Субсидия от левче ли? От ДПС поискаха да е... 0 лв.

Зависимостите са еднакви и при 1, и при 5 лева, смята Йордан Цонев
Обновена: 12 юни 2019 10:20 | 12 юни 2019 10:19, Камелия Цветанова
87

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Партиите ще фалират и при 1 лев субсидия на глас, и при 5 лева, смятат депутатите от ДПС и заради това те ще искат политическите сили въобще да не получават пари от държавата, а да се финансират от бизнеса и от избирателите.

Инициативата за намаляване на субсидията от 11 лева на левче на получен глас на изборите дойде от премиера Бойко Борисов, а парламентът ще обсъди днес на първо четене поправката в бюджета, внесена от правителството, която предвижда това да стане факт от 1 юли тази година.

Още по темата
"Зависимостите са еднакви и при 1, и при 5 лева, и при 0 лева. Затова ще предложим държавната субсидия за политическите сили да е 0 лева и те да се финансират от икономически обекти и от граждани при строг контрол и прозрачност", обясни искането на ДПС Йордан Цонев.

Според депутата Делян Пеевски е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, субсидията да е 0 лева и финансирането да е по американския модел по ясни и прозрачни договори.

Ако не бъде сменен моделът на финансиране, всичко ще е на олигарсите, смята той.

Цонев добави, че в цяла Европа има държавно финансиране, но ако ще се намалява субсидията у нас, трябва да се мине към американския модел. „Той е отворен модел без държавно финансиране, финансира се от открито с проверени пари, с публичност на финансирането и ако обществото не е разбрало, че държавното финансиране е най най- прозрачното, ще предложим 0 лева финансиране от държавата", Цонев.

Според него всичко останало би било демагогия. "Гледат в тавана нагоре и гадаят на боб - лев, нула лева, колко да е, за да се харесат на хората", отсече той.

А за предложението на ДПС за намаляването на ДДС на хляба, лекарствата и книгите, както и да бъдат построени нови детски градини, които да бъдат безплатни, от партии днес започват консултации с браншовиците. В сряда са първите консултации с фармациите.

Цонев увери, че ДПС няма да направи предложение да се намали ДДС-то на лекарствата, ако няма да бъде намалена крайната цена за потребителите. Утре от движението ще се срещнат с хлебопроизводителите и отново ще търсят отговор на въпроса дали ще има спад на крайната цена.

"Ако ще има намаляване на цените за потребителите, ще предложим намаление на ДДС-то, иначе за кого го правим - за производителите, няма смисъл", коментира Пеевски.

Той добави, че се радва, че управляващите са чули ДПС за намаляването на ДДС-то върху книгите, както поиска миналата седмица и премиерът, както и за безплатните детски градини.

"Оттам нататък ще продължим, ако има реално намаляване на цените", увери Пеевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа намалиш администрацията и партиите,означава да изхвърлиш на улицата още безработни и да стимулираш бягащите в чужбина,означава да стимулираш обезлюдяването на страната,това не е добър начин на управление!
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как честен българин с опит, знания и желания за саможертва да влезе в политиката би могъл да промени нещо в сегашния модел? Погледнете двата случая с Виденов и Орешарски, бяха разменна монета и тотално използвани , накиснати и изоставени .Партиите са глутници , но и хората в България не са толкова много за да има партии и ресурс.Трябва да се намали администрацията многократно и да се оправят множество закони развалени от герб, както и създаване на условия за инвестиции и за добра бизнес среда
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПрезидентска република е най-лошия вариант на управление за всяка страна,трябва мнозинството да управлява,а не една починена незнайно кому личност!
49
0
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 4 години
Аз пък желая партиите да плащат на всеки глас, за който претендират.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не бъде сменен моделът на финансиране, всичко ще е на олигарсите,смята олигарха,властелина на търкащите билетчета.
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз бих се явил на избори за президент при президентска република и имам ясна програма и визия, но сегсшната система не дава шанс на нищо различно и няма как да се промени статуквото без разрешение на олигарси и най вече началници.Сегашният модел означава същата посока при всеки избор , само където всичко различно от герб е по добре заради всички невежи и крадци събрани там. Ако друга партия спечели веднага част от активистите ще се прелеят
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИма достатъчно честни българи, които са готови да работят за България без субсидии и без финансови претенции. Не се оставяйте да ви заблудят - точно субсидиите са начина на вкараме алчните и сметкаджиите в политиката. Чрез субсидиите правим селекция на най-пробивните, алчните и арогантните и ги вкарваме в политиката, а после страдаме..ГрешкаТези,които искат 1 или 0 лева субсидии са именно онези с дебелите портфейли и сметки,а ще пострадат малките бедни партии,които нямат средства
45
1
 
4
 
! Отговори
Какви разходи имат преди 4 години
Парите от субсидията сам по себе си носят пари.11 лв. х 1млн.(гласа)=11 млн.лв. Такива пари не се държат под дюшека, нали - държат ги в банка. На сайта на всяка банка има калкулатор за лихвите. Като се сметнат лихвите на такава сума, дори за месец, се получават сериозни парици! Съвсем законно, пише го в ЗПП. Не им ги дават на куп, на няколко транша, но все пак! Значи, раждат се едни кинти, с които се разпореждат хора, окончателно загубили доверието на суверена!Скрийте се беее, ненаяли се!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От дълги години получават пълно финансиране, наречено субсидии. Някой да има усещането, че работят за обществото, а не за частните си партийни интереси? Аз не виждам през всичките тия години, субсидиите по някакъв начин да са повлияли в посока да работят за хората. Субсидиите по-скоро са им гарантирали независимост от избирателя още на другия ден след изборите и възможност несанкционирано да правят каквото си пожелаят.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сами няма да пуснат кокала, бъдете сигурни. След дълги дебати ще стигнат до извода, че субсидиите трябва да се намалят с нещо съвсем символично. Не излезем ли на улиците да ги принудим, няма да стане.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България за да направиш партия трябва сериозен финансов гръб, което автоматично означава зависимост и корупция и лобизъмНе е възможно нормални хора да направят голяма партия без ресурси.При президентска република нещата стоят доста по различно. Вота е мажоритарен. Всеки може да се кандидатира и да представи много по лесно програма, стратегия, екип и се явява като на интервю за работа. Като официален кандидат лесно могат да се направят правила за равно отделяне на телевизионно време и кампани
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има достатъчно честни българи, които са готови да работят за България без субсидии и без финансови претенции. Не се оставяйте да ви заблудят - точно субсидиите са начина на вкараме алчните и сметкаджиите в политиката. Чрез субсидиите правим селекция на най-пробивните, алчните и арогантните и ги вкарваме в политиката, а после страдаме.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакам от ДПС да предложат и намаляване на депутатите на 120.
39
1
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
И сега партиите се финансират от олигарсите. Особено БСП. Така, че напълно нормално е да няма субсидия и да се обявяват всички, които им дават пари
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Париите са ВРЕДНИ.Сдружения за лично забогатяване и стригане на народа.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямало да могат да се издържат без субсиди. Мен някой пита ли ме дали мога да се издържам без субсидии.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато стана дума за субсидиите политиците веднага започнаха да ни облъчват с европейски примери за субсидирането на партии. А защо не погледнат европейските заплати, като стане дума за българските. Тогава мълчат като риби.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия наглеци в очите ни казват, че ако не ги финансираме напълно с т. нар. субсидии, щели да спрат да спазват законите. Ами има прокуратура, съд и затвор за такива. Мен никой не ме субсидира, за да спазвам закона, задължение ми е.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Идеята" на Борисов си е 24 карата популизъм както се досещаме всички а и самия борисов знае че няма да стане ама гледа пак да се представи като добрия дядо Мраз!Всичкиот мафиите наречени-партии няма да оставят кокала и царското разхищение на нашите пали!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, Разберете че в малка държава партиите не са вариант особено в силно корупционна среда като България и където политиката е начин за облагодетелстване и обогатяване.Само президентска държава , където вота е мажоритарен и отговорността е лична , може да има успех, защото ще може отделни личности да се явят и тогава ще объркат сметки и на олигарси и началници, особено когато се явят доказани хора с ясни екипи и програми. А и лесно се сменя когато не си върши работата.Сега е обща безотговорн