А колко ли ще струва поддръжката на изтребителите?

Само САЩ, Швеция и Италия искат да ни продадат самолети
116
А колко ли ще струва поддръжката на изтребителите?
Снимка: Булфото, архив

Срокът за подаването на оферти за новите изтребители за родните ВВС приключи вчера, а се оказа, че само три държави са дали своите предложения, въпреки че военните поискаха от още Португалия, Франция, Израел и Германия.

Още по темата

Заради това министърът на отбраната Красимир Каракачанов призна, е че е окачвал да участват повече кандидати.

Работната група за новите изтребители ще работи 14 работни дни – до 19 октомври. Тя може да поиска уточнение от страните, пратили офертите, а след това и да пита за нова цена, съобщи още Красимир Каракачанов пред bTV.

"Получихме оферти за изтребители за Ф-16, Ф-18, "Грипен" и "Юрофайтър". Само последният е втора употреба", уточни той и допълни, че решението на властите е да се похарчат 1,8 млрд. лв. за нови 8 изтребителя.

След 19 октомври ще се създаде нова "политиковоенна" работна група, която да преговаря за цената.

Тя била политковоенна, защото в нея ще има експерти от министерството на икономиката, освен от отбраната.

Според Каракачанов обаче освен цената на сделката за новите самолети е много важно колко ще струва поддръжката им на година.

"Повече от половината пари, които се харчат за самолети в 30-годишния им живот, е за поддръжка, а не за покупка", призна той.

А за това, че синдикатите искат българската "Авионамс" да ремонтира самолетите СУ-25 военният министър отсече: "И аз искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя сметката".

"Сега ги лицензират, не са извършвали подобни дейности от 2001 г.", посочи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
8
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Не са 8, а 16 самолета Ф-16. Заедно с тренажор, въоръжение и обучение на пилотите. Нашите ангажименти към НАТО са да подържаме 2 ескадрили. Аман от ***!!!
82
2
 
11
 
! Отговори
До ан преди 5 години
Приемането в НАТО е бизнес. Повечето от източноевропейските страни нямат никакво военно значение за НАТО, но те са сигурен купувач на оръжие. След като влязат, въоръжението им трябва задължително да се смени със западно, а това е бизнес за много милиарди. Това всъщност е целият смисъл от кампанията за приемане на страни в алианса, както се приемаха пионерчета. Каквото и да ви говорят, става дума за пари.
81
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези самолети не решават никакъв проблем на страната, просто ще похарчим едни пари.
80
3
 
8
 
! Отговори
ан преди 5 години
нали влезнахме в ната ,за да ни отбраняват та по малко да са разходите за армии и въоръжения,а какво излиза ,честанахме колония и каквото ни4 наредят това правимпропищяхме ,че 2млд отидоха за саниране,които макар и откраднати половината все пак направиха красиви малки градчетасамо ще си получат комисионните и 8 самолета са нищоно нали тръмп трябва да се слушаах този послушковецевала на макетатаоказа се ,че наистина не са ***
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И аз искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя сметката"С това шкембе и да можеш да платиш сметката, пак няма да излезеш с нея, смешнико.
78
6
 
10
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Новите самолети са като на ГОЛ КОРЕМ чифте пищови ! 8 бр. играчки ! За ко по-напред ? Ще ги купим и ще стоят в хангарите защото поддръжката е разход непосилен !
77
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Зозо 77Само преди 30 години ТОВА ВЪОБЩЕ НЕ БЕШЕ ВЯРНО! Ние бяхме в първата 30-атка на най-развитите.............СЕГА даже не зная на 130-то ли сме или по-надолу! Да не говоря, че тогава ИМАХМЕ САМОЧУВСТВИЕ, СПОКОЙНИ ЗА РАБОТАТА И ЖИВОТА СИ, ЗА ПОЧИВКАТА И ЗДРАВЕТО СИ! А нищожни..........такива не сме били ДАЖЕ ПОД турско робство! Но сега ...ДА! ЗАЩОТО ОЩЕ ТРАЕМЕ еуропското робство!!!
76
3
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
предлагам да се отървем и от болниците, само пъри гълтат, а турците вече имат много и по-яки. Хитро, нали
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алллоооуууу.......я се примолете на краварчетата, преди няколко дни там падна един F-35, да го поочукат, подремонтират и да ви го препродатат като за скраб! Далавера.......Какво ще си харчите парите, които и така нямате, а ги взимате от всички нас, най-вече от пенсионерите!!!!
74
1
 
10
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
а бе, за какво ни е правителство, и без това е пълна анархия навсякъде, само ги хрантутим тези?!
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прасеее да стане министър може само в България
72
4
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
менталната бедност е много по-лошо от физическата. Втората може да бъде преодоляна, първата - много трудно. Българинът вече свикна да е жалък никаквец и трудно ще се появи у него желание за прогрес и развитие. Свикна последното място винаги да е негово.
71
3
 
4
 
! Отговори
меей дей,мей дей.... преди 5 години
Сигурността е колективна ние сме в НАТО те си знаят каква е отбранителната стратегия на пакта ... те и ние трябва да решим точно какво ще правим като те са командващите ,ние сами можем чрез въоръжаване просто да унищожим държавата и утре всички да хукнем да се спасяваме от тука и здравеопазването е национална сигурност и емиграцията при висока емиграция няма да има ни самолети ни друго без икономика няма армия ,аз не съм сигурен ,че в държавата нещата са наред и сме готови за превъоръжаване.
70
1
 
5
 
! Отговори
Дърт комуняга преди 5 години
Абе за какво са ми ***?! И без това вече всеки ме подритва и неглежира.
69
3
 
4
 
! Отговори
СатНАТ преди 5 години
Нема се безпокоите, самолетите че са в състава на НАТО, нема да воюваме сами срещу Фашиска ***!Споко!Че си има АВАКС, че си има сатнав, линк 16, сичко. Само да пълниме Блексий с рузко-монголски трупчета! ;))
68
2
 
0
 
! Отговори
Маке от Русе преди 5 години
Вземете най-добрия офсет. Ако не знаете какво е това,вижте в гугъл.
67
9
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Някъв руски *** пак пише дезинформации от мое име! Самолетът ще е Ф-16 и ще гони пикливите Су над Черно море. Още малко им остава на ватираните!!!
66
4
 
8
 
! Отговори
месара преди 5 години
пак мислите на дребно, колеги, не виждате повече от плазмата в хола. Няколко самолета - голяма работа, Русия има 1000. Така винаги ще си останете на кота 0.
65
4
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
пичага, турските 100 самолета да ли са ги купили наведнъж? Ако планираш винаги да си мижитурка, стой си така, няма нужда да инвестираш в нищо.
64
4
 
11
 
! Отговори
Сатанато преди 5 години
Сега да ви припомня нещо. 2008 година, точно преди кризата, икономиката хвърчеше, в края на годината имахме 2 млрд бюджетен излишък. Тогава, вместо да купи изтребители и да реши въпроса веднъж завинаги, правителството на руския агент Станишев купи све стари белгийски корвети и с останалото прати пенсионерите на море през зимата.Това беше НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.