Борисов от Туркменистан: В отлични отношения сме със страните от Каспийския регион

Продължаваме да полагаме усилия да привлечем Фолксваген в България, коментира още премиерът
11 авг 2019 19:29,
202
Борисов от Туркменистан: В отлични отношения сме със страните от Каспийския регион
Снимка: МС

България и Туркменистан ще развият още икономическите и дипломатическите си отношения, съобщи пред журналисти днес премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

Като първа стъпка се предвижда двете икономически министерства да изпратят по един служител съответно в Ахшабад и в София, а след това могат да се открият генерални консулства и дори посолства, каза Борисов. Сега за връзките на България с Туркменистан отговоря посланикът ни в Баку, а от страна на Туркменистан - техният посланик в Москва, уточни премиерът, цитиран от БТА.

Транспортните коридори минават от Китай до България, включително и през Туркменистан. Страната изнася 5 млрд. куб. метра годишно природен газ за Русия, и други количества за Афганистан, Пакистан и Индия, каза Борисов. Ние сме в отлични взаимоотношения с всички страни от Каспийския регион, като например от Азербайджан ще доставяме 1,2 - 1.3 млрд. куб. метра природен газ, каза Борисов.

Още по темата

Туркменистан - е третата страна в света по залежи на природен газа, като известна част не обявява - те имат находище с 29 000 милиарда кубически метра природен газ, каза Борисов.

Днес с президента Бердимухамедов и утре с руски премиер Дмитрий Медведев обсъждаме възможностите за суапови сделки, за да осигурим от Туркменистан природен газ за нашия газов хъб "Балкан", допълни Борисов.

Мирът в региона е изключително важен, а Туркменистан пази неутралитет и затова е така успешен, посочи българският премиер. Винаги съм работил на принципа на взаимния интерес, каза Борисов. Да се търсят повече пазари и да се продава повече газ не е в ущърб на руската страна, но глобалните сили търсят контрол, макар и това да не се изрича - виждате, че единствените газопроводи са към Русия, а другите се строят, допълни той.

В момента отношенията ни са добри и затова представяме своя газоразпределител "Балкан", защото в западна посока България е най-близо от Туркменистан. Ние сме в много добри отношения и с Турция, така че имаме големи възможности, добави Борисов.

Ще предам на президента Румен Радев поздравите на Гурбангули Бердимухамедов и се надявам той да дойде на посещение в България в началото на следващата година, каза Борисов. Тогава се надявам да подпишем поне четири-пет документа. Още следващия месец техни министри ще дойдат в България за да се запознаят с възможностите за развитие на отношенията, посочи премиерът.

Освен за инвестиция от Хюндай, България води преговори за такава с голям корейски завод за акумулаторни батерии, каза Борисов, без да уточнява името на фирмата. Страната ни продължава да полага усилия да привлече Фолксваген в България. Ние си направихме огромна реклама на страната, защото останахме само с Турция да се състезаваме за завода на компанията. В България сега има 250 завода за авточасти и то само на големи западни компании. Дори да не стане с Фолксваген, ние ще имаме завод за автомобили, "това мога да ви го гарантирам", каза Борисов.

Турция е наш стратегически партньор и съсед с огромна икономика. Тя изпълнява споразумението за бежанците и ние никога няма водим негативна кампания срещу нея, каза още българският премиер.

Българска делегация начело с премиера Бойко Борисов присъства на Каспйски икономически форум в курорта "Аваза" и същевременно четирима български министри участват в Междуправителствена българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧУДЯ СЕ КОЙ Е ПО-ГОЛЯМ БОЛШЕВИК-КОСТОВ ЛИ,КОЙТО ПРЕПОДАВАШЕ ПОЛИТИКОНОМИЯ НА СОЦИАЛИЗМА ИЛИ МУТРИ,КОЙТО ДО ПОСЛЕДНО СТИСКАШЕ ПАРТИЙНАТА КНИЖКА В ДЖОБА И ПРЕДАН, ОТИДЕ ДА ОХРАНЯВА ПРАВЕШКИЯ СЕЛЯНИН.НЕРДЕ ПРАВЕЦ,НЕРДЕ БАНКИ.
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен1992г население на България-8500000.Бай Тошо си беше поставил цел да достигнем 10 млн. През 2019г населението е 6920000....Когато фактите говорят и гербаджиите мълчат.
94
1
 
11
 
! Отговори
Бойко Държавникът преди 4 години
Ще направим завод за подкови на конете в Монголия и ще взимаме газ от Япония понеже НИ Е най близко географски ! Да живее ГЕРБ и АЗ!- Също така Туркменистан ще ползва наши фирми за асфалтиране -понеже са най бързо разпадащите се и пак ще крадем едни пари с президента Горилангули Орангомухамедов,, и ще пратят от ГЕРМАНИЯ най новият ПРОТОТИП S класа Мерцедес на нашите и тяхни магистрали за да видят дали ще издържи на дупките !!
93
2
 
12
 
! Отговори
пророк преди 4 години
Когато свалим Бoкo - България ще се оправи. ГЕРБ-аджиите са най-пpoтивните хора в държавата и през тези 10 години ги видяхме черно на бяло кои са точно. Поне излезнаха над повърхността. Като свалим Бoкo следва лycтpaция, политически гонения и доживотен затвор със стрoг режим за всички гepбaджии!
92
2
 
2
 
! Отговори
Риткон преди 4 години
Иван Косов не можа да се сдобие с охрана като Бай Тош.Нека му е.
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще евтаназираме хулиганите на Републиката?
90
13
 
2
 
! Отговори
за 76 преди 4 години
До АнонименПО ВРЕМЕ НА ПРЕСТЪПНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ СВОЯ ПРОДУКЦИЯ ВСИЧКО БЕШЕ КРАДЕНО ОТ ЗАПАДА. ИМАШЕ ЗАВОДИ КОИТО ПРОИЗВЕЖДАХА САМО *** ИЗКУПУВАН ОТ СССР ЗАРАДИ ДРУЖБАТА.
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управлява ни психопат!
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувалите за престъпната шайка Гроб трябва да бъдат връзвани на оръдия и разстрелвани, така както англичаните са разстрелвали индийци!Гербавите мошеници смазаха българския етнос в България!
87
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов го канятна посещения по разни бананови републики, а на срещите на ЕС седи като заврян зет.
86
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уникалното в случая е че,държавата се управлява вече десет години с лафове,лакърдии общи приказки и похвати от милиционерска училище.
85
2
 
16
 
! Отговори
ДРЪН-ДРЪН,БОКОВАТА преди 4 години
БОКО ВЕЧЕ Е КАТО МАО. ДЗЕ ДУН И НЕГОВИТЕ "МЪДРИ ПРОЗРЕНИЯ", КАТО НАПРИМЕР:"КОГАТО ВРАГЪТ НАСТЪПВА, НИЕ ОТСТЪПВАМЕ", ВОДИЛ Е ВОЙНА С ВРАБЧЕТАТА/СЪВСЕМ СЕРИОЗНО/, ЗАЩОТО "ИЗЯЖДАЛИ" ОРИЗОВАТА РЕКОЛТА И КИТАЙСКИЯТ НАРОД ГЛАДУВАЛ. ТА И НАШИЯ, САМО ХУНВЕЙБИНСКИ ЦИТАТИ И ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ. ТОЛКОВА НИЩО НЕ МУ СЕ Е ПОЛУЧИЛО В ТУРКМЕНИСТАН, ЧЕ ЗАПЪВАШЕ И СЕ ИЗМЪКВАШЕ С ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И САМО ТЪ ПИ ДЕКЛАРАЦИИ, ЧЕ С ВСИЧКИ -МАКЕДОНИЯ, ГЪРЦИЯ, АРАБИТЕ СМЕ В ПРЕКРАСНИ ОТНОШЕНИЯ И ВСЕ НА НАС НИ ГО НАТРАЛАЛАКАТ
84
2
 
9
 
! Отговори
избирател преди 4 години
До 92И вчера писах някъде.Комунизма ще се окаже по добрата ДИКТАТУРА!!!Тогава имаше няколко вечни фамилии,които така или иначе смятаха себе си за "монарси"!А при тая ДИКТАТУРА,какво? Ден през ден нови все по гладни ГАШНИЦИ,които идват с едничката цел да се облагодетелстват!!!
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 92.. Простичко е обяснението.Омръзна им на хората.Да гледат и повтарят едно и също име!Нека да покрДат и други! А не само ЕДИН и то с години!-:)
82
1
 
2
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Може ли аз посланник ....Ще горим газ от тази страна ...никога.
81
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце, ако още не си посетил арменския поп, земи мини и от там на връщане!
80
2
 
17
 
! Отговори
гарантирано от герп преди 4 години
Боко за новия завод на голфове ще докарва газ от тукмения в найлонови чували.
79
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега за 30 години се смениха какви ли не политици, и все по зле става. Защо си мислите, че като изберете някой друг и нещо ще се промени, или викате демокрация такова...
78
1
 
19
 
! Отговори
- преди 4 години
Този затри България!!!
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слабо, слано гербери.Не може да го докарате вече и до 100 коментара, при това под статия за самия Вожд.