България военно немощна? Силно преувеличено!

По разходи за отбрана страната е на 13-о място в НАТО
15 апр 2019 08:40, Елка Василева
90
България военно немощна? Силно преувеличено!
Снимка: архив, Булфото

Твърденията за военната немощ на България се оказаха силно преувеличени. Това показват международните изследвания и сравнения. По разходи за отбрана на глава от населението например България, която обикновено се влачи на опашката в разни класации, се намира в средата между всички държави - членки на НАТО.

А по комплексна оценка, включваща 55 критерия, страната ни е 15-а военна сила в ЕС и 60-а на планетата, пише „Сега“.

Военният министър Красимир Каракачанов и другите привърженици на превъоръжаването на България често напомнят, че всички членки на НАТО са длъжни да дават за отбрана поне 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП), а нашата страна системно не изпълнява дълга си. Но истината е, че от близо 30 държави от Северноатлантическия пакт само пет спазват изискването, а 21 са недисциплинирани като нас. Това показва базата данни на SIPRI  - Стокхолмския институт за изследване на мира, който събира информация за военните разходи по света от 1947 г. насам.

Парите, които България дава за отбрана, са равни на 1.55% от БВП, а това се оказва повече на фона на харчовете на държави като Германия, Испания, Белгия, Канада и др.

Единствените, които минават заветните два процента, са САЩ, Гърция, Франция, Турция и Естония, сочи статистиката на шведския институт за 2017 г.  В същото време Унгария, Чехия, Словения, Белгия и Люксембург отделят само 0.5-1% от БВП за военни цели, което означава, че ще им е особено трудно да покрият натовския критерий в следващите години.

Сигурно мнозина ще се изненадат, но по отбранителна мощ България е 15-а в ЕС и 60-а в света. Това сочи проучването на независимия уебсайт „Световна военна сила“ за 2018 г. И то отрежда нелоша позиция на страната ни сред съюзниците в НАТО - 17-а. 

В челната петорка влизат САЩ, Русия, Китай, Индия и Франция. Прави впечатление, че съседната ни Турция е девета световна сила. Гърция заема 29-а позиция, а Румъния е 40-а. Сърбия и Македония са доста по-назад - съответно на 78-о и 118-о място.

Класирането, което обхваща 136 държави, се прави на базата на 55 критерия. Оценката включва не просто въоръжение и численост на армията, но и различни геополитически фактори, природни ресурси, индустрия, работна сила. Ключов фактор е финансовата стабилност, затова проучването отчита какъв е външният дълг на страната и дори каква е покупателната способност на населението. За отбелязване е, че по комплексна оценка България изпреварва държави като Португалия, Австрия и Словакия.
 


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
степан преди 2 години
Имаме излишък от автентични кремаклии,подводница музеен експонат,да включим и Дръзки останалото оборудване е във военните музеи взето заедно е голям арсенал спрямо действащия имайте ми вера ,самочувствие само надежда.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дето са написали статията могат да залъжат само себе си. Армията ни е обучена за мисии. На гурбет с калашник. Бойния дух е под въпрос. Това което сега имаме като армия е с неясни възможности.
83
0
 
1
 
! Отговори
SS преди 2 години
Навремето Зигфрит Мюлер наречен още Конго Мюлер бивш офицер от SS със 150 души наемници все ветерани от ВСВ пръсна 13хилядна армия от африканци на ООН.Това през 60год.на минал.век.Сега да та е страх да повериш на някого оръжие,че виж, че се прострелял.
82
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
Аз съм напълно съгласен,армията ни е само декоративна.Липсва професионализъм,генаралите ни са ни само едни военни чиновници никога не помирисали барут,въоръжението морално остаряло,пълно с войнички,авиация като хората ниц.И децата знаят, че не може да гарантира територияната цялост и нац.сигурност.
81
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 74 ама на седалището на Путин има ...
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия можем да я згазим за дни ... а и към 600000 руснаци от гашниците на шуйгу да направим на салата
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е 80 % от цялата жалезария на БНА от соца още гние по складовете и на количество го докарва но за качество е руски *** годен само за африканска война
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме военна индустрия от СССР и социализма. Изнасяме оръжие.
77
3
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Ми защо досега не са дошли на почивка? Хубаво ще починат...
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе момчета ние с 3000 рускини не можем се справи. Всяко лято редовно ни тръшкат по гръб вие за руснаци говорите
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3000 руснака можел да загроби... Пич, те ще дойдат, ще се нанесат в ДЕЙСТВАЩИТЕ ти казарми и такива като тебе ще им сервират закуска, обяд и вечеря за МОЯ сметка! А Българския "войник" и "генералитет ще стоят отстрани и ще гледат никой да не вдига шум, че да могат тея 3000 руснака да си починат като хората от тренировките в Русия...
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой кавалджия направи класация на военната мощ България ще е на.....оппа, кавалът няма толкова дупки.....
73
0
 
14
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 2 години
Ха ха.Каква армия? Какви 5 лв? В Бг военното министерство съществува само за да продава каквото е останало от военните имоти и да усвоява комисионни от поръчките.А да вкараха сии много жени в армията ,да не скучаят и да има какво да ......20 000 изпълнителен съсътав и 20 000 команден от дебели полковниции генерали.
72
0
 
14
 
! Отговори
Няблюдател преди 2 години
В България никой няма намерение да воюва с Русия или с Турция. Просто няма смисъл, която от двете държави поиска ще ни превземе за 3 дни. А ако се опънем на американците те пък ще ни постелят цялата държава с бомби отгоре с 2 слоя. Така че сме силни само в мирно време и най много срещу невъоръжени имигранти. Дано не става никога война!
71
3
 
4
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 2 години
Защо Рушките Павиани си кръщават ЧАСТНАТА ПУТИНСКА АРМИЯ..НА ИМЕТО НА ВЕЛИКИЯ ГЕРМАНСКИ И НАЦИСТКИ КОМПОЗИТОР, НЕ ПОНАСЯЛ РУСНАЦИ И СКЛАВЯНИ, И ЛЮБИМ ПИЕСЕН, МУЗИКАЛЕН И ОПЕРЕН АВТОР НА ХИТЛЕР -- РИХАРД ВАГНЕР ??ЯВНО РУШКАНИТЕ СА МАЗОХИСТИ И КУКОВЦИ .
70
0
 
3
 
! Отговори
Наум преди 2 години
Каквато държавата такъв и народа
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забравих да спомена, че и военно разузнаване нямаш... 3000 руснака могат само с партизанска война да ти разрушат икономиката и снабдяването. Нищо нямаш като армия.
68
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите има боен опит, понеже водиха и партизанска, и окопна вонйа срещу другите щгославяни, а освен това имат и боен опит срещу НАТО. А ти имаш боен опит срещу клавиатурата.
67
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТОПреди потенциалният ни противник беше Турция. И за никого не е тайна, че тя има към нас териториални претенции. Гърция по време на военния преврат през 1964 г. беше решила да отхапе парче от южна България, но Варшавският договор я спря.Та въпросът ми към теб е следният: Наистина ли смяташ, че щом сме станали съюзници, тези мераци по някакъв чудодеен начин изчезват? Престани да се правиш на интересен, че Русия щяла да ни нападне. Точно на нея сега най-малко и трябваме.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България има работещо ПВО, построено преди 50 години.