Лекарите, които ни лекуват: Над 60% напредват към "трета възраст"

Криза на млади кадри при хората с бели престилки, но...
8 сеп 2019 09:45, Петя Славова
149
Лекарите, които ни лекуват: Над 60% напредват към "трета възраст"
Снимка: Reuters

В края на лятото, с издаването на задължителните здравни карти за учениците, се задава и тревожна тема - всеки втори лекар е на възраст над 51 години. Данните са на Българския лекарски съюз. Над 60 % от хората в бели престилки бързо и сигурно напредват към графата "трета възраст". Една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст.

Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след 5 години 98 на сто от семейните лекари ще са над 50-годишни.

Още по темата

Освен криза за млади лекари, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари са около 450. Тези тревожни данни не убягнаха и на гостите на юбилейния международен медицински конгрес, който се провежда в София този уикенд.

Доц. Станимир Сираков от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" обясни, че условията на работа за младите специалисти не са добри. "Повечето от тях търсят реализация навън. Работиш срещу една административна машина, която не помага, а пречи. Много колеги се обезверяват", каза доц. Сираков пред Нова тв за липсата на млади специалисти.

По думите му мярката на държавата да плаща 3 години специализация на лекарите не помага. "Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук", каза още доц. Сираков.

Президентът на ЮЕМФ доц. Андрей Кехайов обясни, че този проблем трябва да бъде разгледан комплексно. "Държавата прави някакви стъпки. В България се инвестира за високи технологии, заради които ако ги нямаше, лекарите нямаше да има за какво да работят, но и са нужни по-добри условия, за да се задържат младите специалисти", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толерастията към братчедите съсипа България.. не е нормално на 16 год с 3 деца и 1500 лв детски, а за лекарите 0 и продължавате да си оставяте тенджерите , дрехите и обувките до кофата , а не да ги изхвърляте.. И с каруците нямате проблем . Успех
77
4
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
"Разделете 3 милиарда бюджет на броя лекари и после ми говорете че работят за едната хипократова клетва. Това че едни взимат много, а други нищо мен не ме интересува..."-Ще трябва да добавиш и цялата администрация в бройката с лекарите! А те са доста повече...Това, че няма адекватни лекари при които да ходиш мен не ме интересува! Хипократовата клетва не си спомням да включва определени индивиди. Аз живея в чужбина и лекувам хора с което си изпълнявам клетвата!
76
1
 
12
 
! Отговори
ДобромирИзмирлиев преди 4 години
Все слушаме как се източвала касата, а не сме чули един от източващите да е върнал пари. Нямам желание да наливам в бездънна каца.
75
5
 
2
 
! Отговори
до 72 преди 4 години
Следвачия път *** на 90 годишен лекар, по възможност с цялото си семейство. Така ще помегнеш по своеобразен начин на естествения подбор!
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туристи в Гърция това лято-30 млн.У нас-не съм смятал.Ангелкова да каже.И днес е в носия на някакво тържество с ядене на баници.
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е да, но имаме магистрали и ще имаме нови изтребители. Киро Гела и Красимир Дачев няма ли да се появят по телевизията, за да обяснят как не произвеждат продукт, който да вкарва пари в държавната хазна.Винетки за каруци ще пуснете ли, или е етнически не толератно? Може би от там ще се пръкнат новите лекари....
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как да няма млади и брилятни лекари ,има бе- идват от Сирия ,Афганистан,Ирак Африка .Всичкото мигранти са само такива изтъкнати специалисти в сферата на здавеопазването , инжинерството .
71
5
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Ревнаха пак няколко батки и 2-3 кифли, че им било скъпо на лекар! А за САЛФЕТКИ В ЧАЛГОТЕКАТА ИМА НАЛИ?! Или да изправите на голфу тенекията за 100-200лв, че снощи малко карахте пияни пак...Скоро вместо лекарства - новата песен на фики.Последния да загаси лампите!
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 50 години лекарят е младеж. До 90 има още цели 40 години, за каква криза дрънка бе.Ако си учител те пенсионират на секундата, но ако си лекар може да работиш до живот.
69
5
 
9
 
! Отговори
Заслужено преди 4 години
Лично познавам няколко лекари, които бяха изгонени навън. Хора с по- малко от 3 мозъчни клетки да са ти пациенти, в болница без условия и без да ти плащат труда за който си учил поне 7 години - идилия, как да не останат тук!Скоро ще ходите при бизнесмени и мениджъри да се лекувате - от тях има много, само не съм сигурен как лекуват. Успех, аз съм за малко на почивка :)
68
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само безскрупулни и алчни типове имат пари. Бедният народ мре като мухи. Това е демокрацията. Мизерия и беднотия. Комунистите казваха истината за капитализма. Не ни излъгаха, но не им вярвахме. Когато разбрахме какво сме изгубили, им повярвахме.
67
1
 
14
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Бойко нали се хвалеше, че както Германия изнася коли ние ще изнасяме лекари :). Явно обаче производството на лекари е слабичко, защото от износ не останаха за местния пазар. Търговските дружества изпитват трудности в намирането на работници - както и във всеки бизнес, където се изисква квалифициран персонал :). Вече официално сме държава от третия свят. Тия дето ги подпомагахме да се интегрират сега ще чакаме те да ни лекуват, защото те са с най-много младежи
66
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравето е бизнес. Животът ви струва 30 лв на ден. Толкова ви плащат надница. На толкова ви е оценен живота. А пък в болницата, ако нямаш кешовица, умираш. Така е при капитализма. Всичко се измерва с пари. Парите означават по-дълъг живот, повече любов, по-добра къща. Това е циничната логика на демокрацията. Навсякъде е така.
65
1
 
13
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 4 години
Аз си имам лекари на моята вила в Барцелона. Вие се оправяйте. И не забравяйте да гласувате за фандъкова
64
1
 
3
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
Плащам на всеки лекар който напусне България по 20 000лв! Тел. 0885461989
63
1
 
11
 
! Отговори
Добреаманямадаедобре преди 4 години
Платеният прием е пълен с африканци и индийци, които трудно се справят с английския, преподават им българи, които също не го владеят в нужния капацитет. Важното е парите да вървят, а те никак не са малко. Мед университетите са едни от най-богатите институции и купуват болници на ред. Болници където наемат своите хора и проблемите лесно се замитат под килима.
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си митьо очите винаги ще има топ лекари за теб.. и 40 литра кръв само за теб
61
2
 
6
 
! Отговори
Гербер преди 4 години
Удри Бойко! ГЕРБ ПОБЕДА!
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ще ми обясни ли какво му било лошото на Социализма? Нямало демокрация и свобода на словото, а сега има ли? Не можел си да пътуваш в чужбина. Не можеше, но не по вина на България. Нашите издаваха визи, но западняците правеха гадостите. Но нямаше престъпност, имаше лекари, образование, спорт. А сега?! *** ти и демокрацията ти ***!
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За малцината оцелели след 20-30 години, на разположение ще бъдат шепа баячки и билкари, а лекари ще има само в спомените.