Станишев: Туск изигра роля за отпадането на Тимерманс

Лидерът на ПЕС пред Милена Милотинова в "Брюксел 1"
7 юли 2019 17:30,
26

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изигра негативна роля за отпадане кандидатурата на Франс Тимерманс по време срещата на върха на евролидерите, (б.р. - на която се договаряха важните позиции в ЕС). Това каза в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR председателят на ПЕС Сергей Станишев.
Още по темата

По думите му в понеделник Туск е разпуснал Съвета (заседанието на евролидерите), когато е имало много големи шансове кандидатът на социалистите за председател на ЕК Франс Тимерманс да събере необходимата подкрепа. "Туск открито игра в полза на ЕНП," заяви Станишев, според когото председателят на Европейския съвет не е бил безпристрастен модератор. Тимерманс щеше да получи повече подкрепа от Вебер в ЕП, смята Станишев. Според него всички признават, че Тимерманс е по-подготвеният кандидат за председател на ЕК.

По отношение на кандидатурата на Урсула фон ден Лайен, Станишев коментира, че изборът й начело на ЕК няма да е безпроблемен. "Никой не я познава, не знаем нейните възгледи" коментира за нея Станишев. Той благодари на премиерите-социалисти, че са издигнали кандидатурата му за председател на ЕП, но заяви, че се е оттеглил от надпреварата за поста, за да не обвързва политическото семейство, на което е начело, с постигнатия пакет, който според него не е добър.

Отстраняването на Валери Жаблянов от ИБ на БСП и на Антон Кутев от зам-председателското място в ПГ на "БСП за България" председателят на ПЕС коментира като "наказание за различно мнение".

А по отношение на разграничаването на ИБ на БСП от думите на Станишев, че Борисов се е държал не като политик, а като държавник, председателят на ПЕС заяви:
„Аз винаги съм смятал, че преди да коментираш нещо, добре е да го прочетеш. И всъщност аз не вярвам, че се е събирало Изпълнителното бюро. Някой е написал това и го е обявил за позиция на Изпълнителното бюро."
"Нека всъщност бъдем наясно какво съм казал. Аз казах, че в дадения случай, подкрепяйки моята кандидатура ( б.р. – за председател на ЕП ) г-н Борисов като българин се е държал като държавник, а не като политик. В други случаи той е допускал други грешки както беше с Ирина Бокова. Моето изказване беше по- конкретното му поведение в рамките на Европейския съвет. В същото мое участие аз казах: „Ние с г-н Борисов сме политически опоненти – били сме и оставаме."

Борисов се чуди къде е драмата за Станишев: Нормално европоведение!

"Честно казано има и хора, които много яростно подкрепят днес председателя на националния съвет, които са правили не една сделка с г-н Борисов зад гърба на партията и на мен като председател. Няма те да ми дават оценка, аз съм провел най-много политически битки, спорове с г-н Борисов и това го знае цяла България, но те винаги са били политически, а не личностни,“ заяви Станишев.

Целия разговор на Милена Милотинова с председателя на ПЕС вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
АМИ АКО БЕ ПРОВЕДЕН РЕФЕРЕНДУМ В БГ И ИМАШЕ ВЪПРОС : "КОЛКО БЪЛГАРИ ЖЕЛАЯТ ЛИКВИДИРАНЕТО НА" УСР ПЕДЪР " / С.СТ./-СРЕБЪРНОЛЪЖИЧКОВ- СИН НА "СОЛ-ТАШ.АКА" НА БГ- ТОШКО АФРИКАНСКИ ЖИВКОВ- ...КАКЪВ РЕЗУЛТАТ ПРЕДВИЖДАШ ТИ -ПАРТНЬОРЕ МОЙ СЪНАРОДНИКО И СЪНАРОДНИЧКЕ ?????????????
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Определящ за политическото развитие на БСП и България е семантичния анализ на името на Червената лидерка. ***=.Ур-***-я=.Ур-нали-яде.Това автоматично се пренася като орис и върху Партията й.За Бойко Борисов звездите са по-благосклонни. Името го определя като човек, който се Бори успешно и раздава Бой, на който заслужава.Напълно се допълват двамата лидери като кармична двойка, всеки със своята полезна функция.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всенародните комунисти, все някой им е виновен за собствения им провал. В България е ГЕРБ, в Америка е Русия, а в Европа - Туск. Но с такива "лидери" като Станишев - толкоз!
14
1
 
1
 
! Отговори
ОХ преди 4 години
хич не ми дреме какви ги вършите - може и без вас, та защо ни са нужни кухи анализи и предположения...бок луци
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хамстера" ще унищожи БСП/БКП!!!!!!!!!Нинова ще го отнесе....ПСЛичи си школата на КГБ...
12
0
 
7
 
! Отговори
? преди 4 години
Може ли за Станишев да чуваме само новини от затвора, не от ЕП.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целият яд е, че Полша, като държава с много гласове, и Унгария успяха да премахнат открити свои противници. Няма съмнения, че в Унгария и в Полша все повече взема превес НЕплурализмът. А в България? Нима имаме демократично управление?Там поне се опитват да защитават националните си интереси. А тук представителите на правителството даже не ги питат за външнополитически решения, а ни се нареждат. Като военните действия в Черно море. Да не говорим за газопроводите и АЕЦ-а.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не били познавали Урзула фон дер Лайен! И защо не я познават? Тя е най-дългогодишният действащ министър в Германия. Била е и ръководител на други министерства на ниво провинция и на ниво федерация. А партийните кандидатури НИКОГА не са имали държавнически или местен опит. Нито Вебер, нито Тимерманс, ... Както и Станишев, преди да се самономинира за министър-председател без никакъв опит в реалния живот.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям рев,че крилото от евросоросите е загубило от друго крило. Станишев,ти самият си един голям провал.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ти си в основата на всеки провал бе Станишев ,ти провали цяла България и за награда по комунистически плати с народна пара да идеш в Европа и от по-ниският клон се качи на по-високия....Сега си първа дружка със следващият който проваля страната ни с Бойко а с Доган и Пеевски сте си отколешни другарчета ! Хората и там са те усетили що за алчен и нагъл человек си !
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин-другарю Станишев, припомнете си собствената логика, моля! Когато председателят на партията ви, съгласно правомощията си прави промени в ръководството на партията, която би трябвало да ръководи, наричате това еднолично управление. Когато се превивате пред хора, които НЯМАТ правомощия да избират лица на определени длъжности в ЕП, го приемате и наричате задкулисните сделки държавнически.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В този ред на мисли трябва да разбираме, че Меркел НЕ се е държала държавнически, като НЕ е подкрепила кандидатурата на съпартийката и сънародничката си УрЗула фон дер Лайен. Да не говорим за НЕподкрепа на "зелената" Франциска, също немкиня.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хвала на либертарианеца Станишев. Обикаля либертарианските телевизии, редом до редовните клиенти и абонати. Той въведе либертарианския плосък данък десятък, най-ниският в света. Обикаля и телевизиите на ДПС. Навсякъде е почитан като първи либертарианец, гербер, главен борец срещу Нинова и БСП.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неговото мнение не променя абсолютно нищо, а когато говориш и никой не те чува значи си умрял. ЕС се управлява от мъртъвци и политически трупове. Мъртвороден проект, който ще погребе Европа и ще я направи една територия пълна с безлична хомогенна маса, която вместо да ходи на лов и да се грижи за планетата трупа пластмаса в Океана.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този защо се бърка в работата на БСП, Тимерманс, Фон дер Лайне и другите, да си гледа ПЕС. Предожиха ли му шефско място в ЕП предложиха му, отказа ли отказа. Лошо няма, но да не не се бърка, където не разбира. Един път не излезе да каже две приказки добри за БГ или Гоце Делчев да ни защити, предател.
2
3
 
14
 
! Отговори
Божидар преди 4 години
Станишев е стана по брюкселец и от брюкселското зеле, но това предаване и историческото ,което гледах преди малко са ви най-доброто..И стига стари сериали за 50 път.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този интригант прави,струва,гледа всичко да е в негова полза и да е в далаверата.Съсипа БСП,заради собствени амбиции,сега рови и в Европарламента.