Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?

Президентът поиска повече участие на граждани в управлението
23 окт 2018 16:30,
422
Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?
Снимка: БТА

България не само заседна на дъното на Европа, но значително изостана от бившите социалистически държави. Това заяви президентът Румен Радев в лекцията си пред студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Според него по ключови показатели като доходи, бедност, корупция, престъпност, неравенство и свобода на словото се нареждаме до страни "от субсахарска Африка" и все по-трудно се вписваме в европейския пейзаж.

"На практика България проигра голяма част от възможностите, които предлага членството в ЕС", подчерта президентът, пише "24 часа".

Президентът посочи, че има два модела на институции - едните с широко участие на гражданите в тях, а другите - изключващи ги. По думите му при първите е налице просперитет, ефективна организация на труда и забогатяване на хората, а при вторите - упадък, бедност, слаба държава и източване на публични средства.

Още по темата

"Сами може да прецените къде е страната ни. Нашите институции закърняват, а гражданският контрол над тях е неефективен. Разделението на властите драстично се нарушава", каза Румен Радев. Според него "единственият изход за излизане от блатото, в което сме затънали от години", е радикална промяна на политическата среда у нас и решаване на въпроса кой да упражнява властта. Президентът смята, че трябва да се разшири участието на гражданите в управлението.

"В институциите да влязат високо образованите и достойните, а не послушните, защото един от големите ни проблеми е опростачването на политическия живот", посочи Румен Радев. Той призова студентите към активна позиция.

"Абстрактният патриотизъм в социалните мрежи не е достатъчен. Трябва непримиримост срещу цинизма и опростачването", каза президентът. Той отбягна конкретен отговор на въпрос на студент дали е време за президентска република.

"Ще проличи от това, дали сегашната политическа класа решава проблемите на страната. Ако е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна", обясни държавният глава.

Румен Радев не даде и ясен отговор дали възнамерява да направи партия. Думите му бяха, че ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за възстановяване на демократичните принципи, справедливостта и законността.

"Европейските фондове са необходими, но в същото време, ако няма ефективен контрол, могат да доведат до тотална деформация на политическия и икономическия пейзаж", заяви Радев в отговор на студент.

Президентът добави, че при срещи с бизнесмени те му признавали за опасността средствата им да отиват в търсене на подходящ човек за осигуряване на обществена поръчка, вместо за инвестиции. Румен Радев се съгласи със студентката Алин Бикова, че у нас някои престъпници не получават наказание.

"Безнаказаността не е само за тях, а и финансова, и всякаква друга", подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Омръзна ми комунисти да ми обясняват как се борят против комунисти. Дебилоочие в таз държава!
298
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 346 КироКире пък ти си кирлив!
297
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да сравня Сърбия и България. Сърбия наскоро въпреки фалшификациите на нашата статистика ни надмина по бвп на глава от населението. Тако съпоставка.В Сърбия се дават субсидии в селското стопанство от държавата, равни на нашите прехвалени евросубсидии. Храните им са храни, имат защитни мита. Фермерите печелят повече. Джиесеми и тяхното БТК са държавни - милиарди дивиденти годишно отиват за пенсии и здраве опазване, железниците държавни и милиард печалби, мините държавни - пак милиарди печалби.
296
7
 
1
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
До 41. Да, всичките му думи са в десятката на Деса. То и моите, и твоите ще са винаги в десятката ако кажем, че слънцето изгрява от изток и земята е кръгла. Да ва *** в зомбираните радофили.
295
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наглите комунисти ограбиха България и изгониха младите а после ни викат видяхте ли колко е лоша демокрацията
294
0
 
3
 
! Отговори
WarLord преди 5 години
Няма ли да купувате нови съмнолети, че да нападнем някого най-после?Македония и Ч.Гора поне.
293
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Радев,всички думи са в десятката.
292
6
 
4
 
! Отговори
цеко преди 5 години
Импийчмънт
291
19
 
3
 
! Отговори
Гербер преди 5 години
Смърт за тоя *** да бъде обесен на стадиона!
290
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев Президент!
289
4
 
12
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Изключително забавно е да чета коментарите на армията от *** която се отприщва под всяка новина свързана с президента. Не е трудно да се познаят, никога не се опитват да оборят думите му с аргументи, вместо това си служат с лични нападки, говорене за този митичен комунизъм и как това е едва ли не най-голямото зло. Реално показват само едно, огромния страх на политическата ни класа от хора които говорят за проблемите в прав текст. Радев като президент има власт само да назовава нещата.
288
15
 
5
 
! Отговори
Червени мухоморки преди 5 години
Горките студенти. Напълнил им главите с глупости и червена демагогия. България заради такива като него е на това дередже. 1939г. България е била в шеста в Европа по БВП на човек. И сега все пак не е на дъното защото там е любимата му Русия. Или той нея не я брои в Европа.
287
2
 
1
 
! Отговори
MEN преди 5 години
....SETILA SE MARA,DA SE POBARA....I KATO SE POBARALA...KAKVO? SASHTATA RABOTA...
286
16
 
6
 
! Отговори
То е ясно,че преди 5 години
на *** -20, някой червен капацитет му е писал изказването.Червената мафия от БСП надуши пак бюджетния излишък и с всякакви средства се опитва отново да се докопа до властта, за да го прелее в банковите си сметки
285
5
 
5
 
! Отговори
Dimitrova преди 5 години
Браво на президента, откри топлата вода. А, сега какво мисли да прави? Нека да използва властта, дадена му от народа, за благото на народа. Всичко друго е прах в очите. Думи без действие са безполезни.
284
4
 
9
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
До АнонименЯвно комунистите за сто години доста по-малко са вредили, защото непрекъснато народа ги нарежда сред основните партии, въпреки избиването на стотици хиляди комунисти от буржоазните партии. Виж десните партии се появяват като инженерни туморни образувания, управляват и после изчезват. После кукловодите преставят нови тумори - СДС, ДСБ, РБ, НДСВ, Бареков, Слави... Кукловода е един и същ - западащ ни.
283
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни и същи са всички
282
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капитализмът е недоносче! Кофти е, че веднъж минал перз страната ни, отново се завърна.
281
3
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
От БСП, ГЕРБ и ДПС промяна не чакайте! Те са в коалиция на червената олигартхия!Ако са я искали промяна, да са я направили досега! НО НЕ СА!
280
1
 
33
 
! Отговори
do 333 преди 5 години
Че в момента не управляват ли комунисти?