Борисов от Туркменистан: В отлични отношения сме със страните от Каспийския регион

Продължаваме да полагаме усилия да привлечем Фолксваген в България, коментира още премиерът
11 авг 2019 19:29,
202
Борисов от Туркменистан: В отлични отношения сме със страните от Каспийския регион
Снимка: МС

България и Туркменистан ще развият още икономическите и дипломатическите си отношения, съобщи пред журналисти днес премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

Като първа стъпка се предвижда двете икономически министерства да изпратят по един служител съответно в Ахшабад и в София, а след това могат да се открият генерални консулства и дори посолства, каза Борисов. Сега за връзките на България с Туркменистан отговоря посланикът ни в Баку, а от страна на Туркменистан - техният посланик в Москва, уточни премиерът, цитиран от БТА.

Транспортните коридори минават от Китай до България, включително и през Туркменистан. Страната изнася 5 млрд. куб. метра годишно природен газ за Русия, и други количества за Афганистан, Пакистан и Индия, каза Борисов. Ние сме в отлични взаимоотношения с всички страни от Каспийския регион, като например от Азербайджан ще доставяме 1,2 - 1.3 млрд. куб. метра природен газ, каза Борисов.

Още по темата

Туркменистан - е третата страна в света по залежи на природен газа, като известна част не обявява - те имат находище с 29 000 милиарда кубически метра природен газ, каза Борисов.

Днес с президента Бердимухамедов и утре с руски премиер Дмитрий Медведев обсъждаме възможностите за суапови сделки, за да осигурим от Туркменистан природен газ за нашия газов хъб "Балкан", допълни Борисов.

Мирът в региона е изключително важен, а Туркменистан пази неутралитет и затова е така успешен, посочи българският премиер. Винаги съм работил на принципа на взаимния интерес, каза Борисов. Да се търсят повече пазари и да се продава повече газ не е в ущърб на руската страна, но глобалните сили търсят контрол, макар и това да не се изрича - виждате, че единствените газопроводи са към Русия, а другите се строят, допълни той.

В момента отношенията ни са добри и затова представяме своя газоразпределител "Балкан", защото в западна посока България е най-близо от Туркменистан. Ние сме в много добри отношения и с Турция, така че имаме големи възможности, добави Борисов.

Ще предам на президента Румен Радев поздравите на Гурбангули Бердимухамедов и се надявам той да дойде на посещение в България в началото на следващата година, каза Борисов. Тогава се надявам да подпишем поне четири-пет документа. Още следващия месец техни министри ще дойдат в България за да се запознаят с възможностите за развитие на отношенията, посочи премиерът.

Освен за инвестиция от Хюндай, България води преговори за такава с голям корейски завод за акумулаторни батерии, каза Борисов, без да уточнява името на фирмата. Страната ни продължава да полага усилия да привлече Фолксваген в България. Ние си направихме огромна реклама на страната, защото останахме само с Турция да се състезаваме за завода на компанията. В България сега има 250 завода за авточасти и то само на големи западни компании. Дори да не стане с Фолксваген, ние ще имаме завод за автомобили, "това мога да ви го гарантирам", каза Борисов.

Турция е наш стратегически партньор и съсед с огромна икономика. Тя изпълнява споразумението за бежанците и ние никога няма водим негативна кампания срещу нея, каза още българският премиер.

Българска делегация начело с премиера Бойко Борисов присъства на Каспйски икономически форум в курорта "Аваза" и същевременно четирима български министри участват в Междуправителствена българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Sicht PunktФАКТ Е ЧЕ ДНЕС НАРОДА Е СМАЧКАН ,МЛАДИТЕ БЯГАТ ,ВЪВ ВСИЧКИ МЕЖДУНАРОДНИ СТАТИСТИКИ СМЕ НА ЖАЛКИ И СРАМНИ МЕСТА И ТАКИВА КАТО ТЕБ МУ СЕ РАДВАТЕ,НЯМАМ ДУМИ....ЩО ЗА ЖАЛКО ИЗЧАДИЕ СИ ТИ ?
35
0
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До До28Борисов си е комунист ? И не ме замесвай в идеологиите си политически! Интересува ме как светилото ви ББ неумее да води преговори! Дрънка, дрънка а отсрещната страна полит или търг. партньори трябва да го слушат едва ли не в захлас, а не са му паодчинени!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко спри се бе, кротувай и нищо не прави, нищо да не правиш ще има същия ефект, знаеш, че нищо не зависи от теб или от който и да е политик, и ти да си и Слави или Нинова все тая, а така само караш материала да се пени и да те плюе, отрови се цяла България с негативните енергии на матреяла е наситена.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов ще трябва да се кланя на Медведъ, ако иска газ гъзовия си хъб.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до М,даСъвсем точно ти казва какво ще се случва.Ще пере едни пари през руските тръби!Само,че легално.Е за тази договорка ако не го ловнат е цар вече!!!!Особено ако се върже Мечката.
31
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Борисов, оправи ми живота бе, оправи ми живота бе, иначе ще гласувам за Нинова да ми донесе просперитет и благоденствие и ще видиш тогава, ааааа, сега сме демокрация, оправи ми живота бе, иначе няма да гласувам за теб!
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човека е изчел Винету от *** до ***, вие глупав ще го наричате, аре бегайте...
29
9
 
2
 
! Отговори
До28 преди 4 години
Да може и да стане след 10 години.Нали така ревахте и преди Европейските избори.Този път още по голям ще го ядетеНикога повече комунисти на власт в България.
28
6
 
4
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Браво Боко мачкай *** Само тогава България ще върви напред.олкото го плюят толкова той се облагородява
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам суапова сделка: Глиган Борисов срещу газ!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да дойде Нинова и БСП да ни донесат просперитет и благоденствие!
25
2
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
немога да разбера това, че споменава Д.Медведев какво означава точно: 1. Демонстрира близост с руският премиер пред ... или 2. Всичко зависи от руският премиер или 3. Борисов е някакъв посредник, а неговите интереси съвпадат с онези на останалите две страни / пр. среща македонеца и гръка изолираха последника, др. пр. колко щеш /
24
5
 
2
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Браво Боко мачкай *** Само тогава България ще върви напред.Не е необходимо да ги мачка, защото именно те са в градината му същност. Не осъзнават колко му помагат.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понякога имам лошия навик да се срамувам от името на някой друг. Този случай е такъв. Кофти тръпка, кво да ви разправям
22
1
 
12
 
! Отговори
Хохохо преди 4 години
До ХахахаНема време за мачкане, след малко повече от два месеца ще е безработен.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала Бойко, Гурбангули ще дава евтина газ, и като дойдат ефшеснайските блок сеемсе модернизираните някъде 2025-2030 г. ще караме с тях бидони втечнена газ от Туркменистан за хъб Балкан и ще дадем свободно на Газпром. диверсификация такова!
20
0
 
11
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Леле колко е щастлив!Пръщи от акъл!К'во да го коментирам Бойко Соапа!?Щял да говори да минава техен газ през руските тръби като плащане за България.Е скъсах се от смех!
19
14
 
7
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
СЛАВА НА ГЕРБ СЛАВА НА БОРИСОВ ВОДЯТ ДЪРЖАВАТА КЪМ ПРОСПЕРИТЕТ И БЛАГОДЕНСТВИЕ!!
18
14
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Браво Боко мачкай *** Само тогава България ще върви напред.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога българина не е бил толкова смачкан и с толквоа ниско национално самочувствие както в момента. В момента направо те е срам да кажеш от коя държава си. На Бойко всеки ден му се пoдиграват и мy се смеят западните политици, а нашия си мисли че четки за добре свършена работа му правят. Тaкъв глyпaв човек никога не е бил начело на държавата. Борисов е един пyдeл, който е много удобен на Брюксел защото ликвидира всичко българско и превърна България в място където всеки да си изхвърля oтпaдъците.