, които разкриха напоследък 4 нелегални цигарени фабрики. По същия начин работим и за алкохола, горивата, захарта и месата", коментира премиерът Бойко Борисов.

"Тези резултати са показателни и за корупцията в страната, защото контрабандата стига чак до политици. За да има контрабанда на цигари, задължително има митничар, полицай, граничен полицай, прокурор и разбира се - политически чадър", каза още Борисов.

На представянето на резултатите присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър в оставка Валентин Радев, министърът на финансите Владислав Горанов и гостуващият в страната главният прокурор на Бавария Райнхард Рьотле.

Вчера премиерът увери, че делът на контрабандата на цигари ще спадне под пет процента. Той напомни, че когато правителството е дошло на власт, този дял на контрабандата е бил 34 процента.

"Сега, след като ударихме такова голямо количество нелегални фабрики, ще спадне под пет на сто" , категоричен бе Борисов.

Добрите резултати в борбата с контрабандата и корупцията ще позволят от 1 януари с 10 на сто да се увеличат заплатите в бюджетния сектор, отбеляза още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
30
 
! Отговори
ха-ха преди 5 години
А нещо за нарастващата цена на хляба да каже Борисов?
45
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не борят освен лакомията, но без успех, просто преразпределят пазара на техните си хора! На всички чичета от снимките по една минимална пенсия и безплатна карта за фитнес и три пъти в седмицата общественополезен труд, че добре са се оформили!
44
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да има контрабанда на цигари, задължително има митничар, полицай, граничен полицай, прокурор и разбира се - политически чадър", каза още Борисов-----. А като има защо не са в затвора или не ги знаете кои са. На Балъци ли ни правите. Тези всички са се отчитали в черната каса на някоя партиика да ли ще са БСП ДПС ПАТРИОТАРИТЕ ИЛИ ГЕРБ все тая. Най лошото е че са спряли да ви пълнят гушите и веднага се разсърдихте.
43
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютни измишльотини, с които се въвежда в заблуждения цялата публична бг и европейска общественост. Такива междувпрочем са и данните за ниския външен дълг, за увеличаване на износа и прочие нагласени статистически показатели. Отвън да е красиво, пък вътре е гнило.
42
2
 
29
 
! Отговори
стЪКМистика преди 5 години
Някой обръща ли внимание, че всяко правителство сменя директора на НСИ на стъкмистиката де.А сега сещате ли се защо им е толкова важно той да бъде верен на Партията?За да нагажда числата според Повелителя!
41
2
 
33
 
! Отговори
Разкриха ??? преди 5 години
От години са били тези фабрики, цялата махала знаела само "службите" сега разбрали.Или наближават избори и ГЕРБ притиска пак за пари че трябва да купуват гласове.Който не плаща на мафиоза ББ... под ножа
40
2
 
24
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Сега хем контрабандата ниска и има пари в държавата, хем вдигаме данъци и измисляме нови. Последно кое от двете е вярно? Ако наистина има излишък и се събират повече пари защо не махнем ДОД на работещите, а? Така всички ще видим полза от работата на Бай Тиквонии!
39
0
 
32
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
Фабриката за цигари на Бойко Боисов-Тиквата и Румен Николов-Пашата в Крайморие не е никаква тайна. Тя е факт.Но в България няма Прокуратура и затова няма кой да разследва.Както никой не разследва случаите Ало Ваньо и Мишо Бирата.Нито сбирката на Кокинов, Миро Мършата и Борисов в къщата му в Банкя.
38
0
 
33
 
! Отговори
promo преди 5 години
това е вица на седмицата, хахахахах
37
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКТО СА ПИСАЛИ ОЩЕ ИЛФ И ПЕТРОВ:БОРБАТА С КОНТРАБАНДАТА Е РАБОТА НА САМИТЕ КОНТРАБАНДИСТИ.
36
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те не ги различават, когато събират празните кутийки из улиците и кофите. Пак са сигурно около 30 %.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А всички мислеха, че любовницата е от третия пол.
34
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАЗА СЕ, ЧЕ НАСКОРО РАЗКРИТИТЕ НЕЛЕГАЛНИ ФАБРИКИ ЗА ЦИГАРИ НОСЕЛИ ПО 10 МИЛИОНА ПЕЧАЛБА НА СЕДМИЦА.ТЕ ВКЛЮЧЕНИ ЛИ СА В ИЗСЛЕДВАНЕТО?
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТ 1.10.2010 Г ЗАПОЧВА РАЗСЛЕДВАНЕ ЕВРОПЕЙСКА ПРОКУРАТУРА.
32
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛЮБОВНИЦАТА И КЪЩАТА В БАРЦЕЛОНА ВЕДНАГА В ОЛАФ.
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО КОЯ ПРОКУРАТУРА- ИМА ЕВРОПЕЙСКА СЛУЖБА ЗА БОРБА С ИЗМАМИТЕ- ОЛАФ- СЪЩАТА КОЯТО СПРЯ ПО ДВЕ НАПРАВЛЕНИЯ ЕВРОПЛАЩАНИЯТА НА БСП.
30
3
 
26
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
Абе ти си бил тотално неграмотен бе - има я и къщата, има я и любовницата - любовницата е Борислава Йовчева, бивша Мис-Бикини.Ама това герберастките тро лове сте много зле.
29
0
 
27
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Той откъде знае колко са контрабандните цигари, че да изчисли процент?
28
0
 
26
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 5 години
Хайде да ги закръглим моите влогове на 10 милиарда,па ще си ходим при дъщерята в Щатите.
27
10
 
6
 
! Отговори
зян стана преди 5 години
Нелито тъкмо се стягаше да си купи едно китно островче на Малдивите и Цвъки и завидя. На, пусна момчетата със черните кубинки.Един ден ще тропнат и на вратата на Нелито.Сега социалистите гризат нокти и хвърлят боб да видят кой ще е следващата свидна жертва