Президентът пресмята: 2 млрд. излишък? НС да каже къде и колко!

Радев иска дебат и санкция на депутатите, обществено обсъждане
265
Президентът пресмята: 2 млрд. излишък? НС да каже къде и колко!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поиска тази година не правителство само да разпределя парите от бюджетния излишък, ами това да стана със санкция на парламента.

Още по темата

Той определи излишъкът, който се очаква да бъде натрупан над предварително заложеното при разчетите на  макрорамката като "съзнателно заложен и грижливо отглеждан".

Според него тези пари трябва да се изхарчат в края на годината след обществен дебат и с решение на депутатите.

Президентът смята, че това ще бъде един много силен сигнал от страна на правителство и парламента към българските граждани, както и надежда за демократичните процеси в страната.

В последните години при управлението на Бойко Борисов пари от бюджетния излишък се разпределят с постановления на Министерския съвет, без да се прави промяна в закона за бюджета. В началото на август правителството обяви, че излишъкът е над 2 млрд. лв.

Румен Радев закри Форума за неравенствата и бедността, който се проведе под негов патронаж.

Накрая той цитира книгата "Защо нациите се провалят" на Дарон Аджемоглу и Джеймс Робинсън, според които успехът или провалът на нациите се дължи на първо място на институциите. Радев очерта два вида институции.

Там, където има инклузивни икономически институции, има прогрес и просперитет. Където са институциите са ексклузивни има големи неравенства, бедност и упадък. Второ, политическите институции определят и типа икономически институции, даде пример президентът и разясни какво означават двата модела.

"При инклузивните политически и икономически институции има централизирана силна държава, която налага ефективни данъчни политики, отстоява правата и собствеността на гражданите и гарантира техните свобода и сигурност. Гарантират, че просперитета се дължи на иновации и конкурентноспособност. Гарантират прозрачност, отговорност и отчетност на управлението. Хората забогатяват на основата на ефективна организация на труда, на конкуренция и иновации.

При екстрактивните политически и икономически институции гражданите са слабо представени в управлението, не успяват да наложат ефективен контрол над политическия елит, чиято основна цел е личното облагодетелстване. Тук централизираната държава е слаба, няма такава. Тя не може да защити правата, собствеността и бизнеса на гражданите, да гарантира тяхното сигурност, не може да наложи ефективна и справедлива данъчна и социална политика и да гарантира достъп до образование и здравеопазване. При тези институции публичните средства се разхождат с липса на достатъчно прозрачност, а управляващите са безотчетни и безотговорни. Те не стимулират прогреса и иновациите", обясни държавният глава.

"Къде е България между тези два институционални полюса? Картината на нашия икономически, политически и социален пейзаж е много сложна", риторично попита Радев.

Според него е нужна промяна и тя може да стане само с дебат около истината, сблъсък на идеи и привличане на обществото и всички институции в този дебат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не отидат пак в оШфорките на гербаджии и приближените им, както досега?
100
6
 
8
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
Имам две предложения за излишъка: 1. Държавата да създаде фонд и да стимулира производството на евтин български електромобил, като се намали по този начин енергийната зависимост от Лукойл и Путин. 2. Да се вложат тези пари в завършването на магистрали Хемус и Черно море.
99
12
 
17
 
! Отговори
XXL преди 5 години
Браво на Румбата! Достоен Президент! Истински мъжкар! А,на гербавите писачи да им серемм в устатаа
98
3
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До opetkovИзчакай депутатите да се изкажат! То ще си проличи дали е фалшив, но пък циркът ще е пълен, като от сега се започва да се плюе по предложението на Радев което е признак, че си на прав път да е фалшив!
97
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно обратното! Човекът е високо образован!В една тиква и в един пъпеш точно дрънчи на кухо и цял свят ги чува и им се смеят в очите и зад гърбовете им.
96
2
 
8
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До М, да ... По закон излишъкът следва да се приведе в държавния резерв. Въпреки, че не му е работа да си надвишава пълномощията, на *** правилно са му подсказали от партията майка, къде е заровено кучето. В държавата обаче има много дупки за запушване.
95
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тях ще ги прибере за втория внук. И той Бентли ще иска.....
94
9
 
8
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До Браво! Имаме "умна и достойна" шапка и под нея нещо, което дрънчи на кухо.
93
11
 
8
 
! Отговори
работещ преди 5 години
Ще има 13 заплата за всички. Нинова да ли ще отпусне за ,,тролският екип"?
92
1
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
Според него тези пари трябва да се изхарчат в края на годината след обществен дебат и с решение на депутатите.------------------Да се инвестират, но в какво или в кого ? Депутатите да решат и кажат!пп. как и/или какво ще увеличат националното богатство или своето собствено?
91
10
 
7
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
пРезидентинът, когато получи вот от народа да управлява истински държавата и когато той лично създаде "фалшив" излишък, тогава може да дава акъл какво да се прави с него. Да си спомним правителството на Станишко, което 3 години поред имаше огромни излишъци, над 3 млрд на година и по същия начин си ги пускаше лява ръка, десен джоб. ГЕРБ имат добри учители и се явяват добри ученици. Нищо ново под слънцето. А този излишък специално наистина е фалшив и до края на годината ще "изчезне."
90
1
 
6
 
! Отговори
бай Спиридон преди 5 години
2 милиарда, ако си ги делнем на 7 милиона = 280 лева на калпакС тия пари 3 дена няма да изтрезнея.
89
0
 
3
 
! Отговори
До 69 преди 5 години
Никога и никъде по целият свят цени не са се върнали от както са измислени парите.Пет долара е струвал един кон и това са били ,,много пари" а сега?Ами храните ? Ами жилищата ?Всичко ,всичко и навсякъде.Всеки поживял по дълго ще ти го каже.А и ти като попорастнеш ще го установиш.Няма значение кой управлява,това си е световна закономерност.Не се ,,надай"!
88
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно, по болниците умират хора, други умират от глад, а там горе недосегаемите вземат парите на същите страдащи българи....
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да видим тогава дали догодина ще се върне старата цена на ГО, тока, водата, парното, газта, хляба и т.н. щом като сте планирали вече следващата финансова година.Пак дерек! Определянето на финансовата рамка не е в насока намаляване на комуналните услуги, а намаляване на темпа на разтеж. Т.ест повишаване на жизненият стандарт на живот, именно чрез бюджетният излишък, данъчната събираемост, приходи от контрабандни стоки и др.
86
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 84Свърши работното време на троловете на управляващите и си отидоха. Всичките са държавна администрация и ИТ.
85
2
 
9
 
! Отговори
13 заплата преди 5 години
Колко милиона за Коледни бонуси ще си отпуснат управляващите?
84
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И искате съгласие между институциите. Президентът пречи на Бойко да прави каквото си поиска с парите и иска публичност - няма как това да доведе до съгласие, това си е обявяване на война. Посягат към най-скъпото за ГЕРБ - келепира.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааа, те са извънбюджетни, пак за едни, които крепят упправляващите по избори и нищо неработещи, но с големи претенции и заплати....
82
8
 
11
 
! Отговори
Аааа не бе преди 5 години
Излишък има.........но и Бойко е поръчал допълнителни джобове за всяко сако!