Борисов: Грях е, че се рекламираме като държава на евтините работници

Който си мисли, че Brexit е далеч и нас не ни касае, много се лъже, заяви той
28 мар 2019 12:35,
187
Борисов: Грях е, че се рекламираме като държава на евтините работници
Снимка: БТА

Държавата трябва да положи усилия да помага на бизнеса, за да може компаниите да вдигат доходите, заяви премиерът Бойко Борисов по време на Българо-германски икономически форум. С общи усилия, на първо и единствено място са доходите, заяви премиерът в отговор на въпрос на представител на германския бизнес за възможността за реформиране на трудовото ни право, съобщава БТА.

Още по темата
Борисов подчерта проблема с работната ръка в страната и посочи, че всички политици, включително и той, носят грях за това, че страната е била рекламирана с квалифицираната и евтина работа ръка, като последното е изиграло лошата шега, защото работниците от различни сфери са отишли в страни, където заплатите са по-високи.

Същевременно той отбеляза, че има сфери - като високите технологии, където хората вече взимат високо възнаграждение и българите, работещи в чужбина, вече се връщат в родината.

От своя страна президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт заяви по време на форума, че икономическите отношения между двете държави са успешни. Има ръст на инвестициите, а за германските компании са важни предимства, които предоставя България - ниските данъци, квалифицираната работна ръка и стабилността. Тим Курт посочи сред предизвикателствата по отношение на деловите среди образователната и правосъдната система и борбата с корупцията.

Според Бойко Борисов ще има големи последствия за всички при Brexit без договор. Той изтъкна, че българските министерства се готвят за подобен сценарий. Който си мисли, че Brexit е далеч и нас не ни касае, много се лъже, допълни Борисов.

Премиерът заяви още, че за бизнеса е важно да има стабилни данъци и икономическа среда. Той посочи, че страната има огромен фискален резерв и гарантирано чрез валутния борд съотношение евро – лев.

Борисов подчерта, че външният ни дълг ще продължава да пада. "Зависи кога сключим сделките за военните проекти, но резервът така или иначе е голям и няма да предизвика трус, а и сме поели ангажимент в НАТО да направим до 2 на сто разходите за отбрана", посочи още премиерът.

Той допълни, че му е приятно да вижда, че вече България изнася изделия от машиностроенето, електрониката и развива реалните индустрии, което държи ръста на икономиката на процента, който е в момента.

Полагаме много усилия, за да не растат цените на тока, каза премиерът в отговор на въпрос от бизнеса. Не в моите правителства са подписвани договори и за "Белене", и за Мариците, и сега плащаме повече поради тази причина, допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ден умират все по-млади хора!Това е от Вас управниците ,г-н Борисов!Нима не го забелязвате?!
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 123Държавата трябва да помогне на хората да получат справедливо заплащанеДокато чакате Бойко да дойде при шефа ви и да му каже да ви вдигне заплатите все ще сте прошляци
94
2
 
25
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 5 години
Инвестиции нямало, аз не съм ли ви достатъчен? На Цецо съм му казал да се снижи докато минат изборите. После колкото иска апартаменти да купува. Предизборно съм разпоредил в София да чистят и мият улиците да впечатля рaята. Айде оставям ви, отивам да полея мaгнолиите и да ритам футбол.
93
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата трябва да помогне на хората да получат справедливо заплащане, това няма да стане с вече станалото практика, внасчне на евтина работна ръка от Молдова и Украйна.Всеки работодател, който се бие в гърдите, че предлага европейско заплащане - да вкара работна ръка от Ес, от Германия, Холандия, Дания. Тогава пазарът ще потвърди, че дава европейски заплати.
92
1
 
29
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Грях е да, даже не е грях, а престъпление. което ще тежи на твоята съвест Бочко, ясно ли ти е.
91
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 118"СОЦИАЛИЗМА ПРОИЗВЕДЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО УМСТВЕНО ОСАКАТЕНИ СЪЩЕСТВА" Много си прав и такива те УПРАВЛЯВАТ сега и се карат КОЙ апартамент да вземет! Залозите продължават.
90
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички негативи за България се случиха далеч преди Герб да поемат управлението. "заслугата" на Борисов е усвояването на еврофондовете и реката над "непуслушните" червени олигарси!
89
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГЕРБГЕРБ станаха милионериГЕРБ са прошляци пред БСП!Мога да изброявам милионерите в БСП с часове - Георги Гергов
88
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе намесвай Русия, простако. Бойко покани Медведев и направи добре с това.Ще я намесвам колкото си искам.Ако не е Просия нямаше да ги има нито Боко, нито Нинова.
87
2
 
18
 
! Отговори
ГЕРБ преди 5 години
ГЕРБГрабим ЕфективноРазбиващоБезкрайноГЕРБ станаха милионериНародът да го д..
86
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До за 103"НОРМАЛЕН ЧОВЕК ЗА БСП НЯМА ДА ГЛАСУВА, НЕЗАВИСИМО КАК ИЗОПАЧАВАТЕ НЕЩАТА ДРУГАРЮ ЧЕРВЕН ПРИМИТИВ"Ти знаеш ли кое поколение съм да ме определяш НЯКАКЪВ СИ!ТЕБ МОЖЕМ ДА ОПРЕДЕЛИМ КАТО " Т-РолчО" , КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СХВАНЕ ЧЕ "ДВАМЦАТА" ЩЕ РАЗМАХАТ БЯЛ ФЛАГ!!! ТОВА КОЕТО Е МИСЛИШ, ЧЕ "ТВОЯ ИДЕОЛОГИЯ" СЕ БЪРКАШ. ДОРИ СС НА ХИТЛЕР И АРМИЯТА СЕ ПРЕДАЛА ВЕДНАГА, НО НА ЗАПАДНАТА ЗАЩОТО РАЗБРАЛИ, ЧЕ "ФЮРЕРА" Е НЕВМЕНЯЕМ. ВТОРАТА ВОЙНА МУ ВЗЕ МОЗЪКА!
85
0
 
23
 
! Отговори
* преди 5 години
Сетил се.Години наред изкуствено и против всякакви пазарни условия редица правителства в т.ч. три на брой под управлението на Борисов примамваха чужди компании с този рефрен.И до днес КРИБ,МРИБ и прочее "работодателски" организации вият като вълци колчем се заговори за увеличение на заплати.За това се носи отговорност а не се каеш за сторени грехове.
84
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мнениемега скандалМега скандала с апартаментите е като мега протестите на БСП
83
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, пак пуснаха герб-фабриката за трoлове.
82
2
 
24
 
! Отговори
Бай Хуй преди 5 години
Доказано е, че гербаджиите са умствено ограничени същества, потомствени комунисти и престъпници. Най-ниската каста на обществото гласува за ГЕРБ/ДПС/БСП. Нормалните хора търсят алтернативи, а някои отдавна се отказаха от цирка наречен български избори. Както се казва, важно е кой брои бюлетините.
81
0
 
30
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Сетила се мара....Нали вече 10 години се тупате в гърдите,че инвеститорите щели да ни залеят щото тука цената на труда била най-ниската в Европа.Да,ама не.Големи инвеститори не дойдоха щото сте яко корумпирани.Сега вече никакъв шанс щото и достатъчно образовани хора не останаха.
80
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 78Най-ужасното е, че овчия народ отново ще гласува за ГЕРБ.Няма бе, ще гласуваме за БСП.*** ще ни дава 1000лв пенсии, ще ни направи руски АЕЦ, ще ни присъедини към Русия и ще ни осигури много ракети и бомби за да живеем добре.
79
3
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Единственото хубаво нещо на последния мега скандал, е че на много хора се отвориха очите какво представляват ГЕРБ.
78
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще бягат хората.За няколко месеца на запад взимат пари колкото за 2-3 години тук за същата работа.
77
0
 
16
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Абе ***, нали ти рекламираше пред чужденците колко евтини данъци и работна ръка има тука.Но ти никога не си бил искрен,а си като палачинка-обръщаш си мнението на обратно щом не ти изнася.Що за мъжкар скоро поведение?И си бил карат история? АЙ ДЕ ДЕ!Истинският спортист има достойнство и чест,ти имаш голямо его