Лекарите, които ни лекуват: Над 60% напредват към "трета възраст"

Криза на млади кадри при хората с бели престилки, но...
8 сеп 2019 09:45, Петя Славова
149
Лекарите, които ни лекуват: Над 60% напредват към "трета възраст"
Снимка: Reuters

В края на лятото, с издаването на задължителните здравни карти за учениците, се задава и тревожна тема - всеки втори лекар е на възраст над 51 години. Данните са на Българския лекарски съюз. Над 60 % от хората в бели престилки бързо и сигурно напредват към графата "трета възраст". Една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст.

Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след 5 години 98 на сто от семейните лекари ще са над 50-годишни.

Още по темата

Освен криза за млади лекари, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари са около 450. Тези тревожни данни не убягнаха и на гостите на юбилейния международен медицински конгрес, който се провежда в София този уикенд.

Доц. Станимир Сираков от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" обясни, че условията на работа за младите специалисти не са добри. "Повечето от тях търсят реализация навън. Работиш срещу една административна машина, която не помага, а пречи. Много колеги се обезверяват", каза доц. Сираков пред Нова тв за липсата на млади специалисти.

По думите му мярката на държавата да плаща 3 години специализация на лекарите не помага. "Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук", каза още доц. Сираков.

Президентът на ЮЕМФ доц. Андрей Кехайов обясни, че този проблем трябва да бъде разгледан комплексно. "Държавата прави някакви стъпки. В България се инвестира за високи технологии, заради които ако ги нямаше, лекарите нямаше да има за какво да работят, но и са нужни по-добри условия, за да се задържат младите специалисти", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
5
 
6
 
! Отговори
Тихомир преди 4 години
Никой не ми пречи да запиша медицина и да отворя частен кабинет, ДА, но аз първо имам някакво чуство за морал и етика, за разлика от много лекари. Много от тях разглеждат практиката като бизнес, а да си лекар е нещо повече. Разбира се доходите трябва да са добри, но едва ли милионерски, както са днес за мнозина. Отделно частните кабинети, често са плод не на търсенето на лекаря, а на изнудване на пацианет от държавно посещение с пренасочване. Пациента се разглежда като клиент, а не като човек!
97
1
 
7
 
! Отговори
Причината е една преди 4 години
Има една единствена причина да няма млади лекари. Тя се казва "бяла мафия". Не случайно онова недоносчe Москов, казваше, че не иска да бара еди къде си, че му "бил мил живота". Представете си каква наглост. А бе ***, къде си тръгнал да се пънеш като си мишка. Сaмо да ти глдаме гадната муцуна ли си министър? Не се спират течовете от кражби.Това е!Целенасочено!От там няма достатъчно пари за заплати за младите, няма и за материална база. Остават алчните за пари старци, да работят до грохване
96
5
 
9
 
! Отговори
Тихомир преди 4 години
Една от причините е не защото толкова няма специалисти, ами защото пачките им се услаждат на старците. След така наречената реформа много лекъри станаха милионери, каквито дори не са и в Германия. Прегледи без отчетен документ е масова практика. 50-60 лева, днеска само на втората им работа като минат 6 човека за 2 часа, са ти 300 лева, няма данъци няма нищо. Децата и внуците осигурени с по 5-6 апартамента. Същите тези старци не пускат кокала, това е!
95
2
 
12
 
! Отговори
Друг лекар преди 4 години
Да де само, че в Бг за 33 год стаж с две специалности заплатата ми е 1000 лв, а на младите колеги без специалност 600. Започнах със 155 лв през 1987 г, но ония пари бяха други, а в заводите тогава взимаха по 400-500 лв. Ако искате лекари оправете доходите, а не по лобита, включително и в лекарската професия. Ако бях на годините на младите колеги и аз бих имигрирал!
94
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекари ще има ако взимат заплати между две и четири хиляди евро.Иначе бог да е с вас.
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свестните лекраи под 40 са навън, а малкото останали добри, им е поет е о и ето от хиените, които взимат подкупи.
92
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 89Аз съм готов, да работя за 1/3 от сегашната си заплата, на сегашната си работа, ако е в България!
91
2
 
5
 
! Отговори
Научете историята преди 4 години
До Демократ A кой създаде комунистите? Рокфелер плаща 20 000 000 долара на Ленин и го вкарват в Русия, за да направи революция, тъй като царят тогава е натрупал 2 000 тона злато и перспективите за Русия са блестящи за след 10-20 години.
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравната система трябва да работи. Тук някакви необразовани "пестеливци" и "обвинители" смятат, че системата трябва да спре, да не се харчат пари, докато те не се разболеят и не отидат на лекар или в болница.Когато те се разболеят, няма да има здравна система, която да ги обслужи, дори милиони да дадат и да са спестили в лични сметки някакви пари. Системата е солидарна и това я прави работеща и активна. "Пестеливците" са едни неграмотни и невежи хорица със заблуди.
89
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Западна Европа чакаш най-малко 3 месеца за преглед. Опашки и чалмосани лекари преглеждат западните бедняци. Изписват им нурофенче за всичко и след това западняците българи бедняци летят за България да ги лекуват.
88
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА СЕ ПРЕМАХННАТ КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ! НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ УБЕДИ, ЧЕ ПРИСТЪП НА МС СЕ ОВЛАДЯВА ЗА ТРИ ДНИ! ВСИЧКИ ПЪТЕКИ СА ОСТОЙНОСТЕНИ, СЪОБРАЗНО РАЗНИ ЛОБИТА.. А И ЕДНО ЗАБОЛЯВАНЕ НЕ ВЪРВИ САМОСТОЯТЕЛНО!
87
10
 
10
 
! Отговори
О'задачен преди 4 години
Всеки ден хиляди деца слушат от родителите си, че лекарите са лоши хора които крадат пари, мутри се саморазправят с учители, съдии, прокурори и адвокати също са зли крадци и като цяло всяка уважавана от нормалните народи професия е оплювана ежедневно от по=голямата част легендарен и гениален, но изстрадал народ.После групово сме учудени защо няма лекари, учители, архитекти, адвокати и никакви качествени специалисти, но има мутри,плеймейтки, наркомани и шефове в излишък...Хммммм защо ли...
86
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 30 години повтарят всяка година, че все оставаме без лекари. И все има лекари.Запада остава без лекари и става все по-зле с разни шарени лекари от цял свят.
85
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от западна европаМоже да поканят лекари от Западна европа -млади хора които да ни лекуват.Може да поканят също така и производители от Западна европа да дойдат да отворят заводи в България българите да им работят евтино.
84
11
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
За всичко са винони комунистите, демокрацията е най-добрата система, но комунистите и пречат.
83
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да повярвам що за комунисти коментират тука. Много млади хора не заминават заради парите главно, но и заради отношението. Защо да те гърбът за 1000 лева и накрая да те изкарат измамник, шарлатанин без капка благодарност.Простия винаги търси нещо скрито зад всяко действие на другия дори да се опитваш да му помогнеш за да оправдае собствената си простота
82
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За тази професия се иска призвание,трябва човек да е добър и милосърден,ако не притежава тези качества не бива да става лекар."А за коя професия не трябва?Бихте ли си купил жилище от зъл и злонамерен човек? Или ще си пратите децата при зли учители?Тази клиширана реплика е от други епохи и е неприложима в условия на побългарен неокапитализъм. Искате да работите в демокрация а да живеете в комунизъм, но това води единствено до шизофрения! Поздрави!
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"За тази професия се иска призвание,трябва човек да е добър и милосърден,ако не притежава тези качества не бива да става лекар."Ясно защо няма братчед лекар
80
4
 
3
 
! Отговори
от западна европа преди 4 години
Може да поканят лекари от Западна европа -млади хора които да ни лекуват.
79
6
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
"Ами,не ви понасям лекарите и не го крия.Ужасена съм от поведение на някои лекари които на гърба на хорското нещастие печелят незаслужени пари.Знам,че заплатите ви са ниски,но всичко си има някакво граници на изнудване."Госпожо, никой не може и не иска да работи там където не го понасят!Точно заради такова отношение и изнудване работя в чужбина. Не е изнудване да искаш адекватно заплащане за труда си, изнудване е да принуждаваш някого на робски труд!Успех на всички колеги и до скоро!