Преовъръжаването на армията не може да стане с 8 самолета

Имаме шанс да тръгнем нагоре, но не сделка по сделка
5 авг 2019 22:38,
79


След като депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев за закупуването на американските изстребители F-16, окончателно предстои страната ни да се сдобие с нови изтребители.

"Това е договор, който отваря големи възможности и след няколко неуспешни опита имаме решение. Той е добър поне по три причини. Първата е, че самият самолет е добър. Сделката е добра, тъй като е постигната по ясно установени правила за чуждестранни военни продажби на САЩ", заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в "Денят ON AIR".

Още по темата

Той бе категоричен, че не бива цялостното превоъръжаване на армията да завърши само с покупката на осем бойни самолета.

"Аз считам, че това е проектът на бъдещето, който ще позволи България да направи технологичен и организационен скок, който ще ни позволи да извлечем максимална полза от нашето членство не просто в НАТО, а в групата на най-развитите и свободни демокрации", посочи бившият министър на отбраната.

По думите му имаме шанс да тръгнем отново нагоре във военното ни развитие, но няма да стане сделка по сделка, а с национална програма за превоъражаване.

САЩ и Русия официално се оттеглиха от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. Според Шаламанов ситуацията е много проблемна.

"От страна на НАТО това е позиция за търсене на решения на базата на договори, правила, устойчивост и стабилност в международните отношения. От другата страна засега виждаме играч, който системно нарушава съществуващите договори", коментира Велизар Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сме в доста асиметрична ситуация, която създава рискове, и то в тази част на Европа, където е разположена България.

Бившият министър на отбраната коментира и поредното вето, наложено от президента. Радев върна на депутатите Закона за военното разузнаване заради промените, които ще позволят цивилно лице да бъде начело на ведомството.

"Тази служба е военна по своята същност. Честите смени, които напоследък имаше - ту военен, ту цивилен, пак военен - създават несигурност  и усещане, че зад това се крие нещо друго", коментира Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54на днешната дата радете ли за мир от краваршингтон хвърлиха атомна бомба над хирошимаА трябваше да я хвърлят над Москва!
42
6
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До изгорена земя///Всъщност България беше разъръжена по искане на СССР при срещата на Горбачов в Торонто 1993""И като какъв се явява Горбачов на тази хипотетична среща в Торонто,защото той е президент на СССР до декември 1991г..Да не говорите за някаква среща по хокей,ама едва ли на нея са се решавали глобални въпроси
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на днешната дата радете ли за мир от краваршингтон хвърлиха атомна бомба над хирошима
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До oginПреди 90 година имахме над 200 мига къде са сега?Където им е мястото!На ***.
39
6
 
6
 
! Отговори
ОНЗИ преди 4 години
Каквото и да се пише и говори едно е пределно ясно - държавни ръководители без елементарно държавническо чувство за отговорност !!! НАРОДЕН СЪД И ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ ОТ ТАЗИ ПАС...МИ..НА !!!!
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Именно!За това ще купим още 8 за ужас на русофилите.
37
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кой ви брои вас загубеняците важното е да дадете 3 милиарда за нероден петкое сега дано ви стане ясно че стандарта в краварника не е от бачкане а от краденеа вие си пишете за русия
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гербаво-шорошките *** както винаги разпространяват фалшиви новинивижте какво пишат" България беше разъръжена по искане на СССР при срещата на Горбачов в Торонто 1993 г. Тогава той се съгласи Вишеградската четворка да премине в орбита на Запада, но настоя България и Румъния да останат в Руска"а всъщност горби е шеф до 1991 година
35
4
 
7
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Каквито и интриги да въртят, Русия ще си остане суровинен заден двор на България.
34
4
 
3
 
! Отговори
отговор преди 4 години
Преди 1990 г имахме 17 мига от пролетта.
33
9
 
8
 
! Отговори
ogin преди 4 години
Преди 90 година имахме над 200 мига къде са сега?
32
13
 
8
 
! Отговори
изгорена земя преди 4 години
Всъщност България беше разъръжена по искане на СССР при срещата на Горбачов в Торонто 1993 г. Тогава той се съгласи Вишеградската четворка да премине в орбита на Запада, но настоя България и Румъния да останат в Руска.Така бяхме изтъргувани и затова в България прехода беше бандитски като в Русия.След това при "партньорство за мир" настояха да се разоръжим за да бъдем защитна зона между двата блока. Виждаме как реагират на всеки опит за въоръжаване.
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не ти дреме, отиди да гледаш Слави. Какво си се наредил тук между мъжете?
30
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не ми дреме
29
5
 
7
 
! Отговори
хахахааааа.... преди 4 години
До Анонимен 41Фантазия БГ
28
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия 8 самолета са само началото още колко по 8 ще купим само САЩ да поискат ще се въоръжим до зъби въоръжаване със самолети на 80 години му е цаката
27
7
 
16
 
! Отговори
хаахахаааа..... преди 4 години
Просяк се преструва, че е богат...............
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко купи и F35 10 броя и две подводници и застрои нови писти да кацат самолетите а ние оръжие колкото искаш имаме !
25
3
 
7
 
! Отговори
боклук преди 4 години
а аз считамче този е ***! и аз искаммерцедес 600 сел ама карам голф
24
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако може и една китоловна флотилия да поръчаме, защото каква колония ще бъдем, ако не сме свирепи рибари? То няма пари за основни неща в държавата тези толкова си повярваха, че станаха абонати за скъпо оръжие.А не може ли ракетите ни да са с диамантено покритие? Ей така, да шашнем света! Нали има ***, които да ги плащат, какво толкова!