Манолова защити машинния вот: Машините не ядат кебапчета!

ЦИК е виновникът за високата цена на вота, смята омбудсманът
9 юли 2019 17:30,
65
Манолова защити машинния вот: Машините не ядат кебапчета!
Снимка: архив, Булфото

ЦИК е виновникът за високата цена на вота на европейските избори, заяви омбудсманът Мая Манолова на брифинг във връзка с предложените промени за отмяна на машинното гласуване.

Още по темата
"Преди 10 дни предупредих, че започва кампания срещу машинното гласуване и че се готви отмяна на машинния вот. За съжаление се оказах права. На 28 юни организирах форум в подкрепа на машинното гласуване, а на 1 юли изпратих отворено писмо до народните представители и ЦИК с 15 препоръки как машинното гласуване на предстоящите местни избори да бъде успешно", обясни Манолова.

Тя със съжаление обаче заяви, че усилията ѝ да спаси машинния вот и чрез него честността на изборите, са били напразни.

По нейни думи непосредствено преди изборите, авторитетна социологическа агенция е измерила нагласите на избирателите за гласуване с машини и 54% от българските граждани са казали "да" на машинното гласуване.

"Въпреки липсата на информационната кампания и издадените методически указания в последния момент, въпреки пречките, които бяха създадени в някои СИК, в 310 секции от 3 000 с машини са гласували повече от 50% от избирателите. В 650 секции процентът на гласувалите с машини е над 40%", уточти омбудсманът.

Мая Манолова към ЦИК: Искам честни избори!

Тя допълни, че аргументът, че с машинното гласуване не са намалели недействителните бюлетини, не е верен.

"При гласуване с машина не е възможно подаване на недействителна бюлетина", поясни Манолова. Тя също така отрече твърдението, че машините са оскъпили вота.

"ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. По признание на фирмата, която предостави машините, наемът е в размер на 70% от цената на машината. Подозирам, че наемът е 100% от цената на машините. Виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК", категорична беше тя.

По нейни думи машинното гласуване би разобличило кражбата на вот и това е и причината да искат да го отменят.

"Машините разобличиха нечестното състояние на протоколите от СИК. Доказателството за това е на сайта на ЦИК. В 1 129 секции има неотчетени в окончателния протокол преференции, в 80 секции има неотчетени гласове за партии. Това са близо 40% от секциите, в които е имало машини. Това доказателство е очевидно в случаите, в които СИК е посочила в окончателния протокол по-малко гласове за дадена партия и даден кандидат от подадената машина", поясни Манолова.

"Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот и това е истинският мотив. Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева“, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Основното предимството на машинното гласуване е че при машините няма невалидни бюлетини. И така не могат да се манипулират резултатите. А една бюлетина на "неправилно" гласувал лесно може да стане невалидна. Едно драсване е достатъчно. При последните избори е имало 10% невалидни бюлетини. А това не е малко и влияе на резултата.Затова е цялата кампания и затова е този законопроект. Ще мине със сигурност. Няма да се оттървем лесно от крадливата гербаджийска дружинка.
56
0
 
2
 
! Отговори
Умишлено или не? преди 4 години
До Анонимен 55: И защо е висока цената: Оказва се че за наем на машините ЦИК са платили 70% от стойността им. Това е пълно безумие. По-добре да ги бяха купили.И освен това протакаха до последно доставката на машините. Защо. От некадърност или от желание на гербаджиите да се създадат проблеми и след това да кажат: "Много са скъпи и трудно се работи с тях, хайде да ги махнем".
55
1
 
1
 
! Отговори
Getting ready mafaka преди 4 години
Е кое не ядат кебапчета, даваш на индиеца снимка на машината и кой номер да натисне и готово. Не яли кебапчета , абе айде у лево.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При наличие на техниката е така, вече цената става доста ниска, но за предишните избори от доста кебапчета са лишени избирателите. Защото техниката е на стойност много над кебапчета.
53
1
 
3
 
! Отговори
До апо от бабата гсм преди 4 години
Опитай чадо, защо те е страх!Бойко го е страх!
52
0
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Кой мрази чиновници?
51
9
 
10
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Ама те и бюлетините не ядат кебапчета ***, Майо! На Бузлуджа обаче ядат.
50
5
 
10
 
! Отговори
До Омбусмана преди 4 години
Г-жо Омбудсман, да, не ядат кебапчета, но ядат гласове. Как гарантирате моя глас?!
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те кибабпетата се ядат преди машините. Ти невменяема ли си :) хаха
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де късмет един ден Изкуствения Интелект да замени всички Чиновници в държавните ни институции....А, ако можеше и в здравеопазването.....Е, предполагам,че в рамките на 30 - 50 години и това ще стане!!!!
47
8
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
електоратът на герб е *** и не може да се справи с машинния вот още повече наместните избори където се гласува по 5 бюлетини
46
4
 
15
 
! Отговори
апо преди 4 години
Аз пък искам 100% машинно гласуване , да няма други форми и да видим тогава червени другари дали ще успеят да съберат повече от 10-12%.След всички избори за последните десетилетия , анализа и фрагментацията винаги показват едно и също: електората на БСП е основно от малките населени места , възраст над 60 години , ниско образовани или не образовани и хора без реализация в обществото - с други думи МАРГИНАЛИ.БСП и машинно гласуване = магаре и космос
45
4
 
8
 
! Отговори
Кюстендилец преди 4 години
Ей,Майче !!! Каква сладуранка си станала !!!
44
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям страх, да не би да се "счупи" машината за печелене на избори, изобретена от разжалвания Цветанов! Я да въведем гласуване с палец в мастило, че много отива на нацията със суперкомпютър! Голям прогрес с пробит цървyл не се прави!
43
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая кога ще я разследват за аферата "Костинброд" ???
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До TTтази на червен кольо, явно! само той има някакъв "авторитет" в бсп - то!
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да кажем здравей на жената мечта след три месечно отсъствие.Мила моя липсваше ми безценната ти красота добре дошла любов моя отново и наглеждаи любовницата да нее с поредния мъж замествашете здраво земи я прати при дучо брата е влюбен
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е да, ама нали точно бсп раздава кебапчетата и то на бузлуджа?! останалите избиратели искат твърдо кеш!!!
39
6
 
12
 
! Отговори
TT преди 4 години
И как по-точно машинното гласуване ще разобличи кражбата на вот, бе Манолова???И защо не вземеш та да ни кажеш коя е тази ""авторитетна"" агенция която прави проучванията ти???
38
5
 
12
 
! Отговори
Дали знаете коя е преди 4 години
Или как Мая и Янаки С.ни настресоха крайното зло наречено съдебен изпълнител и колекторските фирми!