Цветанов алармира: Не сме готови за хибридни атаки!

В Европа липсват 300 000 киберексперти
11 мар 2019 12:40, Красимир Ангелов
125

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Страната ни не е подготвена за тези хибридни атаки, които са част от ежедневната игра на някои държави извън ЕС, призна зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на ПГ на партията Цветан Цветанов по време на конференция на тема "Киберсигурността в ЕС: Начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи".

Още по темата
Той уточни, че Русия е държавата, която най-често се споменава като такъв агресор, който би могъл да се намеси в процеса за избор на Европейски парламент.

Цветанов каза още, че към настоящия момент страната ни не е разработила механизъм, с който да се противодейства на фалшивите новини и информационното облъчване, което получаваме ежедневно.

Той допълни още, че за предстоящите евроизбори трябва да се защити вотът на избирателя и да не допуснем да бъдат пробити системите за сигурност. По думите му трябва да се ограничи възможността за въздействие на европейските избори от трети страни, предаде БТА.

Председателят на Фондация "Ханс Зайдел" за България Ролан Фройденщайн заяви, че най-големите заплахи в сферата на киберсигурността идват от Русия. И отбеляза, че е необходим по-силен отговор от страна на западното общество в борбата с дезинформацията и киберпрестъпленията.

Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел посочи по време на форума, че 61 процента от европейските граждани ги е страх от кибератаки по време на предстоящите евроизбори. Като по думите й над 30 държави са източници на кибератаки. Тя допълни, че в Европа липсват 300 000 киберексперти.

Габриел посочи още, че до края на този месец, на европейско ниво, ще бъде изградена система за ранно предупреждение между държавите-членки на ЕС. Всяка държава ще има своя точка за контакт, а целта на системата ще бъде в реално време да бъде обменяна информация за това дали има заплахи за интегритета на европейските избори и с какъв произход е тя - външен или вътрешен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
ГЛ. ШЕФ ТАЙНО РАЗ преди 5 години
до. българия. от. гл. шеф. на тайно разузнаване.. съседи и свой на нашият румен крумов йорданов. гр. кюстендил. ул. гърлянски черешарник10. вие всички пробате румен румен не вписва тези съобщения. ние разузнаването. вие снас се подигравате. не с румен.. распоредете да проверят на румен компютра дасе уверите. че тай не вписва нищо...защото ще стане дълга и широка. с вас всички..
87
2
 
3
 
! Отговори
Цеци преди 5 години
Какво се прави на ощипан,нали са управляващи,крайно време е да вземат сериозни мерки към хибридната война и пропаганда,водени от Кремъл. Оставиха ги да промиват мозъците на по-малко интелигентни българи и да разделят народа!
86
2
 
4
 
! Отговори
цирк преди 5 години
Този от далеко си слага ламарина на ***, та око загубят изборите да има кой да им е виновен. Разбира се че Русия.
85
2
 
2
 
! Отговори
марко преди 5 години
Ех живот , живот , как не попаднах на тъща !?!?
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, това училище във Вършец и после ВИФ давали страшно образование! Цвъцко е наясно със всеки възможен проблем! А бе гений!!!Що ли се мъчих навремето с докторат?
83
2
 
2
 
! Отговори
руски хакер преди 5 години
" Не бойси товарищ Цвъчков "
82
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА КОЛЕНЕ ПРЕД ЦЕЦО социалисти пак ще ви бие на изборите нищо не става от вас
81
2
 
3
 
! Отговори
Пиночет преди 5 години
Товариш цялото позитано 20 на камионите и на стадиона Гарантирано работи
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие комунистите сте винаги готов!Какво ви става да не сте станали импотентни?
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ауууу че гнусно
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цецко напълно те разбирам ,защо продаваш и предаваш интереситена населението ,на новите ни господари.На твое място и аз бих ги продал !!!Друго не заслужават !
77
3
 
12
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Цветан Цветанов - Хибрида
76
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цъцко в затвора те чакат с нетърпение ..
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОБАЧЕ ЗА ЧИСТОКРЪВНИ СМЕ ГОТОВИ!
74
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига плю, напръска ме!
73
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хибридите от хибридната партия ГЕРБ имитират нещо, което сами не разбират! И тяхната партия е платена отвън, както и ДПС. Внимавайте за кого гласувате!
72
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са готови, защото крадат вместо да наемат добре платени специалисти и да следват техните предписания без да отклоняват средства за фирми на кумец, сват, кръстник и т.н.
71
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя само като му видат физиономията и емигрантите в чужбина им се отщява да се завръщат. Как пък винаги най-пр0стите са все начело на държавата. Все се ежат и после все репресирани го играят. На бай Тошо се смеехме, а тези го удариха в земята по пр0ст0тия. Толкова противни хора, поне да им слагат снимките в болниците, та хора с натравяния да им е по-лесно да повръщат.
70
3
 
27
 
! Отговори
A преди 5 години
Експертите по цифрова икономика и общество в Европа са като Мария габриел, управляващите са от помощни училища и единственото, което знаят е да манипулират и да крадат от европейски фондове и обществени поръчки. Страх ги е, че някои може да ги задмине по манипулации и далавераджийство.
69
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ръкавелитее, ръкавелитее - ха кажете,че завършил при свободните бройлери.Отиват му, самочувствие до небето.Даму шият сака като на АленДелон ,даобуе маратонки, да поднесе цвете въввестник на Габи и на Фани.Ех филм,ехпесен.Кинаджиите къде саа...