Контра: Субсидията за партиите трябва да се увеличи!

Няма да се реши въпросът с партийното финансиране, смята Георги Киряков
10 юни 2019 13:40,
39

Ще се намали ли субсидията на партиите до левче на глас?
Още по темата

"Разбира се, че няма да се реши въпросът с партийното финансиране. Първо, защото тази субсидия е крайно недостатъчна - стигаме така или иначе до този консенсус. Второ, според мен тя трябва да се увеличи, защото не достигат допълнителните средства, които партиите генерират за финансиране на политическата си и партийната си дейност. Т.е. от една страна членският внос или много трудно се събира, или крайно не достига за финансиране на основни дейности на партиите. Другото е малките дарения, които партиите търсят от хора, рядко имащи възможност да ги направят и обикновено се опира до дарения от отделни физически лица, зад които обаче са скрити партийни интереси“. Това коментира в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR политологът Георги Киряков.

Той бе категоричен, че "трябва да има държавно финансиране".

"Трябва да се увеличи субсидията, която е досега 11лв. на глас дотолкова, че да стига за елементарни партийни дейности, административни дейности на партиите, особено на малките, защото големите партии нямат особен проблем с функционирането на партийните си структури, но за малките партии е от ключово важно значение тази субсидия да се запази", каза още той.

Политологът допълни, че според него е грешка, че се премахна субсидията за коалиции, които не са преминали четири процентната бариера на парламентарни избори, защото, в края на краищата тези хора все пак имат някаква подкрепа, която е в рамките между 1% и 4% и трябва да бъдат подпомагани не партиите, а и хората, които гласуват за тях, които са им дали това доверие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
мнение преди 4 години
да си събират членския внос и да не чакат на държавната ясла
30
0
 
6
 
! Отговори
турчин преди 4 години
Този и други чантаджии ако прочетат коментарите на хората трябва да се откажат от субсидиите. Интересно дали ги облагат с данък както земеделските субсидии.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излиза че хората стават партийци за да лапат пари. Ако няма държавно финансиране партийте се разпадат. Нали са партийци да дават членски внос. Но не дават, искат безпартийните да дават , а те да лапат. Срамота. Партийте са се наредили като човекоядните кучета от новините, и ръфат измършавялата снага на народа. Ако не им дадеш пари заплашват, че ще се корумпират, и ще служат даже и на дявола - за пари разбира се! Срамота!
28
0
 
4
 
! Отговори
Тим преди 4 години
Защо не кажат колко са субсидиите в другите европейски страни? В Германия са около 0.70 евроцента. Не се наядоха народните капачки Ще погребат народа само те да са добре
27
0
 
1
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 4 години
Решението е редуциране на партиите до няколко и Президентска Република по Американски модел едно към едно без изменения
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като искаш да правиш партия трябва да имаш и пари за финансирането и. Народа не е длъжен да плаща на хрантутници. Имаш пари правиш партия, нямаш пари не правиш. Членовете на партията да правят месечни вноски и така да се финансират. Вместо тези пари да отиват за болни и деца те ги взимат тези лешояди.
25
0
 
15
 
! Отговори
Работник преди 4 години
Никакви субсидии ! И един лев им е много ! Тоя какви глупости плещи?! Що за наглост и арогантност ?! За какво са им средства ?! Да ходят по скъпи курорти на семинари ?! Да се шляят по командировки в чужбина,от които никой полза не е видял ?!Да заделят от собствените си милиони по колкото искат и да се самофинансират - НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ГИ ХРАНТУТИ !!!
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този господин не е политолог а партийна ***. Народа каза на референдум 1 лев .Те него искат във селото той пита за къщата на попа.
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е член на партия да заплаща членски внос от 2% върху заплатата си. Хората, които не членуват в партии не са длъжни да ги издържат.
22
3
 
21
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Гьорге, да ти припомня един факт: през миналия век България тръгва към възход, когато цар Борис ЗАБРАНЯВА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ ! Сегашните ПП са пълни с некадърници налазили държавните и общински администрации ( пример: даскалица по русли език кмет на С...я) ,а народецът наивно чака нещо по-добро от тях !
21
3
 
25
 
! Отговори
Парите да се спрат! преди 4 години
Партиите да се забранят! Там е пълно с ***, които мътят главите на останалите *** и крадат на техен гръб!
20
2
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
То всички партий купуват ама ти явни си отсороскитегендари и те сърбизадника та само за рубладжии пишеш а може и да са та сцепиле рубладжий
19
0
 
15
 
! Отговори
Евала Киряков преди 4 години
Всички хващайте сърпа и *** и всички за благото на държавата (политиците). Горките нямат пари да си направят една проста къща за гости, трябва да точат еврофондове от безпаричие. Аз се чудя що сме на тоя хал, а то партиите ни бедни та бедни. ЕЙ ЩЕ СИ СЧУПЯ ТЕЛЕФОНА КАТО ВИДЯ ТАКИВА НАГЛЕЦИ !!!
18
1
 
23
 
! Отговори
А те какво правят преди 4 години
"Т.е. от една страна членският внос или много трудно се събира, или крайно не достига за финансиране на основни дейности на партиите."А какви с основните дейности на партиите?И какво означава "елементарни партийни дейности", или "трудно" събиране на членски внос?Да не се окаже сега, че ВСИЧКИ партии са с по един файтон членове, а?Партиите драпат за власт, с помощта на политолози, социолози, клакьори, "професори" и др., които лапкат тези 11 кинта субсидия.За това рИвЪт в тази телевизия ;)
17
2
 
19
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
Определено парите за партиите са много. Ако вярваме на Радио Свободна Европа, герб имат на влог към 300 милиона, бсп - към 14 милиона, дпс - 13 милиона.Което означава, че парите не само им стигат, а и остават!
16
1
 
19
 
! Отговори
Пенчо преди 4 години
Аз пък предлагам министрите, зам. министрите, обл. управители, шефовете на агенции, депутатите, кметовете, общинските съветници, съдиите и полицаите да работят за заплата 1 лв./мес. За какъв *** им плащаме и заплати като те си живеят царски от рушвети.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Георги Киряков много гладен беееее,явно лобира за някоя малка партийка или коалицийка.
14
0
 
30
 
! Отговори
точка преди 4 години
То и затова у нас партии никнат като гъби,само заради едните субсидии.Всеки неуспял професионално прави партия за да се настани на народната трапеза,на която само за народа няма място.Който членува в пария да си я издържа с членски внос.Аз не членувам никъде и не искам от моите данъци да получава пари някой които не работи а чака субсидия.
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе я го д ухай бе политолог...да се оправят както искат.Ще харчат по-малко за купуване на гласове.От къде на къде ще ги издържаме ние.С нашите данъци.Щели да се намесят фирми с политически интереси.То щото сега не се месят.В цял свят партиите си имат спонсори.Хептен за балами ни взимат.
12
1
 
22
 
! Отговори
Xxx преди 4 години
И защо мнението на един анонимник ,наричащ себе си политолог,трябва да е меродавно.Не съм видял политик да бърка в кофите,иначе парите са им малко,горките!