Какво е общото между Гоце Делчев и Че Гевара? Сравнението от Борисов

Премиерът се чуди защо героите стават ябълка на раздора, а не ни обединяват
160

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара на фона на поредния спор със Северна Македония за историческото ни минало.

 "Исторически ние сме си съседи и сме си мили. Надявам се колегите от Северна Македония да приемат необходимите заключения, за да се спазва договорът за добросъседство и да продължим да ги подкрепяме за НАТО и ЕС“, каза той на откриването на втория икономически форум в Пловдив.

Още по темата
За него Гоце Делчев си остава български герой, който се е жертвал, заложил е всичко за свободата на Македония.

"По същия начин и Че Гевера от Аржентина е отишъл да се бие за  свободата на Куба. И вместо тези герои със своите саможертви да ни правят по-силни и да ни обединяват, стават ябълка на раздора", коментира премиерът, цитиран от "24 часа“.

Борисов е убеден, че Балканите имат в момента политици с разум и опит и споровете ще бъдат преодолени.
Премиерът не пропусна да се похвали с добрите икономически резултати на страната.
Той показа графика, от която се вижда, че огромният срив в българската икономика започва от 1990 г. 

"Чак когато ние идваме, започва напред. 10-15 години тотална загуба. Който иска да се припознава, но когато фактите говорят и Конфуций трябва да мълчи",  отсече  Борисов.

Според него този възход се дължи на добра данъчна среда.

"Нашата икономика се ориентира към машиностроене и металургия. Затова е този ръст. Принадената стойност остава тук. И последните 10 г. два пъти са се вдигнали доходите. На приказки е много лесно. Доходи се вдигат с бизнеса, с тези, които правят БВП и добавената стойност. Това увеличава заплати и пенсии", каза той.

 "Ако тръгнете от София до Бургас и до Истанбул, карате по магистрала. "Струма" е към своя финал. Имах среща с гръцкия опозиционен лидер и мой приятел Кирякос Мицотакис. Ципрас също ми е приятел. При тях  предстоят избори. Но заедно с гръцкия бизнес трябва да натиснем, за да се направи скоростен път от Александруполис до магистрала "Марица". Така ще свържем Босфора, Черно и Егейско море", подчерта премиерът.

По думите му всички на Балканите сме велики.

"Имаме Велика Гърция, Велика Албания, Велика Турция, Велика България. Исторически сме се били с всички съседи и те с нас. Резултатът - Западните Балкани са най-изостанали. Тази част от Европа е толкова пропита с кръв, нека я направим място за добър бизнес и просперитет", препоръча Борисов. 

Според него Гърция е по-подредена от нас, но там нещата се случвали  по-бавно.

"Всеки бизнесмен, който дойде, се интересува за колко време тировете прекосяват границите. Затова разширяваме и  Калотина с две КПП-та. Тъкмо построихме АМ "Тракия" и тя отесня. 57 000 коли минават по нея на денонощие, посочи премиерът. Той съобщи, че юли-август стартират пътя Монтана-Видин. После идвал ред на Търново-Русе.

Борисов завърши с призив към Турция, Гърция и Кипър.

"Надявам се да намерят разумно решение за находищата на газ в Кипър. Не е добре да дрънчат оръжия близо до нас. Има възможност огромни количества газ да се прекарват през Гърция, Турция и България. Не е нормално натовски държави да влязат в спор“, категоричен е  Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
24
 
! Отговори
Лошо Борисов, преди 4 години
лошо! Че Гевара не е борец за свобода ами комунист терорист и черен дявол. Лошо, лошо Борисов, лошо! Изглежда е време за смяна, остаряваш, началниците трябва да те сменят с някой по свеж, по-евроатлантиески ориентиран, който мрази комунистите и Русия. Само да кажат началниците и изхвърчаш Борисов, изхвърчаш и нищо не може да те спаси, нито дори и 1 милин чиновници накоито плащаш големи заплати да гласуват за теб. Ще гледаш като Тодор Живков когат го свалиха и цял народ ще ти се смее.
88
1
 
4
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Може , може да ги сравнява , но виж Борисов да се сравнява с Ал Капоне е недопустимо!
87
2
 
11
 
! Отговори
Че преди 4 години
От какво е освободил Че Гевара Куба - от капитализма и американците и сега е една Куба Либре (свободна) без GSM и с коли от преди освобождението.Браво на съветниците, ама простите ще му се радват. Ако имаше малко акъл щяха да дадат пример със Симон Боливар - герой на половин Латинска Америка, защото я е освободил от испанците.
86
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце, връщай се да пазиш колите на Маргините. За това поне те бива!
85
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Също като приликите между Кастро и Борисов. И двамата са комунисти стискащи властта докрай.
84
2
 
29
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Бай Тошо бил ръсел глупости!?Та правешкия селянин беше в пъти по-умерен от Банкянеца!
83
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-успешния Премиер в Европа- Бойко Борисов ...
82
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тоя пpocтак не му ли омръзна да се излага с бисерите си?
81
0
 
6
 
! Отговори
Гласувам за ЦЕЦО преди 4 години
Итка му скрила Винеутната книга и то земало Че и Гоце.Снимка една обикаля където Буда по риза и вратовръзка е показан с Итка, приличащо на мъж младо биологично месо за развлечения.Не е редно да се показват ориентациите на тези които са компасите на прогреса, държавността и справедливостта.Наместо Шута Слафи да утепат Цвърканов с донапренени тухли- те зеха да демонстрират евливата си ориентация.За това ако Цецо основе сектанско ГЕРБ ще гласувам за тях само ако всички имат асансьорени жилища
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак добре, че не го е сравнил с Райко Даскалов или с Гошо Тарабата!
79
1
 
15
 
! Отговори
ШОП преди 4 години
На тоя нема ли кой да му каже Стоп ,оти той сам не мое!
78
2
 
12
 
! Отговори
ЧИСТ БЪЛГАРИН преди 4 години
А сега ,ако сме народ а не *** всички пред Министерския съвет.ОСТАВКА !!!
77
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сражнението е добро.Харесва ми.И Гоце и Че са видни революционери и визионери.И двамата са се борили за един по-добър свят.Идеолози и хора на действието.Иска да каже че на кубинците не им е хрумнало да обяват Че за кубинец,въпреки че се е бил за Куба.Но той си е аржентинец.По същият начин Георги(Гоце) Делчев е безспорен българин,въпреки че се бори за независима от султана Македония.Просто това е бил единственият начин за по-късно присъединяване към България.А и не са искали да ги командва Фердин
76
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юрген Рот: Бойко Борисов е българския Ал Капоне
75
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тикво, понякога е най-добре просто да замълчиш.
74
3
 
11
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Един път комунист, винаги комунист. Даже и да се пребоядисал.
73
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От казаното от баце изглежда че той си нема и халхабер кой е Че и кой Гоце,баце ,Гоце е българин от поробената от турците Македония(тогава все още смятана за Българска територия и с Българско население) а другарят Че е бил авантюрист и професионален революционер комунист,и как така между тези двамата има нещо общо немога да разбера,ама той Карл Май не е бил жив по това време....
72
4
 
10
 
! Отговори
ае преди 4 години
*** то много Че Гевара,много нещо.Всички възрожденци са като Гоце.Че Гевара може да нарича интернационалистите-комунисти,които са ходили по други страни да изнасят революции и да свалят правителства.Вметката му е доста невкусна и даже обидна.Дано е просто лош опит за разведряване на обстановката и някой да му обясни по-добре нещата.
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Команданте Че е жив /watch?v=a-OAR1GVbt8
70
5
 
15
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Изключително тъпо сравнение , убиеца Че и Гоце Делчев :(