Лекарите, които ни лекуват: Над 60% напредват към "трета възраст"

Криза на млади кадри при хората с бели престилки, но...
8 сеп 2019 09:45, Петя Славова
149
Лекарите, които ни лекуват: Над 60% напредват към "трета възраст"
Снимка: Reuters

В края на лятото, с издаването на задължителните здравни карти за учениците, се задава и тревожна тема - всеки втори лекар е на възраст над 51 години. Данните са на Българския лекарски съюз. Над 60 % от хората в бели престилки бързо и сигурно напредват към графата "трета възраст". Една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст.

Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след 5 години 98 на сто от семейните лекари ще са над 50-годишни.

Още по темата

Освен криза за млади лекари, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари са около 450. Тези тревожни данни не убягнаха и на гостите на юбилейния международен медицински конгрес, който се провежда в София този уикенд.

Доц. Станимир Сираков от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" обясни, че условията на работа за младите специалисти не са добри. "Повечето от тях търсят реализация навън. Работиш срещу една административна машина, която не помага, а пречи. Много колеги се обезверяват", каза доц. Сираков пред Нова тв за липсата на млади специалисти.

По думите му мярката на държавата да плаща 3 години специализация на лекарите не помага. "Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук", каза още доц. Сираков.

Президентът на ЮЕМФ доц. Андрей Кехайов обясни, че този проблем трябва да бъде разгледан комплексно. "Държавата прави някакви стъпки. В България се инвестира за високи технологии, заради които ако ги нямаше, лекарите нямаше да има за какво да работят, но и са нужни по-добри условия, за да се задържат младите специалисти", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За малцината оцелели след 20-30 години, на разположение ще бъдат шепа баячки и билкари, а лекари ще има само в спомените.
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разделете 3 милиарда бюджет на броя лекари и после ми говорете че работят за едната хипократова клетва. Това че едни взимат много, а други нищо мен не ме интересува, аз си плащам и данъците и здравните и всички такси които трябват и не съм доволен от това което получавам. Реформирайте си системата, нито пациентите са доволни, нито добрите лекари, които напускат България.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болницата няма да ви спаси от смъртта. Единственото, което правят лекарите, е да направят прехода към смъртта малко по-лек. Ще ви бият някакви обезболяващи и пак ще си отидете от света. Богатите също ще умрат. Всеки го чака гроб. Язък им за алчността. Човек и добре да живее умира и друг се ражда. Тъй върви света, без значение богат или беден. Но на богатият по не му се мре.
55
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България си заминава... Страх ме е да отида на лекар, където някакъв си е купил диплома за лекар и ще ме лекува. Свършено е с България. Ако зависеше от мен, всички управлявали България последните 30 години ги изправям на стената и ги разстрелвам, с изключение на Жан Виденов. Той единствен не открадна нищо от народа. Първи Тиквата е за бесилката. 10 години е на власт и съсипа България.
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямата корупция е в МУ София!Пълно е с чужденци,които плащат по 700-800 евро за изпит и после тези ще лекуват хора.
53
1
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Въпрос на приоритети на управляващите. Докато не бъде унищожена герберастката чума, чийто основен приоритет са хъхpeците и чиновниците - но не и важните за всяко едно общество хора - все по-зле ще става. Отделно НЗОК е недофинансирана, защото 2/3 от населението НЕ плаща осигуровки - именно тия: хъхpeци, чиновници, ушеви свинюги, садии, прокурори - и прочее измeт.
52
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бях десетина години по млад да завърша докторче, и да правя парички.Това е новата мечта.Влиза се с ниски оценки и не е нужно много да се учи. В държавата на едникнижниците всеки се спасява както може поединично.Тоя народ е приключен.
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търговци в храма и здравето вече е стока.Парица царица.Упадък и ниски страсти .Лош късмет за младите а още по лош за нормалните които са малцинство .Кошмарът е пълен и е страшно безнадеждно.
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравеопазване и образование-на ***.Всеки втори лекар е над 50 г,защото сме стабилни.Държавата,закрила 1084 учелища поема ресор "Образование и култура в ЕС.защото сме много физ културни.
49
3
 
12
 
! Отговори
Дирижабъл преди 4 години
Да добавя и че контролът върху разните медицински представители е проформа. Това са хората, които пращат джипитата ви на курорт, а в замяна те ви изписват магически имуностимулатори независимо от заболяването ви.
48
7
 
7
 
! Отговори
DivockХампарцомян преди 4 години
Не се наядоха тези. От един месец не мога да си намеря доктор в Пловдив, всички в отпуска в Гърция за по няколко седмици. Уж много бедни, уж много работели.
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Видяла жабата, че подковават коня, па и тя си вдигнала крачето"!!!!Демокрацията не е за нас, бе.....Бай *** превръща свободата в анархия!Само г-жа Диктатурата вирее по нашите географски ширини!Останалото - "мераци на глуп...ци"!!!!
46
0
 
13
 
! Отговори
Хехе преди 4 години
Това че бедния умира всеки ден а богатия веднъж е утешвнието на богатите че въпреки всичко ще свършат в пръстта.Спокойно деца никой няма да се измъкне жив гарантира за това.Подписвам се под този документ.Никое ко.еле няма да се измъкне живо.
45
2
 
21
 
! Отговори
Таня преди 4 години
За съм на 57г и тия лекари 50г+ са ми набори,ама когато влизаха да учат навремето бяха с отлични дипломи и пълни шестици от изпитите,а сега СУ обяви 30 свободни места за "Медицина".Ха познайте какви доктори ще лекуват внуците ми и как да не търся по възрастен лекар за преглед.
44
4
 
8
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Не трябва ли да има някакви изисквания за платените прегледи? Влизаш и те таксуват 40 лева. Ако не знаят какво ти е, или го сбъркат, или те препратят към друг, не ти връщат дори част от парите. Камо ли пък някой да е получил обещетение от лекар при доказана малпрактика. Жал ми е за качествените млади лекари, които са под един процент и рано или късно, ще бъдат претопени сред останалия ***.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е липсата на усойчивост на институционалния капацитет. Решението е да се осигури устойчивост на институционалния капацитет.
42
0
 
10
 
! Отговори
Мейстър Емон преди 4 години
Кога ще ги хваннат по медицинските университети. Частен прием, ала бала и накрая излизат едни нахални некадърници.
41
0
 
19
 
! Отговори
АтанаСпорМюнхен преди 4 години
Онези ТЕЛКаджии, които източиха милионите с арабите какво стана с тях? А нас ни цоцат и събираме капачки. Всички престъпници, независимо от професията им, трябва да са по затворите.
40
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца нищо не беше безплатно, нито здравеопазване, нито образовение. Всичко трябваше да се изработи, и едва тогава се ползваше и получаваше като дивидент. Директорът на завод, и обикновент шофьор, и селскостопански работник, и Генералният на БКП, и учителят, и геологът - бяха РАВНИ в правото си да получават "дивиденти", формирани от работата на фирмата Държава.. Като цяло и партийните секретари, и обикновените работници получаваха толкова блага и възможности, колкото и чистачката на селсъвета
39
4
 
10
 
! Отговори
ДинкоАТВ преди 4 години
Това им признавам на ромите, че не си оставят каруцата в калта. Ксто усетят, че някой от докторите ги работи скачат всичките. Ние като сме прости мълчим, а те ни трепят, защото били взимали малки заплати. Да ви кажа повечето са толкова некадърни, че и това им е много.