Радев към народа: Основите на демокрацията са критично застрашени

"Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък"
Обновена: 10 ное 2018 14:43 | 9 ное 2018 20:14, Красимир Ангелов
490

29 години след началото на прехода основите на българската демокрация са критично застрашени, обяви президентът Румен Радев в свое обръщение към народа по случай утрешния 10 ноември.

Още по темата
"Преди 29 години от тази дата започна преходът. Разни хора влагаха в него различни надежди, но всички очакваха повече свобода и справедливост. Свобода на мисълта и свобода на словото. Многопартийна система и честни избори. Демократична конституция, разделение на властите, върховенство на закона. Тези принципи, макар и трудно, намериха място в българското законодателство. Европейският път спомогна за тяхното налагане", се чете в посланието на държавния глава.
 
По думите му обаче 29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени.

"Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция", обяви още Румен Радев.

Според него законите у нас се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове, а не на гражданите. "Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората. Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък", заяви президентът, цитиран от своята пресслужба.
 
По думите на държавния глава демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото. "Тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека", допълни Радев.
 
"Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад.
 
Убеден съм, че заедно, няма да го допуснем. Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност. Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието", завърши своето обръщение президента Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
4
 
8
 
! Отговори
свобода преди 5 години
Този на приказки го докарва ама нека си спомним как искаха да запушат устата на Валери Симеонов който единствен си позволи да каже истината.Шума под Министерския Съвет още отеква в ушите ми.Защо ли когато комунистите говорят всички трябва да ги слушат, а когато някой не е съгласен трябва да търпим протести?Къде отиде държавата със своите реглационни функции?Трябва ли да има държава или това е термин на удобството на комунистите?
238
4
 
2
 
! Отговори
лошо,седларов,лошо преди 5 години
Трябва не празни приказки,а действия.Това могат да правят управляващите,ама не щаПохвално е,че един българин живеещ в чужбина е осъдил държавата че е отказан достъп до информация и ще бъдат евентуално разсекретени договорите,с които се подарява на "концесия" на Дънди прешъс златото на бг срещу 1% -загубите са десетки милиарди.Сега ще се отървем и от летището за 40 години...
237
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ега ти безпартийния президент. Ега ти смешника
236
3
 
9
 
! Отговори
селянин преди 5 години
ТОЧНО ТАКА Г-Н ПРЕЗИДЕНТ. ПРЕДИ В КОМУНИЗМА ИМАХА СТРАХ ОТ ЛАГЕРИТЕ В БЕЛЕНЕ И ПО МАЛКО КРАДЯХА. ДНЕС ВЕЧЕ НЯМА ЛАГЕРИ И ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО НИ УПРАВЛЯВАХА КРАДАТ, КАТО ЗА ПОСЛЕДНО. И ЗА КАКВО СА НИ ИЗБОРИ? ТЕ СИ ГИ ИЗБИРАТ ПАК КАКТО АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ ГО Е ОПИСАЛ.
235
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ше видите какво значи увеличение на ток и парно.Бедна ви е фантазията.А номерът с мирни протести вече не минава.Всяко нещо с времето си.Трябва и международно положение,недай боже и оружие...
234
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РАДЕФ КОЯ ДЕМОКРАЦИЯ Е ЗАСТРАШЕНА- НА ТИЯ ДЕТО ГРЪМНАХА 12 БАНКИ А С ВЛОГОВЕТЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СИ КУПИХА ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ, А ПОСЛЕ ГРЪМНАХА И КТБ, СЛЕД ТОВА ВЪРНАХА ПАРИТЕ НА ОЛИГАРХИЯТА ПЛАТИЛА ЩЕДРО ЗИМНИТЕ ПРОТЕСТИ, А СЕГА ВСИЧКИ НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗИМНИТЕ 2013 ЧРЕЗ ФОНДА ЗА КОМПЕНСАЦИИ- КОЯ ДЕМОКРАЦИЯ Е ЗАПЛАШЕНА - НА ОЛИГАРХИЯТА ЛИ.
233
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВИЕ ГОВОРИТЕ ЗА ЗАСТРАШЕНА ДЕМОКРАЦИЯ- НО ЗАЩО НЕ ПОПИТАХТЕ КОЙ ФИНАНСИРА ЗИМНИТЕ ПРОТЕСТИ НА 2013Г ЗА 5% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОКА И ЗАЩО СЪЩИТЕ ТИА ДЕТО МЯТАХА ЕДНИ ЗНАМЕНА И ЛОЗУНГИ СЛЕД ТОВА ЕСЕНТА МЪЛЧАХА КОГАТО УВЕЛИЧИХА ТОКА С 8%, А СЛЕД ТОВА ЗАЩО БЕШЕ ФАЛИРАНА КТБ- ПОЗНАТ АЛГОРИТЪМ НАЛИ. ДАЛИ ПАРИТЕ НА КТБ НЕ ПЛАТИХА ЗИМНИТЕ ПРОТЕСТИ, НО ГИ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ НИЕ.
232
0
 
4
 
! Отговори
Шуишкоу преди 5 години
Магнитски ще каже кой краде банки безнаказано.Дано,ама надали
231
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ВИЕ ЛИ ГУСИНЕ ИСКАТЕ ДА ВЪРНЕТЕ 2013Г, А ПОСЛЕ И ЕДНА БАНКА ДА РИТНЕТЕ КАКТО ПРЕЗ 2014Г -ЗАБРАВЕТЕ.
230
9
 
4
 
! Отговори
Фатмак, ама натовски преди 5 години
Всеки натовски *** е повече от 80 % от царските генерали - фердинандови послушковци, пълни военни некадърници (загубили всички възможни войни) и убийци на народа си. А и днес отбелязваме 100 години от края на ПСВ, загубена от дебилните ни монархисти. И мислете преди да слагате минуси.
229
6
 
5
 
! Отговори
Мунчо Кенеди преди 5 години
Дай боже всеки "***" да може от държач на маркучи в пожарната да прави висш пилотаж в небето.
228
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да изградим е до ново общество, подвластни на разума, а не на емоциите.
227
15
 
13
 
! Отговори
Джон Ленин преди 5 години
Кой му дава думата на тоя ...***???
226
8
 
7
 
! Отговори
размисли преди 5 години
Радев може и да е президент на бсп,но от него нищо не зависи.Най-много да пусне някой лаф.Лошото е, че ай е премиер на герп и им осигурява благосъстояние,като дере кожи от останалите чрез Горанката,вуйчо,Мента и прочие
225
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрацията е грешка. Тря ва, да и а подчинемие с възможност за изкачване по-стълбица та. Децата, трябва д а биват отглеждани на групи, а не по. Единици. Тлаа ще създадем е до по-перфект о общество.
224
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не ме интерисува радев ляв ли е или дясен и дватата лагера са корумпирани и са огледален образ които са забравили какво значи чест родолюбие и да служиш на народа си за мене радев е един достоен българин които каза това което 99 процента от българите го мислим
223
18
 
14
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 5 години
*** комуниста ще ни говори за демокрация?! Само дебылите го слушат или четат!
222
21
 
10
 
! Отговори
до президента Радев преди 5 години
Ако всички българи бяхме толкова послушни като вас историята ни щеше да е много по различна!Не бихме имали воеводи,не бихме имали хора като Левски и Раковски,не бихме имали въстания срещу турското иго защото те са дело на хора които са дръзнали да въстанат срещу поробителя!Защото не са били като вас-дословно слушащи и изпълняващи заповедите на господарите си!Вие сте президент на БСП,не на България!
221
23
 
15
 
! Отговори
до президента Радев преди 5 години
Господин президент,спомням си какво каза веднага след изборите Илияна Йотова-"И най малкото движение срещу тази партия няма да ви бъде простено".На който и друг да го беше казала,никой друг освен вас не щеше да остане безмълвен!Служил съм в казармата и съм сигурен,че нито един друг български военнослужещ който би си мълчал!На практика Йотова е президент,а вие сте послушен говорител на БСП!Затова народът ни вие кръстил Послушко Радев!
220
8
 
9
 
! Отговори
аз преди 5 години
Еййй пАдладяхте бе хора, че бедния българин ще плаща не 9 лв. данък за трошката, а 12лв. Като говорите за ужаса от скока с 30% на данъка казвайте и колко са тия 30% бре дрОгари. Цялата патардия за половин кутия цигари годишно. Сега и акциза на ракиата ако бутнат вече ше се мре.