След референдума за името: Македония на кръстопът

Натискът в съседите е бил за участие в самия референдум
1 окт 2018 22:22,
17

На кръстопът ли се намира Македония и какво е бъдещето на ЕС? Отговорите на тези въпроси потърсихме в предаването "Денят ON AIR" от ръководителя на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в София Огнян Златев.

"За момента политическите сили в Македония дават своята оценка на резултатите. От имащите право на глас са гласували около 37%, над 90% са изразили подкрепа за референдума, което за мен е много силен сигнал. Този референдум е с консултативен характер, няма юридическа стойност", коментира Златев.

От опозицията в македонския парламент предупредиха, че ще признаят резултата от вота, само ако гласувалите са над 50%. Премиерът Зоран Заев пък заяви, че ако не получи подкрепа от ВМРО-ДПМНЕ за споразумението, няма да се поколебае да свика предсрочни избори.

Още по темата

Огнян Златев уточни, че натискът в Македония е бил в посока дали да се излезе да се гласува или не, а не дали да се гласува "за" или "против". И добави, че следва гласуване в парламента, като по думите му е въпрос на политическа отговорност македонските политици да бъдат на висотата на европейската перспектива пред своята държава.

Царящата нестабилност в Западните Балкани показва колко е важен регионът за Европейския съюз. Трябва да инвестираме ресурси в това да направим региона по-стабилен. Никой отвън няма да дойде и да реши проблемите на региона, посочи Златев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента ЕС има най-добри показатели за последните 10 години. Има висок темп на развитие на икономиката във всяка една от държавите членки, както и сериозно технологично развитие, стана ясно от изказването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Като не пратихте Цвъ.Цвъ. да им организира изборите ,ще се провалят ,разбира се ! Тия Костинброд нямат ли,нямат ли печатница ???
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Класически пример за поведение на властимащата клика, е когато се издънят в даден случай, да представят издънката като вътрешен проблем за хората, които са отказали да ги слушат и следват. Не може Заев и компания да не за знаели за възможните резултати от референдума. Въпросът е защо се правят на ощипани.
7
2
 
5
 
! Отговори
Weiss преди 5 години
"..едба трета гласували, от тях 10% против, и това било силен сигнал..."силен, ама с обратен знак-ясно си казаха хората, като махнеш шиптърите, колко макета са отишли да гласуват? Аман от политолози на хранилка, едно време в комсомола бяха по-малко сервилни...
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците са по-добрите българи.
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И с референдум и без референдум каквото каже партията и брюксел това ке биде. Това е демоникрацията и капитализма.
4
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изказваш позиция, като се правиш на мишка, типичен балкански манталитет. Седиш си в дупката и хейтиш, вместо гордо да идеш и да пуснеш НЕ. Такива са 80% от коментиращите тук. Лъвове с миши опашки. Силни зад клавиатурата, пулнанула в живота! Наздраве, мишлета
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западните българи и те не знаят за какво се борят. Градят нация и идентичност на шепа лъжи и фалфишицирана история. Имат гордост без покритие. На това му се казва - на гол тумбак, чифте пищови. Като ги погнат шиптерите от запад и сърбите от север, ще се позамислят
2
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само на роби като нас ни натрисат къде да бъдем, къде да членуваме. В нормалните и бели държави има референдуми, абе оффции 140 год. ние пак сме роби защото нищо не зависи от нас. И пак казвам Пасито си е за въжена вратовръзка.
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Античките македонци нямат място в ЕС. Дали ще е заради името, дали Гърция ще ги блокира по друг начин, дали Сърбия ще се намеси... измислена нация, измислена държава - има само един път да се развият нещата! СССР падна, Югославия падна, време е и недоносчето им македония да падне!