Сътресения в ГЕРБ: Какво точно си казаха Цветанов и Борисов?

Езикът на жестовете им, коментира психолог
Обновена: 31 мар 2019 11:44 | 31 мар 2019 11:30, Петя Славова
92
Сътресения в ГЕРБ: Какво точно си казаха Цветанов и Борисов?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В седмицата, в която Цветан Цветанов подаде оставка, заради "Апартаментгейт", се заговори за напрежение в ГЕРБ. Партията се раздели, заради същия скандал и с Цецка Цачева. Психологът Росен Йорданов тълкува жестовете на лидера Бойко Борисов. Специалистът представи "Четири цвята", която позволява да се види интонационната характеристика в нашите гласове.

"Жълтият" глас използваме, когато се запознаваме и показваме, че сме приятелски настроени. "Зеленият" глас служи за скъсяване на дистанцията с аудиторията. Това е гласът, с който успокояваме децата си, с който се извиняваме на любимата и който използваме, когато се чувстваме виновни. Гласът на авторитета е в синия спектър. "Червеният глас" обикновено използваме, за да предадем страст и спонтанност. Има и два цвята, които не са желателни - сивият, който е монотонният глас, и черният - гласът на гнева".

Още по темата

Премиерът Бойко Борисов обикновено се позиционира в зеления спектър, а Цветан Цветанов - в жълто-синия. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е в синьо, минаваща към черно, защото често вкарва известна агресия и гняв в гласа си. Сергей Станишев често от синьо минава в сиво, има една монотонност в гласа му, която понякога му пречи.

След завръщането си в България Цветан Цветанов даде своите обяснение по скандала. По думите на психолога от Цветанов, освен че се очаква да бъде уверен, по-топъл и по-искрен.

"Цветанов започва обичайно с приятелски тон, бързо преминава в синия спектър, рядко се задържа в зеления, тоест рядко звучи като човек, който внушава доверие, за разлика от премиера Боринов, например. Често има митингарски, червен финал. В представянето му липсва и зеленият спектър, тоест неговият глас, когато става дума как е преживял и как е вземал решения, не предизвиква емпатия и съчувствие", коментира психологът пред bTV.

Според него при обявяването на новишя шеф на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, Борисов не звучи авторитетно, а уморено и угрижено. "По принцип гласът му е в ниския регистър, говори почти винаги със "зелен" глас и това печели много доверие. Но когато обявяваш решение, трябва да звучиш авторитетно, тоест да отидеш в синия спектър. Тук виждаме, че гласът му не звучи по-авторитетно, а уморено, угрижено, тоест отново е в зеления спектър. Тази липса на промяна показва напрежение и усилие да постигнеш вътрешен баланс, емоционален самоконтрол", посочи Росен Йорданов.

По отношение на жестовете си при коментарите си Борисов обикновено държи ръцете си в типично заключване. Когато обаче премиерът пита за нотариалните актове на съседите на Цветанов, жестът му се променя. "В момента, в който се появи аргумент, жестовете на ръцете му преминават в купол. Това е акт на самочувствие и повишена увереност, тоест аз имам аргумент, не съм сигурен точен ли е или не, но със сигурност той би разкрил друга картина", обясни още Йорданов.

Темата за доверието към Цветанов обаче постепенно отново кара премиера "да се заключи". По думите на психолога, жестът се връща към заключена поза и Борисов пак преминава в защитна позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
4
 
! Отговори
Справедливост преди 5 години
Оставка Бойче какво пишеш преди комунистите ти какво направи да е по добре народа нищо апартамент герб това сте комунистите виновен че си взехте евтини апартаменти това ако е друга държава да сте на топло Никога ГЕРБ никога ГЕРБ мизерия за обикновените хора никога ГЕРБ ???
72
8
 
1
 
! Отговори
скептик преди 5 години
Спомням си как Мая Костинбродска навремето "спечели" идборите 2013.После БСП ни купиха ядрен блок който не монтираха, прекъснаха Южен Поток и разграбиха КТБ. След което позорно подадоха оставка.Единствените които намазаха бяха полицаите които получиха надбавки за дето биха народа.
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Росен Йорданов може да си скъса дипломата. Цветанов е злобар, който реди монотонно някакви опорни точки.
70
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В затвора искам да видя прегрешилите не оставка да си харчи милионите спокойно,затвор и отнемане на всеки един недоказан лев.
69
0
 
18
 
! Отговори
Психоастролог преди 5 години
Ох, със същата сила можете да извик те в студиото и някой астролог да коментира наталните им карти. В наше село добри психолози няма, просто са лаладжии
68
0
 
13
 
! Отговори
Васко Георгиев преди 5 години
Каквито старшинките такива и шефовете им.
67
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А БЕ С ВЕЖДИЧКАТА ВСИЧКО СЕ РАЗМИНА,ЗАЩО?
66
2
 
16
 
! Отговори
тоти преди 5 години
Бойко-Ей колегааа...вземи се омитай с тия апартаменти,че до гуша ми дойде от теб...то бива бива ама да беше отишал на улицата па да ревеш че си бездомник,а то 10г.неседна мирен!!! И кво искаш ,да се базикат всеки ден с мен ли ааааа...Е нема повече накъде,чашта преля и ти се ОЛЯ !!!
65
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми какво са си казали.Интересува ме колко са откраднали.
64
1
 
26
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
ББ: Ех, Пипон, пипон..... Къде ти беше акъла, като направи тая простотия, бе?! ЦЦ: ***, шефе...... аз такова......... ББ: И сега кво? Ша тряа са наказваме май? Ся ше видиш власт, кога на мен Сретан Йосич прости. ЦЦ: Сушай, Тквоч. Ти за кой се мислиш? Мое а та галат и 100 папи, ама мен канят на Молитвени закуски. Аз съм любимец на евреите. Искаш ли да пусна "ония" записи за теб в нета?! ББ: Чакай, Цецо! Жив бъди не го прави! ЦЦ: Ми тогава си налягай о_сра_ния Г-ъз и млъквай !
63
0
 
10
 
! Отговори
Българи не спете! преди 5 години
Бойко му е казал:Цецо! Те искат главата ми, но за да я вземат искат да махнат твоята опора!Затова, дръж се брат, внимавай, не прави грешки, защото тези които ти дават не го провят с добра умисъл. Те са лукавите които искат да те хванат в крачка.Тези "***" те чакалят на всяка стъпка за да уронят престижа на държавата и да сринат България. Ние българите от векове се борим за оцеляване срещу интригите на Империята на Злото. Помни Самуил, те подкокоросаха сина му да избяга в Цариград и после осле
62
1
 
20
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Я земете се запитайте селени прости, защо Цвъко постоянно гърми с някакви апартаменти и кокошкарски далавери, а големия ромски вожд Тиква никога не го закачат, дори за милиарди? М??
61
0
 
27
 
! Отговори
tzvetabg2018 преди 5 години
И какво стана - Цветанов е пак на власт?Уж го махнаха от председателското място в парламента,а тя властта пак в него?Докога бе Бойко ще си затваряш очите - обграден си с алчни и жадни да са вечно във властта хора - Цачева,Цветанов и т.н.Говориш,че си различен от предишните комунистите, пък корупцията по твое време се увеличила тройно!Докога ще си затваряте очите,българи!така е навсякъде - в образование,децата се пребиват или посягат сами на живота си,здравеопазване,културата поне още диша?!?
60
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да го е срам, че има над 200 квадрата апартамент след като хората не ги е срам да ровят в кофите!
59
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво ни е тая статия?Червеният глас, сивият глас...
58
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болен Сидеров нали беше против Цветанов като го хванаха в лафката надрусан да казва, че се продават наркотици няма българина е с най късата памет на света *** и упорит гласувайте за тея пумяри
57
3
 
15
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Според мен всички изброени звучат кафяво. Кафяво като... е, не като шоколад :-)
56
7
 
5
 
! Отговори
До 53оп.точков писач преди 5 години
По три от точките искаш да се влияе на природата,епидемии,порои,пожари итн.После в останалите приписваш злините направени от твоите работодатели на тези които се опитват макар и бавно да ги поправятКато цяло шумкарска история,плуем безогледно пък все някой ще се шване.Всичко което си изброил дори и да беше истина не може да се хване и с 1% на Виденовата зима,фалита на банките,заменките,КТБ,Пеевски,Орешаро и златния праст(платен от чужбина) итн...итн...мислиш ли, че можем да ги забравим...
55
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лицето Цветанов трябва да се скрие някъде,защото вече и децата в дет. градина го знаят като лошия чичко
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха. Какво са си казали няма да го кажат на всеослушание. А какво са си казали на саме това е повече от ясно. Казали са си. Вижте как ги изработихме нашите умни й красиви гласуватели. За мезе ви взимат. А народ който управниците го взимат за мезе го пусни да пасе трева. За такива издънки в белите държави им конфискуват имотите и ги пращат в затвора за дълго. Но при вас няма бяла държава а сива така че законите на белите държави не важат.