Борисов: Грях е, че се рекламираме като държава на евтините работници

Който си мисли, че Brexit е далеч и нас не ни касае, много се лъже, заяви той
28 мар 2019 12:35,
187
Борисов: Грях е, че се рекламираме като държава на евтините работници
Снимка: БТА

Държавата трябва да положи усилия да помага на бизнеса, за да може компаниите да вдигат доходите, заяви премиерът Бойко Борисов по време на Българо-германски икономически форум. С общи усилия, на първо и единствено място са доходите, заяви премиерът в отговор на въпрос на представител на германския бизнес за възможността за реформиране на трудовото ни право, съобщава БТА.

Още по темата
Борисов подчерта проблема с работната ръка в страната и посочи, че всички политици, включително и той, носят грях за това, че страната е била рекламирана с квалифицираната и евтина работа ръка, като последното е изиграло лошата шега, защото работниците от различни сфери са отишли в страни, където заплатите са по-високи.

Същевременно той отбеляза, че има сфери - като високите технологии, където хората вече взимат високо възнаграждение и българите, работещи в чужбина, вече се връщат в родината.

От своя страна президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт заяви по време на форума, че икономическите отношения между двете държави са успешни. Има ръст на инвестициите, а за германските компании са важни предимства, които предоставя България - ниските данъци, квалифицираната работна ръка и стабилността. Тим Курт посочи сред предизвикателствата по отношение на деловите среди образователната и правосъдната система и борбата с корупцията.

Според Бойко Борисов ще има големи последствия за всички при Brexit без договор. Той изтъкна, че българските министерства се готвят за подобен сценарий. Който си мисли, че Brexit е далеч и нас не ни касае, много се лъже, допълни Борисов.

Премиерът заяви още, че за бизнеса е важно да има стабилни данъци и икономическа среда. Той посочи, че страната има огромен фискален резерв и гарантирано чрез валутния борд съотношение евро – лев.

Борисов подчерта, че външният ни дълг ще продължава да пада. "Зависи кога сключим сделките за военните проекти, но резервът така или иначе е голям и няма да предизвика трус, а и сме поели ангажимент в НАТО да направим до 2 на сто разходите за отбрана", посочи още премиерът.

Той допълни, че му е приятно да вижда, че вече България изнася изделия от машиностроенето, електрониката и развива реалните индустрии, което държи ръста на икономиката на процента, който е в момента.

Полагаме много усилия, за да не растат цените на тока, каза премиерът в отговор на въпрос от бизнеса. Не в моите правителства са подписвани договори и за "Белене", и за Мариците, и сега плащаме повече поради тази причина, допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ не допускат обикновени фирми до Евро проекти за да може маржа да се прибира само от тях.Как можахме да допуснем мафията на власт?Как можахме?
115
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ не допускат обикновени фирми до Евро проекти за да може маржа да се прибира само от тях.Как можахме да допуснем мафията на власт?Как можахме?
114
18
 
2
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
Треба да изгониме комунистите и да ни дойдат капиталисти и да гласуваме за чесни капиталисти да дойде капитализма и капиталистите да ни дават големи заплати. Капитализма е най-съвършената система!
113
7
 
16
 
! Отговори
то е така преди 5 години
то сме си дестинация на ефтиния труд вситчки работим за по 1000 2000 лева само програмистите искарват 5 6000 лева
112
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато шайката бивши и настоящи комунисти са на власт е безмислено да се гласува,защото просто няма за кой.
111
26
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До до работодателАми заминавай и ти при тези два милиона да работиш на голяма заплата, защо седиш и се оплакваш от ниските заплати. Остави ги работодателите да си реват, че нямат работници, какво си се загрижил за тях. Грижи се за себе си, напускай и заминавай при 2та милиона българи да взимаш голяма заплата, прав ти път и много успехи ти желаят работодателите.
110
0
 
43
 
! Отговори
Гатанка? преди 5 години
Как се вдига производителността на българина?- С двучасов полет!!!
109
2
 
24
 
! Отговори
тя преди 5 години
*** ние сме от "третия свят",така че няма нищо чудно...в ниското ни заплащане!
108
0
 
48
 
! Отговори
до работодател преди 5 години
Главчо, викаш ако не ти харесва заплатата да напусне - ми те 2 милиона така направиха, а сега оревахте света, че нямало кой да ви работи.
107
0
 
44
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
Грях е,че докарахте толкова *** човек на власт и го направихте милиардер.Всеки,който краде ДДС от държавата с протекцията на ГЕРБ,плаща на пожарникарския маркуч.Българи,вие живеете в условията на диктатура,но не го виждате.Бойко,върни парите!
106
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Бойко, дигни мерезето на 2500 бе, да работиме на скъпо само, нема да работиме на ефтино!
105
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тогава вдигнете заплатите и пенсиите
104
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оххх, оправихте ми деня, а и седмицата - бях се притеснил Той да не е вдигнал кръвно около случките с Цвък...Благодарим за светлия Му лик
103
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновно е правителството на Любен Беров!
102
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Требеше да ни дойдат пембяни или пепитени милионери, но на нас ни дойдоха червени милионери и ни ограбиха, язък! А такива добри пембяни милионери има, и пепитенита не са лоши, ама...
101
4
 
15
 
! Отговори
Форумец преди 5 години
Колеги, предлагам да приложим гръцкия почин държават да даде правото на всеки българин да тегли по 50 евро на ден от банките, това са 1500 евро месечно, 3 хил с които ще живеем нормално като приложим гръцкия почин.
100
18
 
12
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
99
0
 
37
 
! Отговори
Ганю фон Балкански преди 5 години
Грях е ,че те търпим тебе ,и апартаментчика...
98
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как е в Норвегия, как е в Норвегия. Коко имат право да теглят на ден, коко имат право да теглат на ден в Норвегия?
97
21
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Държавата трябва да помогне на хората да получат справедливо заплащане---И какво сперед теб е справедливо заплащане? Ако смяташ че не е справедливо заплащането ти - напускай. Никой не те кара насила да работиш за несправедливо заплащане и започни работа другаде на справедливо заплащане. Какво общо има тук държавата, да помага държавата, държават не се меси в частния бизнес и не контролира заплатите.