Два пъти съм хвърлял оставка... Борисов откровено за България

Смята, че протестите ще спрат със спадането на цената на горивата
Обновена: 15 ное 2018 10:44 | 15 ное 2018 08:50,
674
Два пъти съм хвърлял оставка... Борисов откровено за България
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов обяви, че към момента оставката на вицепремиера Валери Симеонов не се обсъжда, защо "кабинетът се крепи на всеки един от нас".

Във връзка с протестите на майките на деца с увреждания, той заяви: "Не е приятно в никакъв случай, още повече когато с майките поработихме доста и се разбрахме и за промените, и за законите, и за времето. Влязоха в парламента и в новия бюджет имат със 150 млн. лева повече, а с едно непремерено, обидно изказване Валери Симеонов ги върна на улицата. И ми е мъчно, и ме е яд, защото действително положихме много усилия и с финансовия, и със социалния министър. Извиних се няколко пъти от негово име, но не е приятно".

"Аз се надявам, че той се и осъзнал с това: "Уж болни деца". То е видимо, че са болни и затова с толкова пари в новия бюджет искаме да помогнем", настоя Борисов.

На въпрос дали той е накарал Валери Симеонов да се извини Борисов отговори: "Имахме Коалиционен съвет и всички преценихме, след като и аз поднесох от негово име извинение, че трябва да го направи. Той слезе и го направи публично. Не само аз, целият Коалиционен съвет го помоли да го направи", уточния премиерът пред bTV.

"Според мен беше искрен, защото и той има човек с увреждания в семейството и знам колко тежко и трудно го понася и затова му казах – вкарахме се в тема, която се опитваме да решим и най-добрите решения са станали в последните години за тях. Това, което съм поел като ангажимент се изпълнява и ще се изпълнява занапред. Пак се извинявам и пак съжалявам, какво да кажа друго?", попита Борисов и уточни, че не е във възможностите му да прибере майките на деца с увреждания от улицата.

"Съжалявам, че се вкарахме като кабинет в тази тема, след като толкова много усилия положихме", коментира още веднъж Борисов.

Във връзка с това дали би подал оставка на фона на продължаващите протести, той коментира: "Правил съм го два пъти, но сега адресатите са такива, с 20 ст. са паднали цените на горивата, това е пазар. Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас, а от пазара. Те падат в момента, но не заради протестите, а защото цената на петрола пада".

Премиерът изрази надежда, че протестите ще спрат със спадането на горивата.

Той посочи, че държавата няма как да намали акциза при толкова много социални плащания и каза, че трябва КЗК да разреши на компании да публикуват всеки ден как си формират цените, за да могат хората да проверяват.

Според Бойко Борисов сега няма защо да има предсрочни избори.

"Надявам се протестите да престанат, след като падат цените на горивата", посочи той.

"Увеличаването на доходите е в основата и на новия бюджет. 10% увеличение на заплатите с над 500 млн. повече за общините. Увеличение на заплатите с 380 млн. на учителите, над 5 млрд. повече в здравеопазването, със 150 млн. лв. повече за хората с увреждания, с 20 млн. повече за култура. Мога да изброявам още много. Във всяка една сфера се повишават доходите. И когато се постави така въпросът за бедността – коя партия подписа за "Белене" и стоят два реактора за 3 млрд. похарчени пари? Коя партия върза електромерите на хората за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3? БСП", отговори той и отново зададе въпрос: "В кой мандат падна КТБ и това струваше 3,7 млрд.? Съберете ги трите цифри и ще излязат близо 7 млрд. Тези 7 млрд. да ги разпределим на хората, колко ще излезе? Това е билж преди две години. Тогава им казах: "Заповядайте, направете правителство". Сега няма защо. Повтарям за хиляден път. Надявам се протестите да престанат, след като падат цените на горивата. Уважавам демокрацията и протестите са начин и форма да изразиш своето мнение", подчерта той.

Попитан дали е възможна друга форма на управление, премиерът отговори, че без да се мине през избори това няма как да стане.

"Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за подаване на оставката. Има всякакви предложения, но не мисля, че трябва да се стига до там", каза още Бойко Борисов.

Според него в протестите, разразили се последните дни в страната, има платени протестъри, а и партийни намеси.

"Нормално е опозицията да подкрепя протестите, защото те във всички случаи подлагат управлението на изпитание. Именно с подобни изказвания БСП не може да достигне това, за което да претендира за това, че може да се управлява", коментира премиерът.

За Търговския регистър и раздаваните бонуси от 4800 лв. на фона на 40 лв. коледна добавка, Борисов коментира: "Разбира се, че не е морално. Затова изпратих Инспектората на Министерството на правосъдието да ги провери. Така че като имаме решение, тече и прокурорската проверка защо се срина регистъра".

По думите му, ако кажат, че имат право да получават бонуси, трябва да се промени законът.

"Като променим закона ще изпаднем в следващия разход – как да привлечем в държавната администрация можещи и работещи хора. Ние тук се конкурираме с частния сектор и виждате какви са разликите в заплатите. Близо половин милиард по наше време като управляващи сме дали за пенсионерите като коледни и великденски надбавки. Нашият единствен проблем е как да привлечем добри специалисти, а ни трябват стотици", каза още Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


674
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
21
 
1
 
! Отговори
раздразнен преди 5 години
За мен болен е човек който очаква да се излекува.В случая става въпрос за недъгави деца. Бойко не може да го каже, а и аз не искам да налива вода в мелницата на БСП, но от нас зависи да не позволим властта да се определя от недъгавите. Защото както е тръгнало само това ни остана - да ни управляват недъгавите. След толкова години насилствен социализъм. Тогава наистина ще изчезнем и ще се сбъднат мокрите сънища Москва.
34
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ognyanzИ като я хвърли всичко магически ще се оправи нали :)
33
3
 
26
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Държавните институции са с най голямо недоверие от години а те им увеличават заплатите!?е това е подигравка с народа,те не работят а ги награждават за това...
32
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Два пъти си я хвърлял, сега ще ти се наложи да я хвърлиш и трети път. Очаквай позвъняване от Москва както през 2013 година.
31
3
 
28
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Два пъти хвърля оставка, вярно е. След Нова година, когато хората си видят новите данъци, ще я хвърли за трети път.
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
обиди се че завчера някой викал *** на протестите - представям си като си е пуснал вчера Нова ТВ и е хванал прякото включване от пловдив където се скандираше Бойко *** доста време....колко ли цвята е сменил :D
29
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33На 16 септември протеста на тич от чужбина уж бяха събрали 2000 човека главно БСП и Възраждане. на другия ден след като хората разбраха за каква глупост става дума останаха само 30.
28
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина е толкова глупаво племе. Абе искате реални промени СЕГА. Да не мислите, че като падне Бойко всичко магически ще се оправи? Изисквайте реални промени на момента не след година две като минат новите избори и се направи нов кабинет който я се сети я не. Аме не ви идва на акъла нали? Майките за това не искат оставка на Борисов защото има да върши конкретна работа и нови избори само ще забави нещата.
27
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протести имаше и преди около месец пред парламента на уж дошли от чужбина хора, уж всеки ден щели да искат оставки. да не ви казвам, че бяха 5 човека и как по мегафон се говореха всякакви глупости.Ако с такива протести ще се сваля правителство, че то в САЩ пред Белият дом всеки ден има някой да протестира за нещо.
26
3
 
40
 
! Отговори
истината преди 5 години
Президенска република и 100 депутати на минимална заплата и без привилегии и имунитет,това ще е началото....
25
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже и един протест не може *** да направи като хората. Пак някой му е крив.
24
2
 
13
 
! Отговори
2 пъти преди 5 години
До два пъти президент и до два пъти министър председател по конституция и "героизма" ме ще свърши
23
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О т цялото интервю лъхаше само дразненето му от Радев.Там му е болката на комплексаря.
22
29
 
8
 
! Отговори
?? преди 5 години
Трябва да си наистина ***, за да си мислиш, че когато дойдат БСП-ДПС на власт и ще свалят цените на горивата. Орешарски свали ли тока?!
21
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как по 200 души в няколко града да свалят правителството. Това се нарича бламиране на вота на гласоподавателите.Ако случайно протестите наистина доведат до даване на оставка, защото Мутрата е показал, че лесно подава оставка, ще се стигне до нови избори. Винаги нови избори извънредни избори дестабилизират държавата. И ако не дай си Боже дойде БКП на власт, вече положението ще стане нетърпимо. Винаги така е ставало с комунисти на власт.
20
37
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестите в много градове вече спряха :) Пловдив вчера имаше 15 човека :))) Добрич същата работа. Във Варна там разбира се купона тече ама те нямат ясни искания освен мучене и ония от Възраждане се опитват да яхнат протеста. Така, че това беше. А ония смешници българите от чужбина дето щели да окупират парламетна на 16 са пълна пародия.
19
29
 
11
 
! Отговори
Няма да забравим преди 5 години
Нека си припомним комунистическо-турските управления от прехода. През 1991 г. нямаше буквално какво да ядем - магазините бяха напълно празни, а хляб се купуваше с купони! 1996-97 година другарите фалираха 8 (осем) банки и за няма и месец се превърнаха в кредитни милионери. Хиперинфлацията, която предизвикаха срина пенсиите до 15 долара. През 2007-09 година заради тези долни крадци, България загуби 3 милиарда евро от европейски програми. Лесно можем да си спомним, че последният път когато бяха на
18
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
два пъти си хвърлял оставка - третият ще ти я заврем в джендърското отверсие - с палмово масло за лубрикант
17
3
 
46
 
! Отговори
МАТРИЦАТА преди 5 години
Не Оставка а ЗАТВОР!Само Октопода на Кривата Глава те връща на власт!
16
36
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените тролчета белнуват оставка ама няма... ужас Нинчето не може си намери място сега.