Борисов от Туркменистан: В отлични отношения сме със страните от Каспийския регион

Продължаваме да полагаме усилия да привлечем Фолксваген в България, коментира още премиерът
11 авг 2019 19:29,
202
Борисов от Туркменистан: В отлични отношения сме със страните от Каспийския регион
Снимка: МС

България и Туркменистан ще развият още икономическите и дипломатическите си отношения, съобщи пред журналисти днес премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

Като първа стъпка се предвижда двете икономически министерства да изпратят по един служител съответно в Ахшабад и в София, а след това могат да се открият генерални консулства и дори посолства, каза Борисов. Сега за връзките на България с Туркменистан отговоря посланикът ни в Баку, а от страна на Туркменистан - техният посланик в Москва, уточни премиерът, цитиран от БТА.

Транспортните коридори минават от Китай до България, включително и през Туркменистан. Страната изнася 5 млрд. куб. метра годишно природен газ за Русия, и други количества за Афганистан, Пакистан и Индия, каза Борисов. Ние сме в отлични взаимоотношения с всички страни от Каспийския регион, като например от Азербайджан ще доставяме 1,2 - 1.3 млрд. куб. метра природен газ, каза Борисов.

Още по темата

Туркменистан - е третата страна в света по залежи на природен газа, като известна част не обявява - те имат находище с 29 000 милиарда кубически метра природен газ, каза Борисов.

Днес с президента Бердимухамедов и утре с руски премиер Дмитрий Медведев обсъждаме възможностите за суапови сделки, за да осигурим от Туркменистан природен газ за нашия газов хъб "Балкан", допълни Борисов.

Мирът в региона е изключително важен, а Туркменистан пази неутралитет и затова е така успешен, посочи българският премиер. Винаги съм работил на принципа на взаимния интерес, каза Борисов. Да се търсят повече пазари и да се продава повече газ не е в ущърб на руската страна, но глобалните сили търсят контрол, макар и това да не се изрича - виждате, че единствените газопроводи са към Русия, а другите се строят, допълни той.

В момента отношенията ни са добри и затова представяме своя газоразпределител "Балкан", защото в западна посока България е най-близо от Туркменистан. Ние сме в много добри отношения и с Турция, така че имаме големи възможности, добави Борисов.

Ще предам на президента Румен Радев поздравите на Гурбангули Бердимухамедов и се надявам той да дойде на посещение в България в началото на следващата година, каза Борисов. Тогава се надявам да подпишем поне четири-пет документа. Още следващия месец техни министри ще дойдат в България за да се запознаят с възможностите за развитие на отношенията, посочи премиерът.

Освен за инвестиция от Хюндай, България води преговори за такава с голям корейски завод за акумулаторни батерии, каза Борисов, без да уточнява името на фирмата. Страната ни продължава да полага усилия да привлече Фолксваген в България. Ние си направихме огромна реклама на страната, защото останахме само с Турция да се състезаваме за завода на компанията. В България сега има 250 завода за авточасти и то само на големи западни компании. Дори да не стане с Фолксваген, ние ще имаме завод за автомобили, "това мога да ви го гарантирам", каза Борисов.

Турция е наш стратегически партньор и съсед с огромна икономика. Тя изпълнява споразумението за бежанците и ние никога няма водим негативна кампания срещу нея, каза още българският премиер.

Българска делегация начело с премиера Бойко Борисов присъства на Каспйски икономически форум в курорта "Аваза" и същевременно четирима български министри участват в Междуправителствена българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
13
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Този от снимката е безволеви и слабохарактерен трябва вече да си ходи! Не за политиката и никога не е бил!
75
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко, ако не стане с ГоУфовете, дай да пазариме с Вова да правиме ГАЗ-ки и да им даваме лютеница и арпаджик, като едно време!
74
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Физиономията му все повече прилича на физиономията на Плевнелиев преди да се разкара. Същата умствена недостатъчност. Като феновете му.
73
5
 
6
 
! Отговори
До83 преди 4 години
Кои хора ???Неудачници Нискообразовани деградирала и чалгари . Това са гласоподавателите на Славчо от Учиндол
72
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До г-н " социалист" Ти си към ГЕРБ! Няма да казвам какъв си! А само че и 2 мата знаем.Че нито ГРОБ нито БСП ще дойдат на власт! Има нов играч политически.И хората ще гласуват за него.Защотп е алтернатива Да изметем най после групировката ти ГЕРБ! Схващаш ли?!+:)
71
1
 
11
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
И преди 10 ноември бяхме в отлични отношения с всички предно,средно и прочие азиатски и североафрикански поклонници на Мохамед.И какво от това?Каква полза за българския народ,освен охолен живот в техните страни за наградените от управляващата олигархия за престъпления към същия този народ с посланнически и други постове тези държави.Преди поне им продавахме някаква морално остаряла техника.И добро оръжие!!!А сега?Освен да им харижем Бойко.Той явно там е сред свои.
70
5
 
3
 
! Отговори
До76 преди 4 години
Това което пишеш беше преди повече от 30 години Когато имаше СИВ ,СССР. Варшавски договори Берлинска стена и тн.Съвсем друга епоха.Сегашните реалности са съвсем различни и няма друга алтернатива от ЕС и Нато .А болшевишки партии като бсп нямат никакъв шанс . Погледни Русия Беларус.Венецуела Северна Корея. Ти със сигурност не искаш да живееш в една от тези страни.
69
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главатарят на организираната престъпна група, създадена за ограбване на българския народ!
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМи не купувай от Лукойл бе, кой те кара да купуваш от Лукойл, зареждай от Марешки и от другите.
67
2
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Борисов говори/ звучи като дребен тарикат в нужда/ Закъсал за пари, но си мечтае за голееми сделки, голеепи проекти ! А простичко казано- този /ББ/ няма капацитет и вс. ще си остане само в сферата на добрите намерение, т.с мечтиииии!
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Тройната коалиция живеехме добра, но дойде ГЕРБ и Борисов и сега животът е тежък. Гласувайте за Слави да върне добрите времена от преди 2009 година когато взимахме заплати по 2 хил евро.
65
12
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 4 години
Абе ти къде беше по времето на комунистическите управления Фалирала държава,Ограбени банки Продадени и разорени предприятия Девалвация на лева.Хиперинфлация.Спрени Европейски фондове Убийства през ден...мога още да пиша ама това е напълно достатъчно
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бабите и дедовците ви само Фолксваген са карали и са се отоплявали на газ.
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече боко не е интервсен. 77 поста само. Трагедия. Даже по телевизора не е номер едно!
62
0
 
13
 
! Отговори
socialen преди 4 години
За разлика от Борисов, в Тюркменистан гласуват 99,97% и от тях 100% гласуват за Тюрмен Баши. За Борисов гласуват има няма 15% или едва 1/6 от всички български избиратели.
61
0
 
12
 
! Отговори
Помнещ преди 4 години
Путин каза:България се отказа от "Южен поток" под натиск отвън. Сега те съжаляват, сега те говорят, че биха искали да получават руски газ, но вече през "Турски поток". Не бихме желали цяла Европа да изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защитава своите национални интереси.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме интересува Слави ли ще е или БСП, важното е да върнем България на българите както си беше допреди 2009г.
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 10-годишното управление на ГЕРБ осъзнавам че предишните ни политици въобще не са били толкова лоши.
58
0
 
13
 
! Отговори
??? преди 4 години
ЩЕ. ЩЕ. ЩЕ. АЗ. АЗ. АЗ. Винаги когато с чужда пита е направено нещо ново -АЗ. За другите работи -ЩЕ някога в далечно бъдеще, но не сега. Определение за български бизнесмен и мениджър -когато има успехи са благодарение на него, при неуспех всички други са виновни.
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не е крал повече от ГЕРБ.